• Ανάγκη ξεκάθαρων δημοσιονομικών κανόνων και απαραίτητων οικονομικών πόρων

  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης και ο κ. Frank Engel, Ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος του Λουξεμβούργου, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

  «Μόνο μια κοινή πολιτική και οικονομική αντίληψη για την Ευρώπη, με τους κατάλληλους θεσμούς και μηχανισμούς που να υπηρετούν το όραμα των θεμελιωτών της, μπορεί να εγγυηθεί την οικονομική σταθερότητα και να προσδώσει στην Ένωση προοπτική νέας ευημερίας για τους λαούς της.

  Η Ευρώπη έχει σήμερα ανάγκη ξεκάθαρων δημοσιονομικών κανόνων αλλά και των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Και όχι έκτακτων και επαναλαμβανόμενων σχεδίων διάσωσης, που εξαρτώνται από την «καλή θέληση» εθνικών θεσμικών οργάνων.

  Από την άλλη πλευρά, η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση είναι επιθυμητή, εφόσον προστατεύει τις κοινωνίες της Ευρώπης και την αξιοπρέπεια των λαών της και διαφυλάσσει τα εθνικά χαρακτηριστικά που συνδιαμορφώνουν την υπόστασή της.

  Μόνον σε αυτή τη βάση κοινής πλεύσης και ουσιαστικής αλληλεγγύης θα μπορέσει η Ευρώπη να παραμείνει κύρια του μέλλοντός της.

  Μέχρι στιγμής, οι ηγεσίες δεν έχουν κατορθώσει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση με πολιτικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

  Το ειδικό βάρος που απέδωσαν στη δημοσιονομική πτυχή του προβλήματος, αποδείχθηκε δυσανάλογο σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

  Ενδεδειγμένες λύσεις όπως το Ευρωομόλογο, δεν θα είχαν μόνο αποτρέψει τις βίαιες αντιδράσεις των αγορών, αλλά θα είχαν στείλει προς όλους ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και προοπτικής.

  Επομένως, η ανάγκη για μια συνολική ευρωπαϊκή μεταστροφή είναι επιτακτική.

  Χρειάζεται να ξαναβρούμε τις ισορροπίες στις σχέσεις μας ως Ευρωπαίοι και ισότιμοι εταίροι, και να μετατρέψουμε την καχυποψία σε ενότητα.

  Τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες οφείλουν, επίσης, να αφομοιώνουν τα υποψήφια νέα μέλη της Ένωσης, όπως η Τουρκία. Ο σεβασμός των κανόνων Δικαίου, της Διεθνούς Νομιμότητας και της Ισοτιμίας όλων των κρατών-μελών της Ένωσης, δεν μπορεί να είναι ούτε επιλεκτικός, ούτε αμφισβητήσιμος.

  Η Ευρώπη της πολιτικής, της σύνεσης, της αποφασιστικότητας και των κοινών αξιών αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην κρίση».

  Ο κ. Frank Engel είναι Ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου, το οποίο συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Είναι μέλος του  πολιτικού γραφείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το 2000. Είναι μέλος της επιτροπής απασχόλησης και κοινωνικών θεμάτων, καθώς και της ειδικής επιτροπής για την οικονομική και κοινωνική κρίση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  2001-2009 : Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ένωσης χριστιανοδημοκρατών της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λουξεμβούργου.

  1995-2000 : Μέλος της εθνικής επιτροπής νεολαίας και της εθνικής επιτροπής του κόμματος των χριστιανοδημοκρατών.

  1996-1997 : Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χριστιανοδημοκρατών Φοιτητών (Ενωμένοι Φοιτητές για την Ευρώπη)

  1999-2000 : Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Δημοκρατών Φοιτητών (φοιτητική ένωση του ΕΛΚ).

Comments are closed.