• Ολομέλεια – Ομιλία για Πυρηνικά

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    «Η ενέργεια είναι θέμα επιβίωσης και περιφερειακής ανάπτυξης», τόνισε, μιλώντας στην Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής, σχετικά με τις συνέπειες από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής, Κωστής Μουσουρούλης.

    Όπως επεσήμανε, το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, όντας υπό καθεστώς εσωτερικών προβλημάτων και μνημονίων, καθώς και εξωτερικών επισφαλειών λόγω των πρόσφατων έντονων γεωπολιτικών κλυδωνισμών στην περιοχή της Μεσογείου, είναι να βάλει στο τραπέζι και θέματα ενεργειακής αβεβαιότητας.

    Ο Βουλευτής Ν. Χίου υπογράμμισε πως το θέμα της ενέργειας δεν είναι ζήτημα μιας παράταξης, ούτε μιας Κυβέρνησης, κάτι που η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί, ζητώντας συναίνεση, ειδικά όταν η ίδια, με μικροπολιτική αντίληψη, αμέλησε, ή ακύρωσε τις ενεργειακές πρωτοβουλίες που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε, με κόπο και ρίσκο, τα προηγούμενα χρόνια, για τη χώρα. Υπενθύμισε πως η παρούσα Κυβέρνηση ακύρωσε, με το που ανέλαβε την εξουσία, σχεδόν όλες τις κρίσιμες συμφωνίες επάρκειας και ασφάλειας, που είχε διασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία κι οι οποίες ανέδειξαν την Ελλάδα σε ενεργειακό δίαυλο παγκοσμίου επιπέδου, αναφερόμενος στους αγωγούς φυσικού αερίου, αλλά και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    Σημείωσε πως δεν είναι δυνατό να συζητηθεί η εναλλακτική της πυρηνικής ενέργειας, χωρίς την ύπαρξη τεκμηριωμένου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, τονίζοντας πως: «Καταργήσατε το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) και δεν φροντίσατε να το αντικαταστήσετε με κάποιο όργανο, ή πρωτοβουλία. Επίσης, παγώσατε τον ετήσιο κυλιόμενο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, δηλαδή ένα εργαλείο με αντικειμενικές και τεκμηριωμένες παραδοχές και με προτάσεις βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το ενεργειακό μείγμα της χώρας. Ενεργειακό μείγμα, που σήμερα το αποφασίζετε ειδικά για τις ΑΠΕ για παράδειγμα, μέσω υπουργικών αποφάσεων. Αυτά είναι αστεία πράγματα».

    Αναφερόμενος στο λιγνίτη, ένα εγχώριο καύσιμο που προσφέρει ασφάλεια και περιφερειακή ανάπτυξη, ο Κωστής Μουσουρούλης επεσήμανε πως η Κυβέρνηση τον «υπέταξε στο Μνημόνιο», κρατώντας, μέχρι σήμερα, το διαγωνισμό της Βεύης σε εκκρεμότητα. Όσον αφορά τις ΑΠΕ, ο Κωστής Μουσουρούλης υπογράμμισε πως ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, ακόμα και το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των ΑΠΕ αποτελεί παραδοτέο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Κυβέρνηση δεν πρόσθεσε «ούτε χιλιόμετρο» δικτύου για την απορρόφηση της ενέργειας, εστιαζόμενη στις πολιτικές παραγωγής. Πρόσθεσε πως ο τότε σχεδιασμός μιλούσε για χρήση ΑΠΕ στα ανώτατα όρια του τεχνικά εφικτού και του οικονομικά αποδεκτού, πως πρέπει να ενταθούν οι πολιτικές εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης ενέργειας, και πως, συνολικά, αποτελεί προαπαιτούμενο -για κάθε απόφαση- η ύπαρξη  εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, σαφούς και καταγεγραμμένης, η οποία να επανεξετάζεται όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

    Τέλος, συνδέοντας την ανάλυσή του με την πυρηνική ενέργεια, ο Βουλευτής Ν. Χίου δήλωσε πως είναι αντίθετος στη χρήση της, στη χώρα μας, όμως σχολίασε πως οφείλουμε, ως χώρα να είμαστε ενήμεροι, να μετέχουμε στο διεθνή διάλογο κι επιστημονική έρευνα και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη, αλλά και γειτονική μας περιοχή, καθώς χώρες όπως οι Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, ή Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία, σχεδόν όλες προγραμματίζουν, ή ορισμένες κάνουν ήδη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Comments are closed.