• Η Ελληνική Περιφέρεια πλήττεται απ’την ύφεση

  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Η απουσία περιφερειακής πολιτικής, κατά την τελευταία διετία, είχε ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα. Διαπιστώνεται έλλειψη παρέμβασης στους γενεσιουργούς παράγοντες των ανισορροπιών (μεταξύ και εντός των Περιφερειών), καθώς και έλλειψη εξειδικευμένης αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι κάθε ελληνική Περιφέρεια πλήττεται από την ύφεση με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της καθεμίας, το βαθμό ανάπτυξής της πριν από την κρίση, τον παραγωγικό της προσανατολισμό κ.α.


  Στο χρόνο που πέρασε, ο Τομέας Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε αναλυτικές προτάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο, με κείμενα θέσεων και υπομνήματα, όπως και παρεμβάσεις προς τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: παρεμβάσεις που αφορούν σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και άλλα πιο τεχνικά, όλα με σκοπό την υποβοήθηση της εθνικής υπόθεσης που αποτελεί η έγκαιρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, το 80% του οποίου έχει εξαρχής σχεδιαστεί να κατευθυνθεί προς την περιφέρεια.

  Αναδείξαμε τα προβλήματα και ασκήσαμε κριτική στις περιπτώσεις όπου χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ή υπήρξαν ελλείψεις, όπως στην προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 και την κατοχύρωση των μελλοντικών διαπραγματευτικών πλεονεκτημάτων για όλες τις ελληνικές Περιφέρειες.

  Επανειλημμένα καλέσαμε το Υπουργείο να ασκήσει δραστήρια το συντονιστικό του ρόλο και να συνεργαστεί στενότερα με τις Περιφέρειες, ώστε να προχωρήσουν πραγματικές θεσμικές ή λειτουργικές λύσεις και όχι μόνο γενικόλογες εξαγγελίες για «επιχειρησιακές συμφωνίες», ή «σύμφωνα περιφερειακής ανάπτυξης» που παραμένουν στα χαρτιά».

  Για όλα αυτά, κατέθεσα χθες επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, που αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής εντός του Ιανουαρίου.

  Την Επερώτηση υπογράφουν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Βουλευτής  Ιωαννίνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς και οι Βουλευτές κύριοι Κωστής Χατζηδάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Ζώης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Λέγκας, Μαρία Κόλλια, Γιάννης Ανδριανός και Σπύρος Γαληνός.

  Δείτε την Επερώτηση εδώ.

Comments are closed.