• Πολύ λίγες και πολύ αργά, οι δήθεν επιτυχίες για το ΕΣΠΑ

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Πολύ λίγες και πολύ αργά, οι δήθεν επιτυχίες για το ΕΣΠΑ του κ. Χρυσοχοΐδη. Όπως απάντησαν ήδη οι κύριοι Γ. Μιχελάκης και Κ. Χατζηδάκης, μόνο για επιτυχίες δεν μπορεί να μιλά η Κυβέρνηση αναφορικά με το ΕΣΠΑ. Το αρμόδιο Υπουργείο ανακοίνωσε πως πέτυχε τα αυτονόητα και, για την ακρίβεια, λιγότερα από αυτά, καθώς έχουμε επανειλημμένα προτείνει πακέτο δυνητικής διαπραγμάτευσης με περισσότερα οφέλη.

    Ισχυρίζεται ο κ. υπουργός πως οι πρόσφατες ανακοινώσεις αποτελούν αποτέλεσμα πολύμηνων προσπαθειών και παραθέτει, ως κεκτημένα, τα ελάχιστα και εν πολλοίς ήδη προβλεπόμενα από τους Κανονισμούς της Ε.Ε. Όμως, τις υπόλοιπες διευκολύνσεις, όπως τη μέγιστη δυνατή αύξηση της Κοινοτικής συμμετοχής, δηλαδή στο 100% έναντι του 85% (αναφορά του κ. Jean – Claude Juncker προ καιρού), συν την αναδρομικότητα εφαρμογής των μέτρων από το 2007, χθες, τις ‘έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων’.

    Δυστυχώς, το πρόβλημα εντείνεται, γιατί ακόμα κι αν επιτευχθούν κάποιοι πιο φιλόδοξοι στόχοι, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, δεν θα υπάρχει ‘ύλη έργων’ προς επιτάχυνση. Οι μηχανές έχουν σταματήσει, εδώ και καιρό, για την υποστήριξη των αδύναμων δικαιούχων ή για τα έργα, μικρά ή μεγάλα. Για όλα αυτά έχουμε καταθέσει σχετική Ερώτηση στις αρχές Ιουλίου. Ζητήσαμε πλήρη ενημέρωση για τις διεξαχθείσες δημοπρατήσεις όλων των μελετών και έργων σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με χρονολογική σειρά, για τον αναλυτικό χρονοπρογραμματισμό υποβολής των Μεγάλων Έργων στην Ε.Ε., καθώς και για τη μη επίτευξη των στόχων απορρόφησης του ΕΣΠΑ για το α’ εξάμηνο του 2011.

    Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για το ΕΣΠΑ. Μόνο με δραστική διαπραγμάτευση και σοβαρή εσωτερική προσπάθεια, θα μπορούσε να επανεκκινηθεί το ΕΣΠΑ».

Comments are closed.