• Ολομέλεια – Ομιλία περί του νομοσχεδίου για Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Επί των Άρθρων)

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:, Θα μας τρελάνει το ΠΑΣΟΚ κύριοι συνάδελφοι. Ενώ το νομοσχέδιο συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, βλέπουμε το φάντασμα του κ. Ραγκούση να μας λέει ότι θα σύρει από τη μύτη την Κοινοβουλευτική Ομάδα προς καταψήφιση της ρύθμισης για τα ταξί.

    Όλα αυτά ξεκίνησαν από την κυβερνητική αλλαγή, όταν ο κ. Ραγκούσης, μετά από το Υπουργείο Εσωτερικών, θέλησε και στο Υπουργείο Μεταφορών να αφήσει το αποτύπωμα του μεταρρυθμιστή. Από εκεί ξεκινούν όλα. Και αντί να πέσει με τα μούτρα στα δημόσια έργα, στο πώς θα ξεκολλήσει τις συμβάσεις παραχώρησης και πώς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, βρήκε το θέμα των ταξί για το βιογραφικό του.

    Αφού «φούσκωσε» το θέμα, το συνέδεσε ως μη έπρεπε με την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που έχει η χώρα. Έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Απαράδεκτα πράγματα. Ένα πρόβλημα, πρέπει να το κατανοούμε, να επεξεργαζόμαστε λύσεις και να διατυπώνουμε εναλλακτικές προτάσεις και μετά να τις υλοποιούμε. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν στην περίπτωση των ταξί.

    Καταθέτει και πρόταση ο κ. Πρωτόπαπας! Εγώ άκουσα χθες τον Εισηγητή μας να δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέση μας είναι, να διατυπώνουν οι τοπικές κοινωνίες την άποψή τους και αυτή να είναι δεσμευτική για τον Υπουργό. Ως εκ τούτου και με βάση την πρόταση αυτή, θα έλεγα να συμφωνηθεί – δεν ξέρω αν χρειάζεται κάπου να γίνουν και μελέτες – ένα χρονοδιάγραμμα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εισηγείται και θα δεσμεύει τον Υπουργό για το επίπεδο στο οποίο θα ορίζεται η έδρα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

    Η οριζόντια αντιμετώπιση, το να τα ρυθμίζουμε όλα με τον ίδιο τρόπο είναι λάθος. Υπάρχουν νησιά, υπάρχουν βουνά, υπάρχει γεωγραφία η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν νομοθετούμε. Δεν είναι όλη η Ελλάδα Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σταματώ εδώ.

    Κύριε Πρωτόπαπα, κάνετε πάρα πολύ μεγάλο λάθος, εάν νομίζετε ότι το πώς φτάσαμε ως εδώ, δεν θα είναι κεντρικό ζήτημα στις επόμενες εκλογές. Η κα Παπανδρέου μίλησε προχθές για εγκλήματα που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι ακριβώς το είπε. Το μεγαλύτερο από τα εγκλήματα αυτά είναι το φούσκωμα του χρέους. Σε αυτά συμμέτοχος ήταν ο Αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης και σημερινός Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Είναι ή δεν είναι έτσι; Για να μην τρελαθούμε. Ο κος Βενιζέλος, είναι εκτεθειμένος για το γεγονός ότι επέτρεψε το πόρισμα παρωδία που βγάζει λάδι τους δύο βασικούς υπαίτιους για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα.

    Θέλω να πω κάτι ακόμα. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος της συμφοράς που έχει προξενήσει στο λαό. Δείχνει, επίσης, να μην αντιλαμβάνεται ότι προϋπόθεση για να έχουμε ανάκαμψη είναι μια ισχυρή, μία βιώσιμη κυβέρνηση. Θα έχει τους πολιτικούς του λόγους. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Μόνο που ορισμένοι από τους λόγους αυτούς ταυτίζονται και με άλλους λόγους που έχουν ορισμένοι που δεν ανήκουν σε πολιτικά κόμματα.

    Άκουσα την κα Γεννηματά, στην πρώτη της εμφάνιση ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, να μας κατηγορεί για ανεύθυνη κομματική αλαζονεία. Λες, δηλαδή, και υπάρχει υπεύθυνη κομματική αλαζονεία. Διατείνεται, επίσης, η ίδια και το ΠΑΣΟΚ, ότι ο κ. Βενιζέλος, ο νέος Αρχηγός, απέδειξε τους τελευταίους μήνες πώς μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά. Έτσι το είπε. Εάν το μαύρο μας το χάλι, το σημερινό, θεωρείται επίτευγμα, αυτό δεν είναι ούτε αλαζονεία, ούτε τίποτα άλλο, είναι κοροϊδία.

    Θέλω να πω και δύο λόγια για την για τους λαθρομετανάστες με την οποία δίδεται η δυνατότητα κράτησης εφόσον πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα και κινδυνεύει η δημόσια υγεία.

    Είναι μια όψιμη ρύθμιση με την οποία εμείς δεν διαφωνούμε. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να πείσουν ότι είναι ειλικρινείς εκείνοι που επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση. Θυμάμαι πάρα πολύ καλά, όταν η Νέα Δημοκρατία δημιουργούσε τις προϋποθέσεις, τους χώρους υποδοχής και κράτησης μέχρι να απελαθούν οι λαθρομετανάστες, ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης, ως Αντιπολίτευση, κατακεραύνωνε τη Νέα Δημοκρατία, χρησιμοποιώντας τα αντίθετα επιχειρήματα απ’ αυτά που χρησιμοποιεί τώρα.

    Ο καθένας μπορεί να κρίνει την πολιτική συμπεριφορά όλων αυτών των ετών, Υπουργών που σήμερα νομίζουν ότι, πατώντας ένα κουμπί, θα λύσουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

    Σε σχέση με τις τροπολογίες και τις ρυθμίσεις που ενσωματώθηκαν στα νομοσχέδια, το πήγαινε-έλα είναι απαράδεκτο. Υπάρχουν ρυθμίσεις για νευραλγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, που το αρμόδιο Υπουργείο τις χειρίστηκε με τρόπο που ανέδειξε την αναξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Έτσι δεν πρόκειται να κερδηθεί το στοίχημα.

    Έρχομαι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίστηκαν οι συνάδελφοι ως τιμητές των πάντων. Θέλετε να βγαίνετε έξω απ’ αυτή τη συζήτηση. Θα ήθελα από εσάς μια απάντηση για την τροπολογία που καταθέσατε. Δεν θα την πω ρουσφετολογική. Αποσπασματική όμως μπορώ να την πω, ξεκάθαρα. Πείτε μας: Εσείς ποια θέση παίρνετε απέναντι σε αυτή τη συζήτηση για τις τροπολογίες; Διότι εγώ δεν άκουσα κάτι από το ΣΥΡΙΖΑ. Άκουσα μόνο να κεραυνοβολεί…

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Για ποιο ακριβώς λέτε;

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Για τις τροπολογίες. Δεν κάνατε τη διάκριση ποιες είναι βουλευτικές, ποιες είναι υπουργικές. Έχω εδώ μια δική σας βουλευτική τροπολογία.

    Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα λίγο την προσοχή σας, διότι το θέμα των ταξί είναι τεράστιο. Εμείς καταθέσαμε πρόταση την οποία φάνηκε να υιοθετεί ο κ. Πρωτόπαπας, ο οποίος τώρα σας «παρενοχλεί». Θέλω να δώσετε σημασία σε δυο ρυθμίσεις για τα δημόσια έργα, προκειμένου το απόγευμα να μου απαντήσετε.

    Συμβαίνουν απαράδεκτα πράγματα, κύριε Υπουργέ.

    ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ο κ. Πρωτόπαπας υιοθέτησε την πρότασή σας;

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Εμείς προτείναμε -το ξαναλέω- να εισηγούνται οι τοπικές κοινωνίες, η εισήγηση αυτή να είναι δεσμευτική και να διατυπώνεται μέσα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Δημόσια έργα: Κύριε Υπουργέ, σας καλώ να αποσύρετε δυο συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Να το σκεφθείτε, σας παρακαλώ, μέχρι το απόγευμα, ώστε να πάρω μια απάντηση.

    Η πρώτη ρύθμιση είναι το ποσοστό 2% που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κάθε δημόσιου έργου υπέρ του ΚΕΔΕ, του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων. Είναι μια απαράδεκτη ρύθμιση. Δεν διαθέτει διακριβωμένα εργαστήρια. Υπάρχει όμως ο ΕΣΠΕΛ, ο Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου, ο οποίος κάνει τον ποιοτικό έλεγχο των έργων σε διακριβωμένα εργαστήρια. Είναι μια ιστορία η οποία θα δημιουργήσει μεγάλα ζητήματα.

    Θυμάμαι πάρα πολύ καλά όταν προσπαθούσαμε να εντάξουμε τον ΕΣΠΕΛ στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων ως μηχανισμό ποιοτικού ελέγχου, εκπροσώπους εργοληπτών δημοσίων έργων να μας λένε «δεν θέλουμε ανεξάρτητο ποιοτικό έλεγχο, θέλουμε να μας δικάζει ο φυσικός μας δικαστής». Και ποιος είναι, βρε παιδιά, ο φυσικός σας δικαστής, τους ρωτούσα; Τα εργαστήρια και οι δομές ποιοτικού ελέγχου δημοσίων έργων του Υπουργείου, απαντούσαν. Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Το δεύτερο που σας ζητώ να αποσύρετε -και δεν με ενδιαφέρει η άποψη των μηχανικών- είναι η απαράδεκτη ρύθμιση με την οποία δίνετε τη δυνατότητα στο ΤΕΕ να ιδρύει ανώνυμες εταιρείες. Επιτέλους, να αποφασίσουμε τι είναι το ΤΕΕ: Σύμβουλος της πολιτείας, δημόσια υπηρεσία ή επιχειρηματίας;

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συμφωνούμε και εμείς.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Αυτά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουν, διότι το πράγμα έχει παρατραβήξει.

    Εμείς -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- διεκδικούμε μια καθαρή εντολή, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας, επενδύσεις, αλλά και λύσεις που θα απαλύνουν τα κοινωνικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ολέθρια διετία ΠΑΣΟΚ.

    Ευχαριστώ.

Comments are closed.