• Δήλωση Κ. Μουσουρούλη με αφορμή τις εξελίξεις στην Ε.Ε. για τις πολιτικές της προγραμματικής περιόδου 2014-2020

    Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης με αφορμή τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαμόρφωση των πολιτικών της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Κανείς στην Κυβέρνηση δεν απασχολείται με τον κίνδυνο δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και δραματικής μεταβολής των κανόνων χρηματοδότησης των Ελληνικών Περιφερειών. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά, χάνουν την πλήρη κάλυψή τους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, ενώ η Αττική μεταβαίνει σε δυσμενέστερο καθεστώς στο οποίο εισέρχεται απευθείας και η Κρήτη (βλ. πίνακα). Εκτιμάται, μάλιστα, απώλεια πόρων άνω των 7 δις Ευρώ σε σχέση με την περίοδο 2007-2013. Για την εξέλιξη αυτή, η Ν.Δ. είχε εγκαίρως προειδοποιήσει την Κυβέρνηση με Επίκαιρη Επερώτηση για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας («Καλλικράτης») που συζητήθηκε στις 26.5.2010 στη Βουλή.

    Την απουσία της χώρας μας από όλες τις διεργασίες διαμόρφωσης της νέας Πολιτικής Συνοχής και Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μαρτυρούν τα αρχικά κείμενα και Εκθέσειςτης Ε. Επιτροπής, αλλά και το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο το (συν)αρμόδιο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης αποφάσισε να αναζητήσει υποστήριξη για να συγκροτήσει μια ελληνική πρόταση. Οι χώρες που δεν απορροφούν πλήρως και ορθά τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο, όπως επεσήμανε και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. κ. Hahn , μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των απολογιστικών στοιχείων εκτέλεσης των ΕΣΠΑ, βάσει των οποίων η Ελλάδα κατατάσσεται στη 17η θέση για το 2010, από την 5η το 2009.

    Ενόψει των επόμενων σταδίων διαπραγματεύσεων, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε., όσο και μεταξύ των Κρατών – Μελών, που ήδη διαμορφώνουν συμμαχίες χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να παραδειγματιστεί από τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε για τη χώρα τα 20,4 δισ. Ευρώ της περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), να μετέχει ενεργά και διεκδικητικά στις αποφάσεις και να σταματήσει να απαξιώνει τη χώρα, οδηγώντας την με μαθηματική ακρίβεια σε περιθωριοποίηση και δραματική απώλεια πόρων.

    Την καλούμε, επίσης, να ασχοληθεί ουσιαστικά με την περιφερειακή ανάπτυξη, όπως άλλωστε την έχει προτρέψει, εδώ και καιρό, ο Επίτροπος. Και να εγκαταλείψει την αδράνεια που υπονομεύει τη διαπραγματευτική μας θέση».

Comments are closed.