• Ομιλία στη 19η Σύνοδο των επικεφαλής των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    Moussouroulis_Van RompuyΟ Βουλευτής Χίου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Κωστής Μουσουρούλης, εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία στη 19η Σύνοδο των επικεφαλής των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, του Προέδρου του ΕΛΚ Ευρωβουλευτή Joseph Daul, καθώς και των Επιτρόπων βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας AntonioTajani και εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών Michel Barnier.

     

    O Βουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ημερησίας διάταξης, συσχετίζοντας το ζήτημα των Τουρκικών προκλήσεων στα εθνικά μας χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο και άλλες περιπτώσεις, επισημαίνοντας τη σημασία των εθνικών συμφερόντων στη συγκρότηση του «κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος». Ο κ. Μουσουρούλης τοποθετήθηκε και στο θέμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ), τονίζοντας πως «πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι όσο μεγάλες προσπάθειες κι αν καταβάλλουν στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, εξασθενισμένες οικονομίες, όπως αυτή της Ελλάδας, δεν μπορούν να ωφεληθούν από αυτές το ίδιο με άλλες χώρες». Οι μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικές, η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας μεγάλη, η ανάγκη για ανάπτυξη ακόμα μεγαλύτερη, όλα αυτά προϋποθέτουν όμως, όπως ανέφερε, «ισορροπία και αλληλεγγύη».

     

    Moussouroulis_BarnierΕπίσης, παρουσίασε τις προτεραιότητες της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας: αναφορικά με την ανάπτυξη και απασχόληση, τονίζοντας πως «χωρίς αποφασιστικές πρωτοβουλίες για επενδύσεις σε τομείς μεγάλων δυνατοτήτων για ανάπτυξη και απασχόληση, η Ευρώπη θα μοιάζει σαν να υφαίνει τον ιστό της Πηνελόπης». Για την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, σχολίασε πως είναι απαραίτητες προϋποθέσεις η οικονομική αλλά και κοινωνική συνοχή, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης του ανερχόμενου ευρωσκεπτικισμού, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες για τα σύνορα, τη μετανάστευση και κινητικότητα.

    Ο Κωστής Μουσουρούλης, έκλεισε με την εξίσου σημαντική για τη χώρα μας προτεραιότητα της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ), υπογραμμίζοντας τέλος πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει για 5η φορά την Προεδρία του Συμβουλίου, ασκώντας με επιτυχία το θεσμικό της ρόλο και συνδράμοντας στην προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ε.Ε.

    Δείτε το σχετικό βίντεο από την ιστοσελίδα του ΕΛΚ: http://www.eppgroup.eu/video/EPP-parliamentary-leaders-say-Europe-must-do-more-for-own-security-and-defence

    Ακολουθούν αναλυτικά τα σημεία παρέμβασης του Κ. Μουσουρούλη:

     Παρούσα κατάσταση και μελλοντικές προοπτικές για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας

    Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Όπως κάθε κοινή πολιτική, έτσι και η πολιτική για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, θα πρέπει να εδράζεται και να οικοδομείται σε έναν ελάχιστο παρανομαστή που να οριοθετεί το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Από την άλλη πλευρά, για να ευδοκιμήσει η κοινή πολιτική θα πρέπει το εθνικό συμφέρον κάθε Κράτους – Μέλους να μπορεί να αναγνωρίζεται, αν όχι να ταυτίζεται, εντός του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος. Θέλω να συνεισφέρω στον προβληματισμό με την εμπειρία της χώρας μου στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

    Η Τουρκία, διατηρεί το casus belli στο Αιγαίο αν η Ελλάδα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, συστηματικά δημιουργεί προβλήματα στον εθνικό μας εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών, εκτελεί υπερπτήσεις σε κατοικημένα νησιά, παρεμβαίνει προκλητικά στη Θράκη, διατηρεί στρατό κατοχής στην Κύπρο και άλλα πολλά που, αντιλαμβάνεσθε, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη συγκρότηση του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος, ώστε το εθνικό να μπορεί να «αναγνωρισθεί» στο ευρωπαϊκό, όπως προανέφερα.

    Όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολυσύχναστο και ιδιόμορφο σταυροδρόμι αφού γειτνιάζει με τρίτες χώρες που παρουσιάζουν έντονη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ρευστότητα, χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομης μετανάστευσης, ενώ διαθέτει ένα εκτεταμένο θαλάσσιο πεδίο το οποίο καλείται να επιτηρεί καθημερινά.

    Τα συμπεράσματα είναι προφανή. Και ενώ το κόστος τόσο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όσο και των απαιτήσεων επιτήρησης, έρευνας και διάσωσης είναι ανελαστικό, η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής υποχρεούται σε σημαντικές περικοπές των σχετικών δαπανών. Και όχι μόνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν φαίνεται να συνεκτιμά τη δυνητική συνεισφορά της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής – τεχνολογικής βάσης στον τομέα, θέμα στο οποίο όλοι οι εισηγητές απέδωσαν ιδιαίτερη έμφαση. Θα μπορούσα να αναφερθώ διεξοδικά και στο θέμα των ναυπηγείων, αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος. Αναμένουμε πάντως εναρμόνιση από πλευράς των υπηρεσιών της Επιτροπής με τις πολιτικές που αποφασίζουμε σε πολιτικό επίπεδο.

    Οι προκλήσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ)

    Οι Επίτροποι για την εσωτερική αγορά και τη βιομηχανία, κ.κ. Barnier και Tajani αναφέρθηκαν στο πολύ σπουδαίο, πράγματι, θεσμικό και κανονιστικό έργο που έχουν επιτελέσει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και τους ευχαριστούμε θερμά. Ο Πρόεδρος Van Rompuy από την πλευρά του, σημείωσε ότι τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι σημαντικά σε σχέση π.χ. με τις ΗΠΑ.

    Οι μεταρρυθμίσεις πράγματι είναι αναγκαίες για να μπορεί η Ευρώπη να ανταπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό. Στην Ελλάδα έχουμε εργασθεί σκληρά σε όλο το φάσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να ανακτήσουμε το σύνολο σχεδόν της σωρευτικής απώλειας ανταγωνιστικότητας μεταξύ 2001-2009 σε σχέση με την Ευρωζώνη. Ο ΟΟΣΑ, έκρινε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται περισσότερο από όλα τα άλλα Κράτη – Μέλη όσον αφορά την υιοθέτηση των φιλικών προς την ανάπτυξη συστάσεών του. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές, όπως γνωρίζετε, δεν είναι αμέσου αποδόσεως σε όρους ανάπτυξης και απασχόλησης λόγω του μεγάλου χρόνου ωρίμανσης που απαιτούν. Από την άλλη πλευρά, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Εμείς, έχουμε ήδη υπερβεί τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έχουμε επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

    Ωστόσο τα επιτεύγματα αυτά βασίστηκαν σε πρωτοφανείς θυσίες του ελληνικού λαού. Η ανεργία έχει υπερβεί το 27%, το 64% στους νέους, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 20% του ενεργού πληθυσμού. Η ανεργία αυτή προέκυψε από το μεγάλο πλήγμα που υπέστη ο παραγωγικός ιστός και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλα προβλήματα κοινωνικής συνοχής, η δε οικονομία μας έχει εξασθενίσει.

    Σας καλώ λοιπόν να αναλογισθείτε ότι μια εξασθενισμένη οικονομία, όπως η Ελληνική δεν μπορεί να ωφεληθεί το ίδιο με μια άλλη, ούτε από τις προσπάθειες των Επιτρόπων, ούτε και από τις ίδιες τις δικές της προσπάθειες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε γρήγορα στο επόμενο βήμα: η επίτευξη δημοσιονομικής σταθερότητας και ταυτόχρονα ανάπτυξης απαιτεί ισορροπία και αλληλεγγύη.

    Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

    Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Επίτροποι, Κυρίες και Κύριοι,

    Θα ήθελα, καταρχήν, να συγχαρώ τη Λιθουανική Προεδρία για την αρτιότητα της προετοιμασίας και την αποτελεσματικότητά της στην προώθηση μιας πλούσιας ατζέντας και να την ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε ως τρόικα των Προεδριών.

    Η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με μια σημαντική μεταβατική περίοδο μεγάλων απαιτήσεων για την Ευρώπη. Η Ένωση καλείται να επιβεβαιώσει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει την ύφεση με ανάπτυξη και να διαφυλάξει το Ευρώ με εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες με τη σειρά τους, αμφισβητώντας την παρούσα κατεύθυνση της Ένωσης θα κληθούν στις κάλπες σε λίγους μήνες να επιβεβαιώσουν την ίδια την αποστολή της: την εξασφάλιση σταθερότητας και ευημερίας.

    Όπως επεσήμανε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα από τα πιο απαιτητικά ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η απογοήτευση των νέων απέναντι στην Ευρώπη, όπως και ο γενικότερος ευρωσκεπτικισμός. Μόνο αν ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, με περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, θα αναχαιτίσουμε τον εξτρεμισμό που εμφανίστηκε ξανά μετά από πολλά χρόνια στην Ευρώπη.

    Χωρίς αποφασιστικές πρωτοβουλίες για επενδύσεις σε τομείς μεγάλων δυνατοτήτων για ανάπτυξη και απασχόληση, η Ευρώπη θα μοιάζει σαν να υφαίνει τον ιστό της Πηνελόπης. Η ενδιάμεση αξιολόγηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» από το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2014 προσφέρεται για την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών.

    Με αυτά τα δεδομένα, με την ανεργία να καταγράφει ιστορικά υψηλά και την ύφεση να απειλεί, η ανάπτυξη, δομικά και άρρηκτα συνδεδεμένη με την απασχόληση, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας. Από την ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη θα κριθεί η συνοχή που αποτελεί και τη δεύτερη προτεραιότητά μας.

    Η οικονομική και κοινωνική συνοχή με τη σειρά της είναι προϋπόθεση για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ένωσης. Η Ελλάδα θα δώσει έμφαση σε τρία δομικά στοιχεία εμβάθυνσης της Ευρωζώνης: στην κοινωνική της διάσταση για την αντιμετώπιση της δημογραφικής και δημοσιονομικής κρίσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, στην οικοδόμηση των αρχών της δημοσιονομικής και οικονομικής Ένωσης για αποτελεσματικότερη οικονομική διακυβέρνηση και στην προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας. Η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει ουσιαστική πρόοδο στη θέσπιση του SRM, του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης.

    Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, τα Κράτη-Μέλη στα εξωτερικά σύνορα που ήδη μαστίζονται από βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία, αντιμετωπίζουν τις έντονες πιέσεις των μεταναστευτικών ροών προς το εσωτερικό της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναδείξουμε τις θετικές συνέπειες μιας συνολικής ευρωπαϊκής διαχείρισης της μετανάστευσης, στο πλαίσιο των τριών στόχων της Σφαιρικής Προσέγγισης, τους υπενθυμίζω: βελτίωση και οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης και της υποβοηθούμενης κινητικότητας, αποφυγή και μείωση της παράνομης μετανάστευσης και ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης.

    Η Ελληνική Προεδρία, ενόψει της λήξης του «Προγράμματος της Στοκχόλμης 2010 – 2014», θα εργασθεί προκειμένου να διαμορφωθούν οι στρατηγικοί στόχοι και να καθορισθούν οι προτεραιότητες της Ένωσης στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για την περίοδο 2014 – 2018. Παράλληλα, με την ευκαιρία της επικαιροποίησης του «Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών πιέσεων», η Προεδρία μας θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συνόρων και την ενίσχυση όλων των δράσεων πρόληψης σε τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης προς όφελος όλων των Κρατών – Μελών.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα προωθήσουμε την εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, δίνοντας έμφαση στα μέτρα ενίσχυσης της αλληλεγγύης προς τα Κράτη – Μέλη των οποίων τα συστήματα υφίστανται μεγάλες πιέσεις, με σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.

    Τέλος, μία οριζόντια θεματική της Ελληνικής Προεδρίας που διαπερνά το σύνολο των προτεραιοτήτων της είναι η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ένωσης. Η Ελλάδα μια κατεξοχήν ναυτιλιακή, ναυτική και νησιωτική χώρα και με τη θάλασσα να αποτελεί προνομιακό πεδίο παράδοσης, γνώσης και δράσης των Ελλήνων, έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της Προεδρίας της, όλες τις πτυχές της δια-τομεακής αυτής πολιτικής: το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, το θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, την πρωτοβουλία για τη μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου, τη θαλάσσια στρατηγική ασφάλειας, τη μετανάστευση δια της θάλασσας, τη ναυτική εργασία και εκπαίδευση και, βεβαίως, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών λιμένων.

    Θα ήθελα εδώ να σημειώσω τη σημασία που αποδίδουμε στην προώθηση του νέου ρυθμιστικού, οργανωτικού και διοικητικού μοντέλου για τους ευρωπαϊκούς λιμένες. Ως πρώην Υπουργός Ναυτιλίας αρμόδιος για τα θέματα αυτά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο. Τις επόμενες ημέρες θα σας αποστείλω την Εθνική Λιμενική Στρατηγική και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο ήδη από τον περασμένο Απρίλιο.

    Όπως θα καταλάβατε, ο ωφέλιμος χρόνος της Προεδρίας μας μπορεί να είναι περιορισμένος λόγω των Ευρωεκλογών, αλλά θα είναι ιδιαίτερα πυκνός.

    Παρά τα μεγάλα προβλήματα κοινωνικής συνοχής στα οποία ήδη αναφέρθηκα, η Ελλάδα, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς αφού κατόρθωσε να διαψεύσει τους χειρότερους φόβους για τη χώρα, είναι σήμερα έτοιμη να αναλάβει για 5η φορά την Προεδρία του Συμβουλίου, ασκώντας με επιτυχία το θεσμικό της ρόλο στο πλαίσιο της ενοποιητικής διαδικασίας και να συμβάλει στην προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ευρώπης στην οποία, το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, την ενέταξε πριν από 32 χρόνια.

Comments are closed.