Wednesday, 31 August 2011 10:00

Δήλωση για Αξιοποίηση Γεωθερμικών Πεδίων στη Χίο

Written by  Administrator
Βαθμολογήστε
(0 votes)

 

Τετάρτη, 31.8.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Νομού Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή την κατακύρωση των αποτελεσμάτων[1] των δημόσιων διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών για την Εκμίσθωση του Δικαιώματος Έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού, στη Χίο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την έρευνα γεωθερμικού πεδίου υψηλής θερμοκρασίας στη Νότια Χίο και σε άλλες περιοχές της χώρας, η οποία ακολούθησε την προ μηνών εκχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του αντίστοιχου πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας στα Νένητα, ανοίγει το δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση του ανανεώσιμου αυτού ενεργειακού πόρου που διαθέτει το νησί μας.

Για το πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας Νενήτων, βεβαιωμένο και πιθανό, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει έργα άνω του 1 εκατ. Ευρώ, ενώ οι δαπάνες του κατακυρωθέντος πλειοδότη των ερευνών για την υψηλή θερμοκρασία, προγραμματίζεται να υπερβούν τα 31 εκατ. Ευρώ, εντός της πενταετούς διάρκειας της εκμίσθωσης του δικαιώματος.

Αποτελεί ιδιαίτερη ηθική ικανοποίηση το γεγονός πως ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις, αν και ‘σε περίοδο επενδυτικής άπνοιας’, όπως παραδέχεται το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), χάρη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχε προωθήσει η Νέα Δημοκρατία, το 2009, στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η αξιοποίηση μίας από τις καθαρότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της γεωθερμίας, γίνεται πραγματικότητα, μετά τη συνέχιση των διαδικασιών από την παρούσα κυβέρνηση, που -τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα- ευτυχώς αντιλήφθηκε το σημαντικό προκύπτον κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.

Η εκμετάλλευση της γεωθερμίας βοηθά στην ανάπτυξη της εθνικής και των τοπικών οικονομιών, προσφέροντας φθηνότερα ενεργειακά προϊόντα και μειώνοντας το κόστος παραγωγής σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. ο αγροτικός, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως, οι επενδύσεις που προκύπτουν, αποτελούν αναπτυξιακό πυλώνα εκεί ακριβώς, όπου χρειάζονται περισσότερο, στην παραμελημένη ελληνική περιφέρεια.

Η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της Χίου αποδεικνύει στην πράξη ότι ο σωστός και έγκαιρος θεσμικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός για την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς αιχμής, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει συντεταγμένα η χώρα μας. Για τη Χίο και τα νησιά μας στο Βόρειο Αιγαίο, δίνεται η ευκαιρία να εκμεταλλευθούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, να αποκτήσουν νέα τεχνογνωσία και να θέσουν θεμέλια ανάπτυξης και των συναφών κλάδων, αποδίδοντας, το συντομότερο δυνατό, απτά αποτελέσματα για τη Χιακή κοινωνία ».

[1] http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni%5b524%5d=1201&language=el-GR

 

Τροποποιήθηκε Monday, 07 November 2011 17:16
Περισσότερα στην κατηγορία: Συνάντηση με Υπουργό Μεταφορών »

Έργο ως Γενικός

Γραμματέας

Έργα Πνοής για την Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση της Ελληνικής Ανάπτυξης και Πρωταγωνιστικός ρόλος στην Ενεργειακή Στρατηγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >>

Ολοκληρωμένη

Ανάπτυξη

Μελετημένες πολιτικές ανάπτυξης χωρίς έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Το ολοκληρωμένο στρατηγικό μου σχέδιο για τη Χίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ >>

Δελτία

Τύπου

Ενημερωθείτε για όλες τις δραστηριότητες του Βουλευτή Κωστή Μουσουρούλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ >>