Presskit

κατεβάστε το presskit

Wednesday, 08 February 2012 19:58

Ομιλία στην Επιτροπή για Κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις

Τετάρτη, 8.2.2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις» έκανε χθες, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, Κωστής Μουσουρούλης.

Ο Βουλευτής σημείωσε ότι το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία δύο (2) χρόνια έχει μειωθεί κατά 13,8% κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εκτός των αυξήσεων στα εφόδια (λιπάσματα, ζωοτροφές, μηχανήματα κλπ) σοβαρή επίδραση στην κατάσταση αυτή είχε και η κατά 20% αύξηση του κόστους ενέργειας. Επανέφερε δε, την πρόταση που είχε κάνει προς την τότε Υπουργό κα Κ. Μπατζελή, για την ενεργοποίηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ο Κωστής Μουσουρούλης επεσήμανε ότι αν και είναι θετική η διευκόλυνση που επιχειρεί το νομοσχέδιο, με την καθιέρωση μίας αρμόδιας διεύθυνσης και την προεκτυπωμένη μορφή της άδειας, εξακολουθούν να παραμένουν διάσπαρτες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις σε τουλάχιστον δέκα (10) τουλάχιστον διαφορετικά νομοθετικά κείμενα, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια ενοποίησης ή απλούστευσή τους. Περαιτέρω, σημείωσε ότι το θέμα των χρήσεων γης εξακολουθεί να αποτελεί το κυρίως πρόβλημα για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, όπως και για πολλές άλλες δραστηριότητες. Σε ό,τι αφορά στις ελάχιστες αποστάσεις που προβλέπονται για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων χαρακτήρισε θετική την πρόβλεψη να είναι κατά 20% μειωμένες στα νησιά. Πρότεινε, μάλιστα, στον Υπουργό στα μικρά νησιά ή στα μεγάλα νησιά όπου υπάρχει πυκνότητα στρατιωτικών εγκαταστάσεων να προβλεφθεί μεγαλύτερη μείωση. Επιπλέον, ζήτησε να συμμετέχουν στις Επιτροπές Σταυλισμού εκπρόσωποι των οργανώσεων των κτηνοτρόφων.

Ο Κωστής Μουσουρούλης κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δρομολογήσει τις διαδικασίες καθορισμού της βοσκοϊκανότητας και της σαφούς οριοθέτησης των βοσκοτόπων, προκειμένου να μπορούν οι Δήμοι άλλα και οι κτηνοτρόφοι να γνωρίζουν τη χρονική περίοδο χρήσης τους και να μην καθορίζεται αυτή αυθαίρετα.

Τέλος, τόνισε ότι αν υπάρξει θέμα αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, σε συνδυασμό με την καθήλωση των τιμών επιδοτήσεων των μεταφορικών, την έλλειψη ρευστότητας, το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν τοις μετρητοίς και πωλούν επί πιστώσει, τότε το ήδη πενιχρό εισόδημα των κτηνοτρόφων θα εξανεμιστεί.

Δείτε την ομιλία εδώ

Τροποποιήθηκε Thursday, 09 February 2012 10:00

Έργο ως Γενικός

Γραμματέας

Έργα Πνοής για την Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση της Ελληνικής Ανάπτυξης και Πρωταγωνιστικός ρόλος στην Ενεργειακή Στρατηγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >>

Ολοκληρωμένη

Ανάπτυξη

Μελετημένες πολιτικές ανάπτυξης χωρίς έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Το ολοκληρωμένο στρατηγικό μου σχέδιο για τη Χίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ >>

Δελτία

Τύπου

Ενημερωθείτε για όλες τις δραστηριότητες του Βουλευτή Κωστή Μουσουρούλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ >>