• Απουσία Περιφερειακής Πολιτικής

  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια Επίκαιρης Επερώτησης για την περιφερειακή πολιτική που συνυπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Βουλευτής κ. Κ. Τασούλας και οι Βουλευτές Κ. Χατζηδάκης, Μ. Χαρακόπουλος, Χ. Ζώης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Ν. Λέγκας, Μ. Κόλλια, Ι. Ανδριανός, Σ. Γαληνός και Γ. Καρασμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Καταθέσαμε αυτή την Επερώτηση ώστε να τονίσουμε πως όλες οι δημόσιες πολιτικές οφείλουν να έχουν περιφερειακή διάσταση, δηλαδή σχεδιασμό και εφαρμογή ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιφέρειας: ιδιαιτέρως σήμερα που καθεμία πλήττεται από την ύφεση με διαφορετικό τρόπο και απαιτούνται συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες δράσεις, ως απάντηση σε συγκεκριμένα προβλήματα.


  Στο χρόνο που πέρασε, έχουμε καταθέσει προτάσεις, έχουμε παραθέσει εντός και εκτός της χώρας υπομνήματα και έχουμε επιστήσει την προσοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, αλλά και όλων των συναρμοδίων Υπουργείων, στην ανάγκη σχεδιασμού των τομεακών και οριζόντιων πολιτικών, με κριτήριο και τον περιφερειακό αντίκτυπό τους.

  Δείξαμε, με παραδείγματα, πως κατά την τελευταία διετία, δεν υπήρξε κανένα νομοθέτημα που να έλαβε υπόψη του την ανάγκη προσαρμοσμένης αντιμετώπισης των περιφερειών, ή μειονεκτούντων περιοχών, πχ ως προς περιβαλλοντικά, φορολογικά, ή αναπτυξιακά ζητήματα.

  Μιλήσαμε επίσης, για τα εργαλεία που μπορούν να συνδράμουν, όπως τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη για επιτάχυνση και άμεση αξιοποίησή τους.

  Αναδείξαμε την απουσία περιφερειακής πολιτικής με αναλυτικά και πραγματικά παραδείγματα από τις περιφέρειες, αν και δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα ερωτήματά μας, όπως και αυτά που τέθηκαν εγγράφως στην Επερώτηση, παρέμειναν επί της ουσίας αναπάντητα».

Comments are closed.