• Παράδοση Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σεπτέμβριος 2015

    Κατά τη σύντομη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης το Σεπτέμβριο του 2015, στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας διεκπεραιώθηκε συγκεκριμένο έργο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κωστής Μουσουρούλης παρέδωσε στο διάδοχό του αναλυτικό υπόμνημα το οποίο περιλαμβάνει α) λεπτομερή ενημέρωση για τις ενέργειες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας του και β) χαρτογράφηση όλων των εκκρεμοτήτων που αφορούν τον τομέα του Περιβάλλοντος.
  • Ομιλία αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Μουσουρούλη

    Ομιλία αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Μουσουρούλη

    23/9/2015

     

    Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Υπουργό Γιάννη Γκόλια για τη στήριξη και συμπαράσταση στο έργο μας των τελευταίων εβδομάδων. Να καλωσορίσω και να  συγχαρώ τη νέα ηγεσία και να ευχηθώ καλή επιτυχία και αρμονική συνεργασία με όλα τα στελέχη και τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου.

     

    Επέστρεψα στον χώρο αυτό, όπου παλαιότερα είχα υπηρετήσει ως Γενικός Γραμματέας για την ενέργεια και χάρηκα που τουλάχιστον ορισμένες πρωτοβουλίες μου και προγράμματα συνεχίζουν να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ που θεσπίστηκε το 2008 και ευτυχώς βοήθησε συμπολίτες μας την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το πρώτο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα, που εγκρίθηκε το 2009 από την ΕΕ πρώτο σε 27 Κράτη-Μέλη και ξεκινήσαμε τη συγχρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ, ακόμα και το σύστημα εισροών-εκροών στην αλυσίδα των πετρελαιοειδών, αν και έπρεπε να μπει στους όρους δανεισμού της Ελλάδας (μνημόνιο) για να αποφασίσουμε να το εφαρμόσουμε.

     

    Γνώμονάς μας τις τρεις αυτές εβδομάδες ήταν η διασφάλιση της νομιμότητας και του δημόσιου συμφέροντος, η συνέχεια του κράτους στα ζητήματα καθημερινής διοίκησης και η επισήμανση στους διαδόχους μας των θεμάτων που υπόκεινται σε χρονοδιαγράμματα, ή χρήζουν μεγαλύτερης ανάλυσης και ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

     

    Στον δικό μου τομέα παρέλαβα προς υπογραφή με πρωτοβουλία των υπηρεσιών του Υπουργείου συνολικά 122 φακέλους για θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα.

     

    Εξ αυτών μέσα στις τρεις αυτές εβδομάδες διεκπεραιώθηκαν 79 φάκελοι, αυτοί για τους οποίους είχε προηγηθεί έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου άρμοζε και προφανώς θετική υπηρεσιακή εισήγηση ή γνωμοδότηση.  Τονίζω ότι υπεγράφησαν θέματα μόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου και που δεν αφορούσαν ζητήματα πολιτικής τα οποία θα δέσμευαν την επόμενη ηγεσία.

     

    Προσωπικά δεν ήρθα εδώ για να κάνω πολιτική αλλά για να τρέξω τα ζητήματα, όλα όσα είχαν σφικτά χρονοδιαγράμματα για παράδειγμα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου και βέβαια να καταθέσω τις προσωπικές μου απόψεις, στο βαθμό που θα κριθούν χρήσιμες από τη νέα πολιτική ηγεσία. Ως εκ τούτου θα μου επιτρέψει ο Υπουργός να του παραδώσω ένα φάκελο στον οποίο έχω καταγράψει τα ζητήματα όπως τα αντιλήφθηκα και μου τα εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες καθώς και ένα αναλυτικό υπόμνημα- οδικό χάρτη για τις άμεσες κινήσεις που θα απαιτηθούν αλλά και των ζητημάτων που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Το κείμενο αυτό μπορεί να βρει κάθε τυχόν ενδιαφερόμενος και στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

    Αυτά ως προς το γενικό πλαίσιο.

     

    Θα ήθελα να σταθώ σε δύο ζητήματα:

    Το πρώτο αφορά στο οργανωτικό ζήτημα. Είχε γίνει μια προσπάθεια παλαιότερα για να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του Υπουργείου.  Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα και για απλούστευση διαδικασιών ώστε το υπουργείο να αποτελέσει καταλύτη για τις πολύτιμες επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

     

    Οφείλω επίσης να πω πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 είναι ένα σημαντικό οικονομικό θέμα που θα αντιμετωπίσετε άμεσα, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Αυτό φανερώνει ότι και στα θέματα των δημοσίων επενδύσεων υπήρξε μια στασιμότητα. Νομίζω όμως ότι πλέον τα θέματα αυτά θα τρέξουν, διότι συνδέονται και με το κλείσιμο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος περιβάλλοντος 2007-2013 αλλά και  με το νέο πρόγραμμα 2014-20.

     

    Ως προς το κλείσιμο επισημάνω ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας Κοινοτικών πόρων. Εκτιμώ επιπλέον ότι θα χρειαστούν εθνικοί πόροι της τάξης των 300 εκατομμυρίων Ευρώ. Έκανα κάποιες προτάσεις και εγγράφως στον κύριο Χριστοδουλάκη. Εύχομαι να επιτευχθεί η παράταση που ζήτησε. Σε αντίθετη περίπτωση, αφού διερεύνησα την επιλεξιμότητα, πρότεινα τη χρηματοδότηση κινητών περιβαλλοντικών υποδομών για την αντιμετώπιση των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στη χώρα μας από τις μεταναστευτικές ροές, ιδίως στα νησιά. Σε ό,τι αφορά στην εκκίνηση του νέου προγράμματος 2014-2020  σε συνεργασία με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός εξειδίκευσης και παρά τις λεγόμενες αιρεσιμότητες που έχουν μπει δεν υπάρχει πρόβλημα ενεργοποίησης.

    Μου το επιβεβαίωσε αυτό ο κύριος Χριστοδουλάκης και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εγγράφως και εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει πρόσκληση για προϋπολογισμό ύψους 1,7 δισ. Ευρώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.   Από εκεί και πέρα ως προς τις αιρεσιμότητες, αυτές συνδέονται και με μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά και με άλλες που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα. Εκτιμώ ότι με μια καλή συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί.

     

    Έρχομαι στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων που το θεωρώ ως πλέον κομβικό. Προσωπικά, από τις προηγούμενες εμπειρίες μου ως ΓΓ αλλά και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσα ότι τα ίδια θέματα παραμένουν δεκαετίες τώρα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο εθνικός προϋπολογισμός με πρόστιμα αλλά και να αναγκαζόμαστε να ζητάμε διαρκώς παρατάσεις. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα και υπάρχει τρόπος. Νομίζω ότι η νέα πολιτική ηγεσία έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει, σε συνεννόηση πάντα με τους εμπλεκόμενους φορείς και  τα συναρμόδια υπουργεία.

     

    Σε ότι αφορά στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων. Προσωπικά δεν έκανα καμία αλλαγή. Ωστόσο συνεργαζόμενος με τις υπηρεσίες και με βάση τις εισηγήσεις τους  διαπίστωσα ότι υπάρχουν ζητήματα διαδικαστικού και νομικού περιεχομένου αλλά και ουσίας, τα οποία θεωρώ ότι θα πρέπει να τα δείτε κύριε Υπουργέ.

     

    Υποσύνολο αυτής της υπόθεσης είναι και τα ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου και της Ηπείρου.

     

    Δυο λόγια για το ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που βρέθηκε στο επίκεντρο τις προηγούμενες ημέρες: Το Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 18/8 είχε θέσει κάποια ερωτήματα τα οποία έπρεπε να απαντηθούν έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Το σχετικό σχέδιο απάντησης έφτασε εκπρόθεσμα στο γραφείο μου και μάλιστα  η υπηρεσία δεν απαντούσε σε βασικά ερωτήματα όπως και στο ερώτημα περί αρμοδιότητας του Υπουργείου. Ως εκ τούτου επέλεξα να μην απαντήσω διότι θεωρώ ότι το Υπουργείο αυτό πρέπει να έχει άποψη για το κατά πόσον μια τέτοια σύμβαση είναι συμφέρουσα ή όχι για το Δημόσιο και κατά πόσον συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό. Αυτή την απάντηση που έλαβα από την υπηρεσία, σας τη δίνω σε αντίγραφο κύριε Υπουργέ. Είναι ανυπόγραφη. Ως εκ τούτου θα κληθείτε να το χειριστείτε το θέμα, δεδομένου ότι επανήλθε το ΕΣ, έθεσε και νέα ερωτήματα και θα υπάρχει πλέον επαρκής χρόνος για τεκμηριωμένες απαντήσεις επί της ουσίας από τη νέα ηγεσία.

     

    Σχετικά με το ΣΔΙΤ Ηπείρου -και αναφέρομαι σε αυτά τα δύο ΣΔΙΤ διότι γι αυτά ακούστηκε το όνομα μου σε τηλεοπτική εκπομπή-  δεν γνώριζα ότι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου είχε την αρμοδιότητα να εγκρίνει την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων για ένα τεχνικό ζήτημα του συγκεκριμένου ΣΔΙΤ, το πληροφορήθηκα κι εγώ από τον τύπο.

    Θα πρέπει πάντως να επισημάνω ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει τα ΣΔΙΤ, τα οποία είναι εργαλεία χρηματοδότησης και όχι διαχείρισης απορριμμάτων, θα πρέπει να καταργήσει το Νόμο 3389/2005 την προετοιμασία του οποίου έκανα ως ΓΓ και όχι να προσπαθεί να τα ακυρώσει μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο όπως είναι ο ΕΣΔΑ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά την γνώμη μου. Ο νόμος καταργείται μόνο με Νόμο.

     

    Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ ακροθιγώς στο θέμα των υδάτων που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Η Οδηγία ΕΚ/60 του 2000 ισχύει εδώ και 15 χρόνια και ακόμα παλεύουμε με τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού και μια σειρά από άλλα ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να κλείσουν διότι και εκεί υπάρχει εμπλοκή με το νέο πρόγραμμα 2014-2020, καθώς υπάρχει και στο θέμα των υδάτων αιρεσιμότητα.

     

    Πολεοδομικά. Έχω κάποιες προτάσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν οραματικό πολεοδομικό σχεδιασμό  για τη χώρα μας. Το Κτηματολόγιο έχει σημαντικές υποχρεώσεις. Σας έχω υποβάλει μια ανάλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και κάποιες απόψεις σε συνέχεια και των συζητήσεων που έκανα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

     

    Κλείνω με το Συμβούλιο Υπουργών στο οποίο είχα την τιμή να μετέχω την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου διαμορφώσαμε με τους ομολόγους μου την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, ενόψει της Συνόδου των Παρισίων για το λεγόμενο «Κυότο 2». Εκεί συμφωνήσαμε στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων κατά 50% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 1990 και με μακροπρόθεσμο στόχο το μηδενισμό τους μέχρι το 2100. Ήδη το Υπουργείο προχωρά τα σχετικά έργα τεχνικής βοήθειας.

     

    Νομίζω ότι η χώρα μας έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, και έχει εκπληρώσει και τους στόχους της, ίσως να βοήθησε και η κρίση σε αυτό. Παρόλα αυτά θα πρέπει η διεθνής παρουσία της χώρας μας ειδικά αυτό το κρίσιμο θέμα να είναι έντονη.

     

    Εκτιμώ ότι αυτές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βάλαμε σε σειρά όσα θέματα ήταν εφικτό. Προσωπικά χαίρομαι που παραδίδω την ευθύνη στον κύριο Τσιρώνη ο οποίος είναι γνώστης του αντικειμένου και νομίζω ότι ο πλήρης φάκελος που του έδωσα θα του φανεί χρήσιμος. Θέλω να δηλώσω επίσης ότι είμαι στη διάθεσή του, από τις Βρυξέλλες όπου επιστρέφω, για οποιοδήποτε ζήτημα.

     

    Τέλος να σας πω από καρδιάς ότι ορισμένες φορές στο Υπουργείο αυτό αισθάνθηκα – προσκρούοντας σε κάποιες καταστάσεις- ως ένας ακροβάτης, μάλιστα χωρίς δίκτυ ασφαλείας. Αυτό έχει να κάνει με το δαιδαλώδες και ακανθώδες ζήτημα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο, όπως σας είπα αναλυτικά συνδέεται με χρηματοδοτήσεις, με τη διεθνή εικόνα της χώρας. Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό το Υπουργείο κρατά στην ουσία τα κλειδιά της ανάπτυξης της Ελλάδας.

     

    Ευχαριστώ ειλικρινά τον Υπουργό αλλά και όλους τους συνεργάτες μου οι οποίοι ήρθαν και με βοήθησαν εθελοντικά, δεν προσελήφθη κανείς αυτές τις ημέρες,  έτσι ώστε να προχωρήσουμε τα θέματα του Υπουργείου όσο επέτρεπε ο χρόνος και οι συνθήκες, καθώς και να ετοιμάσουμε τον οδικό χάρτη που παραδίδουμε. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, για το καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

  • Δηλώσεις υπουργών στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Δηλώσεις υπουργών στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο νέο Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

     

     

    Ο απερχόμενος υπουργός ΠΑΠΕΝ Ιωάννης Γκόλιας ανέφερε:

     

    «Κατ’ αρχάς θέλω να καλωσορίζω τον κύριο Σκουρλέτη και τον κύριο Τσιρώνη στο Υπουργείο. Σ’ ένα Υπουργείο που το ξέρουν πολύ καλά. Και να τους συγχαρώ βεβαίως για την ανάληψη των καθηκόντων τους.   Έχουμε σήμερα την παράδοση παραλαβή σε δυο ανθρώπους που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το  Υπουργείο. Θεωρώ ότι αυτή η παράδοση έχει ένα τυπικό χαρακτήρα.

     

    Θα αναφερθώ συνοπτικά σε όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες.

     

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Υπηρεσιακή κυβέρνηση στην προετοιμασία της επιτυχούς διεκπεραίωσης της υποχρέωσης της Ελληνικής Πολιτείας εντός χρονοδιαγραμμάτων, όπως προβλέπεται στο Ν. 4336/2015. Για αυτό το λόγο, πέρα από τις κατευθύνσεις που δόθηκαν σε υπηρεσιακό επίπεδο για την προετοιμασία των ζητημάτων, συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίες που συντονίζουν την προετοιμασία αυτή, ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορεί να προχωρήσει επιτυχημένα και έγκαιρα το έργο της. Στις ομάδες αυτές προεδρεύει ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, έχουν ήδη συνεδριάσει και θα συνεχίζουν ώστε πολύ σύντομα και έγκαιρα να φέρουν έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση της συμφωνίας.

     

    Ο δεύτερος άξονας των ενεργειών μας σχετίζονταν με την καθημερινή λειτουργία του Υπουργείου. Ήταν θέματα  για τα οποία υπήρχε ομόφωνη άποψη όλης της υπηρεσιακής πυραμίδας και της πολιτικής ηγεσίας. Προχωρήσαμε σε μια σειρά περιβαλλοντικών αδειών κυρίως για δημόσια έργα, σε εντάξεις έργων στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων κυρίως σχετικά με τη διαχείριση υδάτων στα νησιά, καθώς επίσης την αύξηση ευαισθησίας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας. Προχωρήσαμε σε διαχειριστικές ενέργειες πάλι εγκεκριμένων προγραμμάτων όπως το Εξοικονόμηση 2 και το Εξοικονομώ κατ’ οίκον στο πλαίσιο της προσπάθειας να μεγιστοποιήσουμε την απορροφητικότητα καθώς δεν μπορεί να χαθεί καθόλου χρόνος σε αυτά τα τρέχοντα προγράμματα. Και τελευταία εστιάσαμε σε θέματα καθημερινής λειτουργίας του Υπουργείου σε θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων ώστε να προχωρούν απρόσκοπτα αυτά τα σχετικά ζητήματα.

     

    Σε όλο αυτό το διάστημα ήμασταν σε επαφή με τους κοινωνικούς φορείς και εταίρους, τους εκπροσώπους του παραγωγικού ιστού, με στόχο να κρατήσουμε στο μεγαλύτερο βαθμό συναίνεση και κοινωνική ειρήνη για τα θέματα του Υπουργείου.

     

    Οριζόντια προσπαθήσαμε και καταφέραμε να μη λείπουμε από τα διεθνή fora και διεθνείς οργανισμούς ώστε το υπουργείο να είναι ενήμερο για τις σχετικές εξελίξεις.

     

    Να πω επίσης ότι το Υπουργείο έχει πλέον λίγο διαφορετική δομή και έχω την αίσθηση ότι ίσως αυτή η δομή είναι πιο ομογενοποιημένη και υπ’ αυτή την έννοια ίσως πιο λειτουργική. Βέβαια η πράξη θα το δείξει.

     

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπηρεσιακή πυραμίδα που στάθηκε δίπλα μου. Ήταν καθοριστική η στήριξη τους. Το τελευταία διάστημα επιβεβαίωσα ότι πράγματι το Υπουργείο έχει υψηλό επίπεδο στελεχιακού δυναμικού και είναι χρήσιμο αυτό το δυναμικό να εμπλέκεται στις δραστηριότητες του υπουργείου. Θέλω να συγχαρώ τη νέα ηγεσία και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της».

     

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε:

     

    «Ευχαριστώ τον κ. Γκόλια.

     

    Μιλάμε για μια επανεκκίνηση της Κυβέρνησης η οποία έχει στα χέρια της μια καθαρή εντολή. Αυτή η κυβέρνηση ξεκινάει πιο ώριμη, πιο έμπειρη, πιο γειωμένη. Έγινε η επιλογή να πάμε σε ένα πιο  λειτουργικό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα. Αυτό αφήνει το αποτύπωμά του και στο υπουργείο που είμαστε τώρα.

     

    Νομίζω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας, με γοργά βήματα, ανταποκρινόμενοι στην εντολή του ελληνικού λαού, ο οποίος έδειξε ωριμότητα, ξέρει τι περιμένει από τη νέα Κυβέρνηση. Κι εμείς γνωρίζουμε καλά ότι για να ανταποκριθούμε στην εντολή του θα πρέπει να κάνουμε πράγματα τα οποία είναι και εντός της συμφωνίας που πρόσφατα υπογράψαμε, αλλά και έξω από αυτήν. Θα πρέπει να κινηθούμε  γρήγορα  προς τους δρόμους της ανάπτυξης, αλλά πάντοτε με  κοινωνική ευαισθησία, με κοινωνικό πρόσημο. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ επελέγη για δεύτερη φορά από τον ελληνικό λαό.

     

    Σε αυτό το υπουργείο είμαστε αντιμέτωποι με τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή πολιτική. Γνωρίζετε και από την προηγούμενη περίοδο ότι είχαμε κάνει βήματα  σε σχέση και  με τους  δύο βασικούς αγωγούς, τον ΤΑΡ και τον ρωσικό αγωγό. Θα προχωρήσουμε στην ίδια πολιτική κατεύθυνση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και  ζητήματα που εμπεριέχονται στην τελευταία συμφωνία. Μέλημά μας είναι, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Η προσαρμογή της ΔΕΗ στη νέα πραγματικότητα πρέπει να γίνει διαφυλάσσοντας  τον δημόσιο χαρακτήρα της.

     

    Περισσότερα θα πούμε στις Προγραμματικές Δηλώσεις. Σήμερα, έχει περισσότερο έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα η παράδοση – παραλαβή.

     

    Υποπτεύομαι όμως, ότι εάν σας δινόταν η ευκαιρία να κάνετε μια  ερώτηση, αν και δεν προβλέπεται, ίσως να κάνατε για το θέμα των Σκουριών.

     

    Από κάτω,  αυτή τη στιγμή, βρίσκονται εργαζόμενοι. Γνωρίζετε ότι  σε όλη την προεκλογική περίοδο ειπώθηκαν πολλά που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα γύρω από     αυτό το θέμα. Το πρώτο ήταν, το οποίο μάλιστα  το ακούσαμε και σε κορυφαίες στιγμές της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ότι υπήρξε απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωνε την απόφαση τη προσωρινής αναστολής ενός μέρους των εργασιών, η οποία λήφθηκε επί των ημερών μου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και γι’ αυτό υπήρξε, άλλωστε, προσφυγή από την Ελληνικός Χρυσός για αναστολή και ακύρωση της απόφασης. Η αναστολή ήδη συζητήθηκε, η ακύρωση πρόκειται να συζητηθεί, εάν δεν κάνω λάθος, στις 2 Οκτωβρίου. Θέλω να πω το εξής: Δεν κινηθήκαμε με κανενός είδους προεκλογική σκοπιμότητα γύρω από αυτό το θέμα. Θέλουμε απλώς να στείλουμε ένα σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πάνω απ’ όλα είναι το δημόσιο συμφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση των νόμων. Έτσι θα κινηθούμε και από εδώ και μπρος. Όλα τα άλλα είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν αφορούν τη δική μας πλευρά.

     

    Έχουν ζητήσει να με δουν οι εργαζόμενοι και θα τους δω. Πολιτική του υπουργείου-  και το προηγούμενο, μικρό διάστημα, που ήμουν εδώ-  και από εδώ και πέρα, είναι μια πολιτική ανοιχτών θυρών. Να συζητάμε με τους  ανθρώπους, τους φορείς, πάντοτε βοηθάει μία επαφή μαζί τους, έτσι ώστε να διαμορφώνουμε μια πιο πλήρη εικόνα για τα πράγματα και να προχωρούμε».

     

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Κωστής Μουσουρούλης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου ανέφερε:

     

    «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Υπουργό Γιάννη Γκόλια για τη στήριξη και συμπαράσταση στο έργο μας των τελευταίων εβδομάδων. Να καλωσορίσω και να  συγχαρώ τη νέα ηγεσία και να ευχηθώ καλή επιτυχία και αρμονική συνεργασία με όλα τα στελέχη και τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου.

     

    Επέστρεψα στον χώρο αυτό, όπου παλαιότερα είχα υπηρετήσει ως Γενικός Γραμματέας για την ενέργεια και χάρηκα που τουλάχιστον ορισμένες πρωτοβουλίες μου και προγράμματα συνεχίζουν να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ που θεσπίστηκε το 2008 και ευτυχώς βοήθησε συμπολίτες μας την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το πρόγραμμα ‘Εξοικονόμηση κατ’οίκον’, το πρώτο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα, που εγκρίθηκε το 2009 από την ΕΕ πρώτο σε 27 Κράτη-Μέλη και ξεκινήσαμε τη συγχρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ, ακόμα και το σύστημα εισροών-εκροών στην αλυσίδα των πετρελαιοειδών, αν και έπρεπε να μπει στους όρους δανεισμού της Ελλάδας (μνημόνιο) για να αποφασίσουμε να το εφαρμόσουμε.

     

    Γνώμονάς μας τις τρεις αυτές εβδομάδες ήταν η διασφάλιση της νομιμότητας και του δημόσιου συμφέροντος, η συνέχεια του κράτους στα ζητήματα καθημερινής διοίκησης και η επισήμανση στους διαδόχους μας των θεμάτων που υπόκεινται σε χρονοδιαγράμματα, ή χρήζουν μεγαλύτερης ανάλυσης και ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

     

    Στον δικό μου τομέα παρέλαβα προς υπογραφή με πρωτοβουλία των υπηρεσιών του Υπουργείου συνολικά 122 φακέλους για θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα.

     

    Εξ αυτών μέσα στις τρεις αυτές εβδομάδες διεκπεραιώθηκαν 79 φάκελοι, αυτοί για τους οποίους είχε προηγηθεί έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου άρμοζε και προφανώς θετική υπηρεσιακή εισήγηση ή γνωμοδότηση.

     

    Ειδικότερα,

     

    • 18 Υπουργικές αποφάσεις που ήταν σε εκκρεμότητα και  είχαν θετική εισήγηση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

     

    • 26 Προεδρικά Διατάγματα τα οποία αφορούσαν κυρίως ρυμοτομικά και χωροταξικά θέματα, που ήταν σε εκκρεμότητα και είχαν ήδη ελεγχθεί από το ΣτΕ.

     

    • 11 ΚΥΑ  για τρέχοντα θέματα.

     

    • Τέλος, συνυπογράψαμε με τον Υπουργό 24 νέες αποφάσεις Εγκρίσεων Περιβαλλοντικών Όρων.

     

    Τονίζω ότι όλα τα θέματα ήρθαν με υπηρεσιακή πρωτοβουλία, υπεγράφησαν με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου και δεν αφορούσαν ζητήματα πολιτικής τα οποία θα δέσμευαν την επόμενη ηγεσία.

     

    Προσωπικά δεν ήρθα εδώ για να κάνω πολιτική αλλά για να τρέξω τα ζητήματα, όλα όσα είχαν σφικτά χρονοδιαγράμματα για παράδειγμα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου και βέβαια να καταθέσω τις προσωπικές μου απόψεις, στο βαθμό που θα κριθούν χρήσιμες από τη νέα πολιτική ηγεσία. Ως εκ τούτου θα μου επιτρέψει ο Υπουργός να του παραδώσω ένα φάκελο στον οποίο έχω καταγράψει τα ζητήματα όπως τα αντιλήφθηκα και μου τα εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες καθώς και ένα εξαντλητικό υπόμνημα- οδικό χάρτη για τις άμεσες κινήσεις που θα απαιτηθούν αλλά και των ζητημάτων που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Το κείμενο αυτό το έχω ανεβάσει στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

     

    Αυτά ως προς το γενικό πλαίσιο.

     

    Θα ήθελα να σταθώ σε δύο ζητήματα:

     

    Το πρώτο αφορά στο οργανωτικό ζήτημα. Είχε γίνει μια προσπάθεια το 2013 για να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του Υπουργείου. Εκ των υστέρων παρατηρήθηκαν ορισμένα ζητήματα εφαρμογής τα οποία περιπλέκονται με την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσίας και πολιτικής ηγεσίας. Αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να το ξαναδεί η  νέα κυβέρνηση ώστε να υπάρχει ένας εξορθολογισμός.  Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα και για απλούστευση διαδικασιών ώστε το υπουργείο να αποτελέσει καταλύτη για τις πολύτιμες επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

     

    Οφείλω επίσης να πω πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 είναι ένα σημαντικό οικονομικό θέμα που θα αντιμετωπίσετε άμεσα, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Από τα στοιχεία που μας δόθηκαν από τις υπηρεσίες, για το 2015, το όριο αλλά και στόχος του ΠΔΕ είναι 463 εκατ. Ευρώ και μέχρι σήμερα η εκτέλεση ανέρχεται στα 91,8 εκατ. Ευρώ. Αυτό φανερώνει ότι και στα θέματα των δημοσίων επενδύσεων υπήρξε μια στασιμότητα. Νομίζω όμως ότι πλέον τα θέματα αυτά θα τρέξουν, διότι συνδέονται και με το κλείσιμο του προγράμματος περιβάλλοντος 2007-2013 αλλά και  με το νέο πρόγραμμα 2014-20.

     

    Ως προς το κλείσιμο επισημάνω ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων. Εκτιμώ ότι το ποσό θα ανέλθει περίπου στα 300 εκατομμύρια Ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ. Έκανα κάποιες προτάσεις και εγγράφως στον κύριο Χριστοδουλάκη. Εύχομαι να επιτευχθεί η παράταση που ζήτησε. Σε αντίθετη περίπτωση, αφού διερεύνησα την επιλεξιμότητα, πρότεινα τη χρηματοδότηση κινητών περιβαλλοντικών υποδομών για την αντιμετώπιση των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στη χώρα μας από τις μεταναστευτικές ροές, ιδίως στα νησιά. Σε ότι αφορά στην εκκίνηση του νέου προγράμματος 2014-20  σε συνεργασία με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή η οποία δυστυχώς υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός εξειδίκευσης και παρά τις αιρεσιμότητες που έχουν μπει  δεν υπάρχει πρόβλημα ενεργοποίησης.

     

    Μου το επιβεβαίωσε αυτό ο κύριος Χριστοδουλάκης και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εγγράφως και εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει πρόσκληση για προϋπολογισμό ύψους 1,7 δισ. Ευρώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.   Από εκεί και πέρα ως προς τις αιρεσιμότητες, αυτές συνδέονται και με μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά και με άλλες που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα. Εκτιμώ ότι με μια καλή συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  το ζήτημα μπορεί να παρακαμφθεί.

     

    Με αφορμή την παρουσία μου στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που έτυχε να λάβει χώρα την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, συναντήθηκα και έθεσα για λογαριασμό του Υπουργείου τα θέματα αυτά αναλυτικά στον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Daniel Calleja. Ο κ. Γενικός Διευθυντής με διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της ΕΕ θα συνδράμουν την Ελλάδα και συμφωνήσαμε μια στενή ομάδα υπηρεσιακής συνεργασίας (εφόσον θέλετε να την εφαρμόσετε). Πρόσθεσε βέβαια πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεγάλα και ριζικά βήματα προς τα μπρος, για να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του τομέα.

     

    Έρχομαι στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων που το θεωρώ ως το πλέον κομβικό. Προσωπικά, από τις προηγούμενες εμπειρίες μου ως ΓΓ αλλά και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσα ότι τα ίδια θέματα παραμένουν δεκαετίες τώρα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο εθνικός προϋπολογισμός με πρόστιμα αλλά και να αναγκαζόμαστε να ζητάμε διαρκώς παρατάσεις. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα και υπάρχει τρόπος. Νομίζω ότι η νέα πολιτική ηγεσία έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει, σε συνεννόηση πάντα με τους εμπλεκόμενους φορείς και  τα συναρμόδια υπουργεία.

     

    Σε ότι αφορά στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων. Προσωπικά δεν έκανα καμία αλλαγή. Ωστόσο συνεργαζόμενος με τις υπηρεσίες και με βάση τις εισηγήσεις τους  διαπίστωσα ότι υπάρχουν ζητήματα διαδικαστικού και νομικού περιεχομένου αλλά και ουσίας, τα οποία θεωρώ ότι θα πρέπει να τα δείτε κύριε Υπουργέ.

     

    Υποσύνολο αυτή της υπόθεσης είναι και τα ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου και της Ηπείρου.

     

    Δυο λόγια για το ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που βρέθηκε στο επίκεντρο τις προηγούμενες ημέρες: Το Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 18/8 είχε θέσει κάποια ερωτήματα τα οποία έπρεπε να απαντηθούν έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Το σχετικό σχέδιο απάντησης έφτασε εκπρόθεσμα στο γραφείο μου και μάλιστα  η υπηρεσία δεν απαντούσε σε βασικά ερωτήματα όπως και στο ερώτημα περί αρμοδιότητας του Υπουργείου. Ως εκ τούτου επέλεξα να μην απαντήσω διότι θεωρώ ότι το Υπουργείο αυτό πρέπει να έχει άποψη για το κατά πόσον μια τέτοια σύμβαση είναι συμφέρουσα ή όχι για το Δημόσιο και κατά πόσον συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό. Αυτή την απάντηση που έλαβα από την υπηρεσία, σας τη δίνω σε αντίγραφο κύριε Υπουργέ. Είναι ανυπόγραφη. Ως εκ τούτου θα κληθείτε να το χειριστείτε το θέμα  δεδομένου ότι επανήλθε το ΕΣ, έθεσε και νέα ερωτήματα και θα υπάρχει πλέον επαρκής χρόνος για τεκμηριωμένες απαντήσεις επί της ουσίας από τη νέα ηγεσία.

     

    Σχετικά με το ΣΔΙΤ Ηπείρου, και αναφέρομαι σε αυτά τα δύο ΣΔΙΤ διότι γι αυτά ακούστηκε το όνομα μου σε τηλεοπτική εκπομπή,  δεν γνώριζα ότι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου είχε την αρμοδιότητα να εγκρίνει την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων για ένα τεχνικό ζήτημα του συγκεκριμένου ΣΔΙΤ, το πληροφορήθηκα κι εγώ από τον τύπο.

     

    Θα πρέπει πάντως να επισημάνω ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει τα ΣΔΙΤ, τα οποία είναι εργαλεία χρηματοδότησης και όχι διαχείρισης απορριμμάτων, θα πρέπει να καταργήσει το Νόμο 3389/2005 την προετοιμασία του οποίου έκανα ως ΓΓ και όχι να προσπαθεί να τα ακυρώσει μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο όπως είναι ο ΕΣΔΑ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά την γνώμη μου. Ο νόμος καταργείται μόνο με Νόμο.

     

    Θα ήθελα να αναφερθώ ακροθιγώς στο θέμα των υδάτων που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Η Οδηγία 60 του 2000 ισχύει εδώ και 15 χρόνια και ακόμα παλεύουμε με τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού και μια σειρά από άλλα ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να κλείσουν διότι και εκεί υπάρχει εμπλοκή με το νέο πρόγραμμα 2014-20, καθώς υπάρχει και στο θέμα των υδάτων αιρεσιμότητα.

     

    Τα πολεοδομικά ζητήματα είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα καθώς και ανεπαρκής χρηματοδότηση για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν λύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για να γίνει ένας νέος σχεδιασμός και για την αξιοποίηση του Πράσινου Ταμείου προκειμένου να υπάρξει μια χρηματοδοτική ανάσα στα δύο τόσο σημαντικά έργα.

     

    Το Κτηματολόγιο έχει σημαντικές υποχρεώσεις. Σας έχω υποβάλει μια ανάλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και κάποιες απόψεις σε συνέχεια και των συζητήσεων που έκανα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

     

    Κλείνω με το Συμβούλιο Υπουργών στο οποίο είχα την τιμή να μετέχω την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου διαμορφώσαμε με τους ομολόγους μου την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, ενόψει της Συνόδου των Παρισίων για το λεγόμενο «Κυότο 2». Εκεί συμφωνήσαμε στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων κατά 50% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 1990 και με μακροπρόθεσμο στόχο το μηδενισμό τους μέχρι το 2100. Ήδη το Υπουργείο προχωρά τα σχετικά έργα τεχνικής βοήθειας.

     

    Νομίζω ότι η χώρα μας έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, και έχει εκπληρώσει και τους στόχους της, ίσως να βοήθησε και η κρίση σε αυτό. Παρόλα αυτά θα πρέπει η διεθνής παρουσία της χώρας μας ειδικά αυτό το κρίσιμο θέμα να είναι έντονη.

     

    Εκτιμώ ότι αυτές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βάλαμε σε σειρά όσα θέματα ήταν εφικτό. Προσωπικά χαίρομαι που παραδίδω την ευθύνη στον κύριο Τσιρώνη ο οποίος είναι γνώστης του αντικειμένου και νομίζω ότι ο πλήρης φάκελος που του έδωσα θα του φανεί χρήσιμος. Θέλω να δηλώσω επίσης ότι είμαι στη διάθεση του, από τις Βρυξέλλες που επιστρέφω, για οποιοδήποτε ζήτημα θέλει τη γνώμη  ή τη βοήθεια μου.

     

    Τέλος να σας πω από καρδιάς ότι ορισμένες φορές στο Υπουργείο αυτό αισθάνθηκα – προσκρούοντας σε κάποιες καταστάσεις- ως ένας ακροβάτης, μάλιστα χωρίς δίκτυ ασφαλείας. Αυτό έχει να κάνει με το δαιδαλώδες και ακανθώδες ζήτημα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο, όπως σας είπα αναλυτικά συνδέεται με χρηματοδοτήσεις, με τη διεθνή εικόνα της χώρας. Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό το Υπουργείο κρατά στην ουσία τα κλειδιά της ανάπτυξης της Ελλάδας.

     

    Ευχαριστώ ειλικρινά τον Υπουργό αλλά και όλους τους συνεργάτες μου οι οποίοι ήρθαν και με βοήθησαν εθελοντικά, δεν προσέλαβα κανέναν αυτές τις ημέρες- δεν είχε νόημα εξάλλου,  έτσι ώστε να προχωρήσουμε τα θέματα του Υπουργείου όσο επέτρεπε ο χρόνος και οι συνθήκες αλλά και να ετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, για το καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.»

     

    Ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης επισήμανε:

     

    «Σας ευχαριστώ για την παρουσία και ευχαριστώ και τον υπουργό για το γόνιμο έργο του όλες αυτές τις λίγες μέρες, που μπόρεσε και προχώρησε την συνέχεια της διοίκησης, γιατί η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια.

     

    Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση όσων είχαμε αναγγείλει ήδη από τον Ιανουάριο, πιο έμπειροι μετά την συμφωνία. Γνωρίζοντας τα λάθη μας, τα οποία πρέπει να διορθώσουμε, και έχοντας πια την εικόνα της οικονομικής κατάστασης της χώρας -που δεν την είχαμε τον Ιανουάριο- και η οποία είναι εφαλτήριο.

     

    Θα τονίσω μόνο ένα ζήτημα το οποίο έθεσε στο τέλος και ο προκάτοχός μου: Το ζήτημα ότι αυτό το Υπουργείο κρατά τα κλειδιά της ανάπτυξης της χώρας.

     

    Όλοι θεωρούν ότι το μνημόνιο σηματοδοτεί την οικονομική πολιτική της χώρας. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Παραμένουν δεκάδες μέτωπα ανοιχτά -κυρίως στο θέμα της παραγωγής- τα οποία θα κρίνουν αν η χώρα μας θα πάει μπροστά ή θα καταρρεύσει. Δεν έχουμε περιθώρια λαθών, έχουμε περιθώρια μόνο για σκληρή δουλειά.

    Στο Υπουργείο μας υπάρχουν ζητήματα που άμεσα θα δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα φέρουν πρόσοδο στην χώρα και θα ανακουφίσουν τους πολίτες.

     

    Πολύ σωστά ένα από αυτά τα στρατηγικά ζητήματα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, που με τον καινούργιο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων σας θυμίζω ότι επιστρέφουν οι πόροι στους δήμους και ο κύκλος εργασιών φεύγει από τα χέρια ολίγων συμφερόντων και πηγαίνει ακριβώς στους πολίτες. Κάτι που συμβαίνει σήμερα σε όλες τις αναπτυγμένες και ευνομούμενες χώρες του πλανήτη.

     

    Επιστρέφουμε δηλαδή στην κυκλική οικονομία, στην οικονομία όπου τίποτα δεν πάει χαμένο.

     

    Εκτός από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων γιατί εκεί υπάρχουν και τεράστια στοιχήματα όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, η οποία στην Ελλάδα είναι σε μηδενικό επίπεδο και αυτό θα το τρέξουμε. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιχειρηματίες που ξεκινούν σ’ αυτόν τον τομέα και πρέπει να τους συντρέξουμε και σημαίνει θέσεις εργασίας και ενέργεια βάσης που ούτε εισαγόμενη είναι, ούτε υπόκειται σε καιρικές συνθήκες και είναι καθαρά ανανεώσιμη.

     

    Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, όπως είπε και ο κ. Σκουρλέτης θα κάνουμε προγραμματικές δηλώσεις, ευχαριστώ πάλι τον κ. υπουργό για τον φάκελο και καλή μας συνέχεια».

  • Δήλωση Κωστή Μουσουρούλη

    Δελτίο Τύπου

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλες και όλους, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που με στήριξαν σε αυτόν το δύσκολο αγώνα. Ήταν μια μοναδική εμπειρία ζωής για μένα, 48 πόλεις σε 13 περιφέρειες, ολόκληρη η Ελλάδα σε εικόνες και ανθρώπους.

    Continue Reading

  • Το τέλος της αθωότητας – Άρθρο στο enet.gr

    Σύμφωνα με τις πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις τα ακραία κόμματα –αριστερά και δεξιά- διεκδικούν περίπου το 25% των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κόμματα με ακραίες θέσεις για την Ευρώπη, αλλά και για την κοινωνία και την οικονομία. Σε αυτό το ποσοστό θα πρέπει να προσθέσουμε και ευρωσκεπτικιστικές απόψεις εντός των υπόλοιπων κομμάτων. Καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι δύσκολα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Είναι ίσως το τέλος της αθωότητας. Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει οι πολιτικές δυνάμεις ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν είναι «διακοσμητικός» θεσμός, αλλά όργανο συναπόφασης για τις πολιτικές, τον προϋπολογισμό, την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής αλλά και της επιλογής των Επιτρόπων, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εκπροσώπησή τους και όχι απλά στα ποσοστά τους το βράδυ των εκλογών.
    Η επόμενη μέρα των εκλογών θα φέρει άλλωστε το νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο μπροστά σε μια βαριά ατζέντα: Η Τραπεζική Ένωση έχει μεν συμφωνηθεί, αλλά θα πρέπει να εξειδικευτεί και να λειτουργήσει. Το φάντασμα της ανεργίας –ιδιαίτερα των νέων- δημιουργεί πιεστικές ανάγκες αντίδρασης. Το χάσμα Βορρά –Νότου διευρύνεται και οι πολιτικές ανάπτυξης χρειάζονται παρεμβάσεις και επανασχεδιασμό για να αντιμετωπιστεί άμεσα -πριν δημιουργήσει αγιάτρευτες πληγές στο ευρωπαϊκό σώμα.
    Και κοντά σε όλα αυτά, η γειτονιά μας φλέγεται. Η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, η Συρία, ακόμα και η Τουρκία. Προβλήματα που σχετίζονται με τη σταθερότητα και την ασφάλεια αλλά και την ενεργειακή αυτονομία (ή εξάρτηση ανάλογα με την ανάγνωση) της Ευρώπης.
    Η αντιμετώπιση των παραπάνω θα φέρει και τη θεσμική μετεξέλιξη της Ένωσης. Αν σε κάτι συμφωνούν όλες οι πολιτικές πτέρυγες είναι ότι θεσμικά η ΕΕ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το μοντέλο πια δε λειτουργεί. Οι πολιτικές ομάδες με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ζητούν περισσότερη ενοποίηση, ομοσπονδιοποίηση δομών, ενίσχυση της συνεργασίας. Αντίθετα, οι ευρωσκετπικιστές μιλούν για επιστροφή στο εθνικό κράτος, περιχαράκωση σε σύνορα και διαχωριστικές γραμμές.
    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διεκδικήσει το δικό της διακριτό ρόλο, διεκδικώντας την αποκατάσταση των αδικιών που η κρίση αναπόφευκτα δημιούργησε, περισσότερο όμως αναζητώντας την ανάδειξη των στρατηγικών της πλεονεκτημάτων στην ενέργεια, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα.
    Εκπρόσωποι με εμπειρία πολιτική αλλά και διαχείρισης, γνώση των ευρωπαϊκών διαδικασιών –αλλά και των ευρωπαϊκών «διαδρόμων»- αντίληψη σφαιρική του θεσμικού πλαισίου, είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υπεράσπιση των δικαίων της χώρας και για την προώθησή τους μέσα στις πολιτικές τους ομάδες.
    Στις 25 Μαΐου οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό μέλλον και για την πορεία της Ευρώπης τα επόμενα 5 χρόνια. Παράλληλα θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να διασφαλίσουν όσα με κόπο πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια και να κοιτάξουν το μέλλον με βεβαιότητα ή αν είναι έτοιμοι να πετάξουν τις θυσίες τους στο όνομα της όποιας «πρώτης φοράς».
  • Η Ευρώπη προχωράει, η Ελλάδα θα ακολουθήσει; – Άρθρο “Η ΑΠΟΨΗ”

    Πλησιάζοντας στις ευρωπαϊκές εκλογές μπορεί η πόλωση από τη μία πλευρά να αυξάνεται, από την άλλη ωστόσο οι πολίτες έχουν την ευκαιρία ξεκάθαρα πλέον να διακρίνουν τις θέσεις και τις επιδιώξεις των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο τους.

    Για τη Νέα Δημοκρατία, ο αγώνας αυτός, όπως από την αρχή είχε τεθεί, είναι αγώνας για την Ελλάδα, για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά με μνημόνια και με το 60% των νέων μας άνεργους και πάνω από όλα για να μην πάνε χαμένες οι τεράστιες θυσίες των προηγούμενων ετών.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, φαίνεται ότι ο αγώνας είναι κυρίως πολιτικής επιβεβαίωσης και αυτοσυντήρησης. Καθώς βλέπουν πλέον ξεκάθαρα ότι το δίπολο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» στο οποίο είχαν επενδύσει εξαφανίζεται, μαζί με τον κίνδυνο της χώρας να χρεοκοπήσει, ανακαλύπτουν διαρκώς νέα φαντάσματα όπως το «κρυφό μνημόνιο», η «κατοχή» που το μόνο που αναδεικνύουν είναι τον πανικό μιας παράταξης που τρέφεται από την κρίση και θα εξαφανιστεί χωρίς αυτή.

    Οι Έλληνες καλούνται πλέον να κάνουν την επιλογή τους με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη πενταετία και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Και καλούνται να την κάνουν όχι για να στείλουν το οποιοδήποτε μήνυμα – λες και είναι διαγωνισμός της eurovision όπου η ψήφος δεν έχει καμία επίπτωση την επόμενη μέρα. Καλούνται να ψηφίσουν ώστε να στείλουν τις πλέον υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους πλέον σοβαρούς, καταρτισμένους και έμπειρους εκπροσώπους.

    Μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει με το Συμβούλιο και την Επιτροπή για τις περισσότερες πολιτικές και έχει τον τελικό λόγο στον προϋπολογισμό. Αυτές οι εξουσίες του το καθιστούν πλέον ρυθμιστή των ευρωπαϊκών εξελίξεων και, για όσους παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά δρώμενα, μια πρώτη «γεύση» της ισχύος του Κοινοβουλίου πήραμε τόσο στη διαπραγμάτευση για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ένωσης, αλλά και στις συζητήσεις για την ανεργία των νέων – όπου το Κοινοβούλιο πίεσε και πέτυχε αύξηση των κονδυλίων που θα διατεθούν.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι ιδιαίτερα σημαντικός είτε ως εθνικοί εκπρόσωποι, είτε ως μέλη της Πολιτικής Ομάδας στην οποία ανήκει ο καθένας. Γιατί εκεί διαμορφώνονται οι συμμαχίες, εκεί σχεδιάζονται οι πολιτικές και, τελικά, εκεί αποφασίζεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και της δικής μας πατρίδας ως ενεργού και ισότιμου μέλους της Ένωσης.

    Να έχουν εμπειρία

    Επομένως, είναι σημαντικό εκείνοι που θα μας εκπροσωπήσουν να έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία, σφαιρική αντίληψη των ευρωπαϊκών θεμάτων και της λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων και τεχνοκρατική εμπειρία διοίκησης, καθώς τα περισσότερα θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετίζονται άμεσα με νομοθετήματα (εισηγήσεις, προτάσεις, τροπολογίες) που κανείς θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται πλήρως τι συνεπάγονται σε επίπεδο εφαρμογής.

    Σε ό,τι με αφορά, νιώθω σίγουρος ότι η προηγούμενη θητεία μου 17 χρόνων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια σε διοικητικές και κοινοβουλευτικές θέσεις στην Ελλάδα μού δίνουν τα εφόδια να αντεπεξέλθω στα ευρωβουλευτικά καθήκοντα με επιτυχία, εκπροσωπώντας πάντα τα ελληνικά συμφέροντα –  μαχόμενος παράλληλα για μια καλύτερη Ευρώπη. Έχω διαχειριστεί εξ ολοκλήρου τη διαπραγμάτευση το 2004-2006 για το ΕΣΠΑ –που απέφερε τη μεγαλύτερη συγκριτικά χρηματοδότηση από την Ε.Ε. από την ένταξή μας–, ενώ εκπροσώπησα την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την ιδιότητα του υπουργού Αιγαίου και Ναυτιλίας και λίγο νωρίτερα διετέλεσα μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι κοινοτικές διαπραγματεύσεις, η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η διαδικασία λήψης αποφάσεων αποτελούν την καθημερινότητά μου για πάνω από 25 χρόνια.

    Και παράλληλα έχω αποδείξει ότι το εθνικό συμφέρον είναι για μένα πάνω από θέσεις, πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες. Γι’ αυτό στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις την εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης και ως Υπουργός Ναυτιλίας, καταθέτοντας το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λιμενική πολιτική που έγινε αποδεκτό χωρίς καμία αλλαγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ως βουλευτής σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα. Και παρ’ όλα αυτά δεν δίστασα να παραιτηθώ από τη βουλευτική μου έδρα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για τη νέα –ευρωπαϊκή αυτή τη φορά– μάχη.

    Οι εκλογές της 25ης Μαΐου είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να αρχίσει να κεφαλαιοποιεί όσα με κόπο και θυσίες έκτισε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Το μόνο δίλημμα που τίθεται είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά ακολουθώντας την υπόλοιπη Ευρώπη ή θα βουλιάξουμε στην ανυποληψία και τη μιζέρια της κρίσης. Η καθημερινή επαφή μου με εκατοντάδες πολίτες μού λέει ότι οι Έλληνες έχουν ήδη δώσει την απάντηση.

  • To μέλλον (μας) της Ευρώπης – Άρθρο στο protagon.gr

    «Ζακ, στην Ελλάδα δεν είσαι άνθρωπος, είσαι πακέτο». Αυτή η ατάκα της Ελένης Αρβελέρ προς τον Ζακ Ντελόρ συμπυκνώνει με τον πλέον παραστατικό ίσως τρόπο πώς για δεκαετίες αντιλαμβανόμασταν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρηματοδοτήσεις εν είδει δώρου, (εξού και το πακέτο) γυμνές από υποχρεώσεις. Καμία αναφορά στο υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο, καμία συζήτηση για το «κοινοτικό κεκτημένο», για την ιδιότητα του Ευρωπαίου Πολίτη.

    Και μετά ήρθε η κρίση. Και η κουβέντα έγινε πάλι με όρους στρεβλωτικούς, ανάμεσα σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, με βαρείς χαρακτηρισμούς (προδότες, χούντα, κατοχή), που σε τέτοια ένταση μόνο στην ελληνική πολιτική σκηνή τους ακούσαμε, παρότι κι άλλες χώρες βίωσαν σκληρά την κρίση.
    Όταν το 2004 άφηνα μετά από 17 χρόνια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναλάμβανα Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών με αρμοδιότητα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, πίστευα ότι αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον μοχλό ανάπτυξης που η χώρα μας χρειάζονταν, όχι μόνο για να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές αλλά και για να αλλάξει νοοτροπία, να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Έχοντας μετά από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση εξασφαλίσει το 2006 τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από κάθε άλλο παλιό κράτος-μέλος (το ΕΣΠΑ 2007-2013) ήθελα να πιστεύω ότι οι απαραίτητες αυτές μεταρρυθμίσεις θα έμπαιναν πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», για παράδειγμα, δεν ήταν απλά ένα πρόγραμμα «να αλλάξουμε κουφώματα», ήταν μια στοχευμένη δράση για να αποκτήσουμε αντίληψη για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας.

    Από το 2007 ως το 2009, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Γραμματέας Ενέργειας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκίνησαν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες – οι πρώτες μετά από 40 χρόνια ατελείωτων συζητήσεων.
    Ακόμα και μέσα στην κρίση, στη θητεία μου ως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, καταφέραμε να περάσουμε την εθνική στρατηγική λιμένων αλλά και να ενισχύσουμε νομοθετικά τη νησιωτική πολιτική, ξεπερνώντας τις ενστάσεις της τρόικας.
    Όμως, δυστυχώς, στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου στην Ελλάδα δεν καταφέραμε ποτέ να συζητήσουμε σοβαρά για την πορεία της Ευρώπης και για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ορισμένοι εύκολα απαξιώνουν ξεχνώντας ότι συναποφασίζει τις περισσότερες πλέον πολιτικές της Ε.Ε., έχει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του προέδρου της Επιτροπής αλλά και ότι εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
    Δε συζητήσαμε ούτε για την Ευρώπη που θέλουμε: Περισσότερη ενοποίηση και περισσότερη δημοκρατία στην Ένωση, ουσιαστική συνεργασία αλλά και περισσότερες δεσμεύσεις; Ή, χαλαρή Ένωση, με διατήρηση των εθνικών διαχωριστικών γραμμών, αλλά και τον κίνδυνο μόνιμης επιβολής του «νόμου του ισχυρού»;

    Όταν ήρθε η κρίση, η δική μας ανετοιμότητα και τα λάθη που σίγουρα έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαστρέβλωσαν τελείως τη συζήτηση.
    Όμως η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την κρίση, τουλάχιστον το χειρότερο κομμάτι της και πλέον ετοιμάζεται να αλλάξει ταχύτητα. Οι συζητήσεις για τη θεσμική μετεξέλιξη έχουν ήδη αρχίσει. Η ελληνική κοινωνία για την ώρα μένει αμέτοχη. Αν αύριο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο βρεθούν 21 εκπρόσωποί μας που είτε «θα μεταφέρουν το μήνυμα διαμαρτυρίας», είτε θα προσπαθούν ασθμαίνοντας να καταλάβουν το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να αποφασίσουν, η χώρα μας θα μείνει με βεβαιότητα στην τελευταία ταχύτητα. Και αυτό μπορεί να σημαίνει εκτός των νέων πιο συμπαγών δομών που φαίνεται πως θα οικοδομηθούν με τη συμμετοχή των κρατών μελών που επιθυμούν να συνεχίσουν μπροστά.

    Την Κυριακή θα κάνουμε την επιλογή μας, ο καθένας με τα κριτήρια που έχει θέσει. Ο σταυρός προτίμησης δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα και την ευθύνη να ορίσουν την εκπροσώπησή τους. Τα αποτελέσματα θα τα βιώνουμε τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια. Ας επιλέξουμε σωστά πρόσωπα και πολιτικούς σχηματισμούς.

    Ο Κωστής Μουσουρούλης είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τ. Βουλευτής Χίου και τ. Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου. Είναι οικονομολόγος, με μεταπτυχιακά στην ευρωπαϊκή οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και τις διεθνείς σχέσεις, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

     

  • Προεκλογικό Βίντεο Κωστή Μουσουρούλη – Ευρωπαϊκές Εκλογές 2014

  • Οι πολίτες προ των ευθυνών τους – Άρθρο στην “Καθημερινή”

    Οι ευρωεκλογές είχαν πάντα χρώμα ευρωπαϊκό αλλά άρωμα εθνικό. Στις προεκλογικές εκστρατείες για την ευρω-κάλπη, ελάχιστα απασχολούσαν το εκλογικό ακροατήριο, αλλά και εν πολλοίς τα πολιτικά κόμματα, η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, η κατανομή των κοινοτικών πόρων και άλλα καυτά ζητήματα που κρίνονταν στις Βρυξέλλες. Η ατζέντα ήταν σκληρά εγχώρια.

    Μετά την κρίση τα δεδομένα άλλαξαν. Οι πρώτες ευρωεκλογές μετά την εφαρμογή μνημονίων σε τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκτούν διαφορετική σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη – και φυσικά για την Ελλάδα. Ολοι καταλάβαμε πιστεύω πως ό,τι γίνεται στις Βρυξέλλες μας αφορά ευθέως και πολύ.

    Η συζήτηση στρέφεται στις μεγάλες επιλογές που θα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια. Εντός ή εκτός ευρώ; Μαζί με την Ενωμένη Ευρώπη ή κόντρα σε αυτή;  Στην  πρώτη  γραμμή της  Ευρώπης  ή  ελεύθεροι σκοπευτές  στην εξέδρα;  (μαζί με  Φάρατζ  και  άλλους  γραφικούς…)

    Σε αντίθεση με όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου αναμετρούνται οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές, στην Ελλάδα, η σύγκρουση για την Ευρώπη γίνεται ανάμεσα στον πρώτο σε αριθμό εκλεγμένων ευρωβουλευτών στην Ευρώπη –το ΕΛΚ– και τον έβδομο, την Ευρωπαϊκή Αριστερά, που πανευρωπαϊκά διαθέτει 35 από τους 760 ευρωβουλευτές.

    Επιπλέον, η συζήτηση αποπροσανατολίζεται από το πραγματικό ευρωπαϊκό περιεχόμενο με το ξεπερασμένο δίλημμα περί μνημονίου. Σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή δικτύωση αποτελεί τη «δύναμη πυρός» μιας χώρας, κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν να μην έχουμε συμμετοχή στο μέλλον, μόνο να υπογράψουμε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας με ασαφή παραλήπτη.

    Γιατί άλλωστε πέρα από την κ. Μέρκελ, μας δανείζει και η Εσθονία με πληθυσμό 1,2 εκατομμύρια κατοίκους που τρόμαξαν να βγουν από το ανατολικό μπλοκ για να μπουν στην Ευρώπη και βρέθηκαν να δανείζουν την Ελλάδα που είναι στην Ενωση από το 1981.

    Δεν μου αρέσει να υποτιμώ κανένα κόμμα. Αναρωτιέμαι ωστόσο: ποια προστιθέμενη αξία θα έχει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Αριστερά, όταν η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρθει στο πώς η Ευρώπη θα συντάξει τις δυνάμεις της για να εξασφαλίσει ένα επίπεδο ευημερίας ανάλογο των προσδοκιών των πολιτών της, να υπερασπιστεί ένα κοινωνικό μοντέλο που συμπεριλαμβάνει όλους τους Ευρωπαίους και να οικοδομήσει μία βιώσιμη αναπτυξιακή πρόταση, μέσω ενός άλματος στην ενοποίηση της Ευρώπης.

    Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε για τους εκπροσώπους μας στο κορυφαίο όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι το 2019. Την περίοδο επούλωσης από τις πληγές της βαθιάς κρίσης που έπληξε τον ευρωπαϊκό Νότο. Την περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανεβάζει ταχύτητα για να διατηρήσει το βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο των λαών της.

    Η Ελλάδα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης αυτής. Πρέπει να μπορεί να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές και να αξιοποιεί στο έπακρο κάθε κοινοτική ευκαιρία, από το νέο ΕΣΠΑ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, μέχρι το Erasmus+ και τη Frontex. Πρέπει η εκπροσώπηση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να της εξασφαλίζει συμμαχίες και στρατηγικές και να της εγγυάται πρωτοβουλίες για την ευημερία και την πρόοδο και όχι μάχες οπισθοφυλακών, των πιο συντηρητικών, εθνικιστικών και αντιδραστικών απόψεων.

    Για την αξιωματική αντιπολίτευση, τα παραπάνω είναι δυστυχώς ψιλά γράμματα. Καλεί τους Ελληνες πολίτες να ψηφίσουν «για πρώτη φορά Αριστερά», έτσι για την καινοτομία και όχι γιατί ξέρει κανείς τι θα πει αυτό, πέρα από το ότι θα σταθούν «απέναντι» στη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μπορεί το γαλατικό χωριό του Αστερίξ να συγκινεί διαχρονικά μικρούς και μεγάλους, αλλά στην Ελλάδα το μαγικό φίλτρο δυστυχώς μας τελείωσε. Ωρα είναι να ανακτήσουμε τις δικές μας δυνάμεις ώστε να διατηρηθούμε στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών λαών που θα ενώσουν τη μοίρα τους περισσότερο ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της γεωστρατηγικής αστάθειας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από αυτούς που ξέρουν πού πάει η Ευρώπη και έχουν πολιτικό λόγο και πράξη συμβατά με αυτή την πορεία.

  • K. Μουσουρούλης : Ναυτιλία ο μεγάλος «αιμοδότης» της Ελλάδας

    Ανοιχτή επιστολή Κωστή Μουσουρούλη, υποψηφίου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, πρώην Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου

    Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

     

    Πέραν από στοιχεία, αριθμούς και παραδόσεις, η  καταγωγή μου, ο τόπος που μεγάλωσα, οι εμπειρίες μου στη συνέχεια και οι γνώσεις μου έχουν εμπεδώσει την αντίληψη ότι η ναυτιλία είναι εκείνος ο τομέας οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας που εξακολουθεί να έχει, περισσότερο από τους άλλους τομείς, τη δυνατότητα να συμβάλλει αποφασιστικά σε έξοδο της πατρίδας μας σε «ήσυχες και γαλήνιες θάλασσες», σε ημέρες υγιούς -και όχι επίπλαστης- ευημερίας και σταθερής ανάπτυξης.

    Αναγνωρίζετε θεωρώ πως η Πολιτεία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και ανάλογα με τις δυνατότητές της, στην ενίσχυση της ναυτιλίας.

    Ως Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου την περίοδο 2012-2013 και με διαρκή, ουσιαστική και καλόπιστη συνεργασία και διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης των Ελλήνων εφοπλιστών και πλοιοκτητών, στόχευσα στην ενίσχυση της ναυτιλίας, κυρίως με:

    • την οργανωτική ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου σε έναν σύγχρονο διοικητικό φορέα με δυνατότητες, αξιοποιώντας γνώσεις, εμπειρίες, δομή και επαγγελματισμό εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες διαρκούς υποστήριξης της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας,
    • την αναβάθμιση των σχέσεών μας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδίως τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση,
    • τη λειτουργική αναβάθμιση του ελληνικού νηολογίου, μέσω απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών νηολόγησης, μείωση της γραφειοκρατίας και χρήση ηλεκτρονικών μέσων,
    • την έναρξη διακριτής συνεργασίας με την Κύπρο και τη Μάλτα, ως τα τρία μεγαλύτερα Κοινοτικά νηολόγια,
    • την επιτάχυνση και ρεαλιστική εναρμόνιση της ελληνικής έννομης τάξης με Διεθνείς Ναυτιλιακές Συμβάσεις και την Κοινοτική Νομοθεσία,
    • τη συνέχιση της δράσης κατά της πειρατείας και για την ενίσχυση του διαμετακομιστικού ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας στις εισαγωγές και εξαγωγές τρίτων χωρών και ιδιαιτέρως της Κίνας,
    • την ενίσχυση της εκπροσώπησης της εθνικής ναυτιλιακής διοίκησης σε νευραλγικές θέσεις στο εξωτερικό,
    • τη διαμόρφωση πολυετούς σχεδιασμού για τη ναυτική εκπαίδευση, ενισχύοντας την παράδοση ποιοτικών στελεχών για την εμπορική μας ναυτιλία.

    Είναι γεγονός ότι η χώρα μας, συμμετέχοντας σε θεσμούς και συμμαχίες, επηρεάζεται από αυτούς σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της ναυτιλίας. Αντίστοιχα, έχει τη δυνατότητα να τους επηρεάσει η ίδια.

    Ένας τέτοιος κορυφαίος θεσμός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η τιμή που μου έγινε να επιδιώξω τη συμμετοχή μου στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετίζεται για μένα προσωπικά με απτό έργο προς την κοινή επιδίωξη ενίσχυσης της εμπορικής μας ναυτιλίας, με την οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της πατρίδας μας.

     

    Αγαπητοί,

     

    Σκοπός της πρωτοβουλίας μου για αυτή μας την επικοινωνία είναι να υπάρχει ένας σταθερός δίαυλος μεταξύ μας που θα παρέχει τη δυνατότητα σε εσάς άμεσα να με ενημερώνετε για τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θεωρείτε ότι ένας Ευρωβουλευτής πρέπει να στρέφεται όπου συμμετέχει και σε εμένα, να σας ενημερώνω για τα αποτελέσματα της δράσης μου.

    Η ναυτιλία πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί τομέα-σύμβολο περηφάνιας και παραγωγικότητας για τους Έλληνες, όπως πάντοτε υπήρξε. Είναι επιχείρηση μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, αλλά είναι και παράδοση, κύρος και ιστορία.

    Ζητώ επομένως τις γνώσεις και εμπειρίες σας, την υποστήριξή σας σε μια κοινή επιδίωξη: Να γίνει το όραμα πράξη χρησιμοποιώντας, κάθε δυνατότητα και ευκαιρία που μας δίνεται, στο εθνικό και πανεθνικό επίπεδο. Να ζήσουμε σε μια καλύτερη πατρίδα και έτσι, υπεύθυνα, να την παραδώσουμε στα παιδιά μας.