• Ολομέλεια – Ομιλία περί του νομοσχεδίου για Ρύθμιση της λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς και τηλεπικοινωνιών (Επί της αρχής)

  «Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις». Επί της αρχής

  ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

  Κύριε Υπουργέ, να σας ευχηθώ καλή πορεία στη Νέα Δημοκρατία εφεξής.

  Κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε για ανταγωνισμό, ένα θέμα που σε πολλούς προκαλεί ενθουσιασμό και σε άλλους αλλεργία. Οι δεύτεροι είναι εκείνοι που προτείνουν τη μία και μοναδική επιλογή για τον καταναλωτή, ασχέτως ποιότητος. Οι πρώτοι έχουν αγωνίες κι αυτές πρέπει να τις συζητήσουμε. Ο ανταγωνισμός πρέπει να λειτουργεί χωρίς διακρίσεις και με αυστηρές δικλείδες ελέγχου.

  Υπάρχουν πολλά ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία συζητήθηκαν και ακούστηκαν εδώ.

  Πρώτα απ’ όλα είναι η συμμετοχή των παρόχων στο κόστος της καθολικής υπηρεσίας. Υπάρχουν κάπου διακόσιοι πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών σήμερα, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στο κόστος.

  Δεύτερον, πώς θα αποζημιώνεται η καθολική υπηρεσία, η τιμολόγηση δηλαδή.

  Τρίτον, και εξίσου βασικό, η πρόσβαση, δηλαδή ο μη αποκλεισμός κανενός πολίτη από την παροχή τέτοιου είδους ταχυδρομικών υπηρεσιών. Προφανώς αναφέρομαι στις απομονωμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

  Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι η παροχή δωρεάν υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία, όπως προβλέπεται και από το κοινοτικό δίκαιο.

  Το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο, και καλό θα ήταν να αναζητηθούν εμπειρίες από το χώρο της ενέργειας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Η ΔΕΗ ως «τελευταίο καταφύγιο», οφείλει να παρέχει σε όλους ηλεκτρισμό. Όμως ο ηλεκτρισμός αυτός δεν έχει το ίδιο κόστος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα τις ώρες της αιχμής, δηλαδή τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα, αλλά και τις θερμές του καλοκαιριού, το κόστος αυτό είναι πολύ υψηλό. Άρα κάποιος πρέπει να το επωμίζεται αυτό το κόστος και αυτός δεν είναι μόνον ο φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας, όπως ίσχυε πριν ανοίξει η αγορά, αλλά όλοι οι πάροχοι, με τρόπο ορθολογικό. Αυτά είναι λεπτά τεχνικά και οικονομικά ζητήματα που, αν δεν λυθούν, η αγορά θα επιδεινωθεί. Δεν θα μιλάμε για αγορά, αλλά για καταστροφή.

  Χαίρομαι, επίσης, κύριε Υπουργέ, που δημιουργείται μία Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιακών Δικτυακών Υποδομών στο Υπουργείο σας. Χαίρομαι διότι το Υπουργείο Μεταφορών είναι ένα Υπουργείο, το οποίο λειτουργεί κατά βάση με αποκεντρωμένους φορείς που έχουν απορροφήσει όλα τα ικανά στελέχη. Θα πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθεί στο Υπουργείο ένας πυρήνας που να μπορεί να παίζει αποτελεσματικά το ρόλο του, ο οποίος δεν θα είναι μόνο ρυθμιστικός, αλλά θα είναι ουσιαστικός, διοικητικός, διαχειριστικός, και πάνω απ’ όλα ελεγκτικός–.

  Δεν μπορώ να καταλάβω, σε μία τόσο ευαίσθητη αγορά και εποχή, ποιος ο λόγος να καθυστερήσει το νομοσχέδιο ένα χρόνο -η διαβούλευση έληξε τον Ιανουάριο του 2011. Σημειώνω επίσης ότι η εφαρμογή του εξαρτάται από πολλές κανονιστικές πράξεις, προεδρικά διατάγματα, κοινές υπουργικές αποφάσεις κ.ο.κ. που απαιτούν επιπλέον χρόνο.

  Και το Υπουργείο σας – όχι επί των ημερών σας κύριε Υπουργέ, όπου οι ταχύτητες είναι αξιοσημείωτες- δεν μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα, σε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Για την ποιότητα δεν λέω κάτι προς το παρόν, θα έρθει η ώρα να το συζητήσουμε.

  Έρχομαι τώρα στις διατάξεις για τις υπηρεσίες και τις επικοινωνίες. Σαφέσταταο εκσυγχρονισμός τους συμβάλλει στην άνοδο της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Σχετικά με τις άδειες των κεραιών, υπάρχουν και τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά και πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που οι ίδιοι δεν έχουν νόμιμη άδεια πολλώ δε μάλλον οι κεραίες τους. Πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν όχι με τρόπο οριζόντιο, αλλά και με κάποια ευαισθησία. Υπάρχει, κύριε Υπουργέ, η ιδιαιτερότητα του Αιγαίου. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα σχετικά με τις συχνότητες. Δεν αφορά το θέμα που συζητάμε, αλλά είναι κάτι που πρέπει να δείτε. Υπάρχουν ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Αιγαίο που έχουν άδεια να εκπέμπουν σε μία συχνότητα. Ωστόσο επειδή αλλοδαπά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είτε έχουν πιο ισχυρό σήμα σε άλλη συχνότητα και τους υπερκαλύπτουν, είτε εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα, ο ελληνικός σταθμός, προκειμένου να ακούγεται, αναγκάζεται να εκπέμπει από μη νόμιμες συχνότητες, με αποτέλεσμα να του επιβάλλονται πρόστιμα. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί.

  Θα πω και δυο λόγια για τον περιφερειακό Τύπο και την τροπολογία που καταθέσατε. Ζητάμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της περιφέρειας να είναι συνεπή. Είναι όμως συνεπές το δημόσιο ως προς τις πληρωμές του στα μέσα αυτά; Δεν είναι. Θα πρέπει, λοιπόν, να ορίσετε μία ημερομηνία, ένα χρονικό διάστημα μετά την υποβολή των δικαιολογητικών από τα περιφερειακά Μέσα, εντός του οποίου το δημόσιο θα υποχρεούται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ακόμα και με κάποιο διακανονισμό.

  Αυτά ως προς το νομοσχέδιο. Ο Εισηγητής μας που ήταν εξαιρετικά καλός, παρουσίασε την ανάλυση των ρυθμίσεων και τις δικές του επιφυλάξεις τις οποίες προσυπογράφω στο ακέραιο.

  Θα ήθελα να πω δυο λόγια και για τις πρόσφατες εξελίξεις. Όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει απόψε στο Eurogroup. Ωστόσο, αγαπητοί συνάδελφοι, απ’ ότι φαίνεται το θανατηφόρο έμφραγμα της ελληνικής οικονομίας το έχουμε αποφύγει. Εγώ πιστεύω ότι μία συμφωνία για να πετύχει θα πρέπει οι υποχρεώσεις κάθε πλευράς να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων της και του οικονομικά ισχυρού και του αδύναμου, αλλιώς δεν πρόκειται να πάει μπροστά..

  Εμείς αυτά τα είχαμε προβλέψει. Είχαμε προβλέψει την εξέλιξη του έργου από την πρώτη προβολή, σε σενάριο Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και μετά Βενιζέλου.

  ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Βουλωμένο γράμμα διαβάζετε!

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Εκ των προτέρων.

  ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Εμείς το είπαμε από το 2008.

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Η Αριστερά αψήφησε, κατά τη γνώμη μου, την κρισιμότητα της κατάστασης. Κάποιοι πρότειναν πολιτικό τσαμπουκά και κάποιοι άλλοι πρότειναν πολιτικό τζόγο. Δεν αναλογίστηκαν, όμως, ότι στις περιπτώσεις αυτές, αν κερδίσεις, κερδίζεις λίγο, αν χάσεις, χάνεις πολύ. Και σε αυτή την ιστορία των διεθνών σχέσεων, που επιτρέψτε μου να έχω τη δυνατότητα να πω μία κουβέντα παραπάνω, δεν κερδίζει μόνο αυτός που έχει τα καλά χαρτιά, αλλά και αυτός που ξέρει να παίζει καλά ένα άσχημο φύλλο.

  Τώρα, θέλω να πω και κάτι ακόμα. Και απευθύνομαι κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οι απόψεις του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι πάγιες και σταθερές εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

  Κύριε συνάδελφε, με όλο το σεβασμό, θα ήθελα να σας συστήσω να αποφεύγετε να υιοθετείτε πρακτικές διχασμού: Προδότες – πατριώτες,. Και δεν μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Αθήνα. Μιλάω για την περιφερειακή του διακλάδωση. Δεν προσφέρει κάτι στη χώρα. Η ουσία είναι ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και μπρος. Κάλπικες προτάσεις και ευχολόγια, δεν προσφέρουν τίποτα. Η χώρα αυτή έχει πληρώσει πολύ ακριβά κατά το παρελθόν, τους ‘ευχάριστους’.

  Εμείς πιστεύουμε ότι καλύτερες επιλογές έχουμε μόνο μέσα στο ευρώ. Αυτό ψηφίσαμε και όχι το λάθος που προκάλεσε φτώχεια και ανεργία.

  Τώρα, η ουσία είναι να παλέψουμε από εδώ και μπρος τις προβλεπόμενες συνέπειες, και όχι τις απρόβλεπτες. Διότι, κύριε Λαφαζάνη, ούτε οι δικές σας πλάτες μπορούσαν να σηκώσουν τις απρόβλεπτες συνέπειες.

  Και κάτι ακόμα: Κοιτούσα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία βλέπω «μέσα στην Ευρώπη» και από την άλλη «να ανακληθεί η ελληνική υπογραφή στη Συνθήκη της Λισσαβόνας». Πώς θα γίνουν αυτά τα μαγικά, μόνο εσείς το ξέρετε.

  Η ουσία είναι ότι μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρέπει να παλέψουμε να αντικρούσουμε την αδικία.

  Κι έρχομαι και σε μία άλλη πτέρυγα της Βουλής, που αποσχίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ: τη Δημοκρατική Αριστερά.

  Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι, τι λέει η Δημοκρατική Αριστερά. «Η έξοδος από την κρίση περνά μέσα από τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποφυγή της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης της οικονομίας.» Μια χαρά! «Η χώρα δεν πρέπει να περιμένει λύση απέξω, ούτε ευθύνονται οι εταίροι για τη δική της θέση. Λύσεις για το χρέος θα προκύψουν όταν η χώρα θα αποδείξει ότι μπορεί να θέσει τα ελλείμματα που είναι εκτός ελέγχου, υπό έλεγχο.» Ποιος μπορεί να διαφωνήσει; Προτείνει δε επενδυτικά, αναπτυξιακά προγράμματα, ένα σύγχρονο, μικρότερο και αποδοτικότερο κράτος κλπ. Τα ίδια πιστεύουμε και εμείς και ασφαλώς τα προσυπογράφουμε.

  Τώρα όμως, δεν είναι ώρα για να ψαρεύουμε ψήφους, αλλά για να κυνηγάμε λύσεις. Και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των παρατάξεων. Όχι μόνο λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αλλά κυρίως γιατί ο κόσμος, ο λαός περιμένει από εμάς να ακούσει το συγκεκριμένο και το ρεαλιστικό.

  Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να σας παρασύρουν οι δημοσκοπήσεις. Όποιος φορά μεγαλύτερο παπούτσι από το νούμερό του, στο τέλος δεν θα μπορέσει να περπατήσει.

  Και κάτι ακόμα: Για εμάς, η ελπίδα για την Ελλάδα που υποφέρει, είναι μια άλλη Ελλάδα που μάχεται, που ιδρώνει, που παράγει και που εξάγει. Αυτή την Ελλάδα πρέπει να στηρίξουμε πάση θυσία. Διαφορετικά, δεν πρόκειται ούτε την ανεργία να περιορίσουμε ούτε τη μείωση των μισθών να ανακόψουμε.

  Προχθές και χθες οι Ευρωπαίοι πολίτες έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης στην ελληνική υπόθεση. Ελπίζω να το έλαβαν υπόψη τους οι εταίροι μας. Όμως, έχουμε και εμείς την υποχρέωση να εκπέμψουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, να τους εξηγήσουμε ότι αυτή η εικόνα που παρουσιάζουν τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν είναι η πραγματική. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα λωποδυτών ή τεμπέληδων, είναι μια χώρα που δουλεύει, που προοδεύει και που πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι έχουν στρεβλή εικόνα. Πρέπει να εξηγήσουμε και να δώσουμε στοιχεία για να μάθουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν.

  Θέλω να πω κάτι ακόμα. Εάν δε γίνουν όλα αυτά, τα χειρότερα θα είναι διαρκώς μπροστά μας. Γιατί, κύριοι συνάδελφοι, εάν σήμερα δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σπασμένα φανάρια στις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας ή να προστατέψουμε τον πολιτισμό μας, πώς θα το κάνουμε αύριο, εάν δεν έχουμε επιτύχει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας;

  Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι ποιος καταψηφίζει αυτές τις πολιτικές ή αυτές τις συνέπειες, αλλά ποιος μπορεί να τις αποτρέψει.

  Σας ευχαριστώ.

  ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Θα απαντήσω στον κύριο Λαφαζάνη, κύριε Πρόεδρε.

  Ζητήσατε, προτείνατε, στάση πληρωμών προς το εξωτερικό, γνωρίζοντας ότι τα έξοδα αυτής της χώρας είναι περισσότερα από τα έσοδα. Δεν λέτε λέξη για το πώς θα γίνει η προσαρμογή. Από τους μισθούς και τις συντάξεις θα γίνει, εκτός αν θελήσετε να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

  Λιανεμπόριο ολοκληρωτικών αντιλήψεων δεν πρόκειται να κάνετε. Δεν υπάρχει «αγορά», κύριε Λαφαζάνη.

Comments are closed.