• Η ολιγωρία και η σύγχυση λειτουργούν εις βάρος της Ελλάδας

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Χίου, κ. Κ. Μουσουρούλης, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα όσα δήλωσαν χθες, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

    ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:

    «Η μακροσκελής απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης στην κριτική και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΠΑ επιβεβαιώνει ουσιαστικά την κριτική μας, αλλά και αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση δεν έχει αποκρυσταλλωμένες θέσεις για τον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων. Συγκεκριμένα:

    1. Το υπουργείο δια της σιωπής του επιβεβαιώνει πως η απορρόφηση είναι στο 21,8 % και η Ελλάδα βρίσκεται 20η θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

    2. Ενώ εξακολουθεί να ασκεί κριτική στο νομοθετικό πλαίσιο για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις, λησμονεί να δώσει απάντηση σε σχέση με τον Ν. 3840/2010, ο οποίος κατά την κυβερνητική πλειοψηφία θα έλυνε όλα τα προβλήματα διαχείρισης του ΕΣΠΑ.

    3. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια κάλυψης των προβλημάτων επιστρατεύει διάφορες δικαιολογίες για την αποτυχία προγραμμάτων, όπως η νεανική και η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η «ψηφιακή σύγκλιση». Περιττεύει, ίσως, η αντιπαράθεση. Διότι την αποτυχία την βιώνει η αγορά, που γνωρίζει πολύ καλά τα πάντα τις κυβερνητικές διακηρύξεις, τις καθυστερήσεις και τις αποκλίσεις από τους στόχους.

    4. Καμιά απάντηση δεν δίνει η κυβέρνηση ως προς το γιατί χρειάστηκαν 18 μήνες για να εισακουστεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για μεγαλύτερη κοινοτική συγχρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και εμπροσθοβαρείς πληρωμές. Γιατί άραγε η κυβέρνηση άφησε σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ανεκμετάλλευτο;

    5. Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τον ανασχεδιασμό και την επιτάχυνση των προγραμμάτων, το υπουργείο σημειώνει ότι δέχεται κάποιες από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και απορρίπτει χωρίς επαρκή αιτιολόγηση άλλες. Δίχως, όμως, να ξεκαθαρίζει το δικό του προσανατολισμό. Ελπίζουμε να έχει!

    Οι ώρες είναι κρίσιμες για την πατρίδα μας. Η Επανεκκίνηση της Οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα και το ΕΣΠΑ ένα σημαντικό εργαλείο. Εμείς είμαστε εδώ, προσπαθώντας με υπευθυνότητα να καταθέτουμε, τόσο την κριτική μας, όσο και τις προτάσεις μας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, είναι εκείνη που πρέπει να δράσει με συγκεκριμένο σχέδιο και χωρίς καθυστέρηση. Η ολιγωρία και η σύγχυση λειτουργούν εις βάρος της Ελλάδας».

    ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:

    «Το Υπουργείο επεχείρησε να απαντήσει στην κριτική μας για το ΕΣΠΑ, χωρίς επιχειρήματα.

    Δεν είπε λέξη για την καταβαραθρωμένη απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

    Δεν είπε λέξη για την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον κ. Μπαρόζο, της οποίας τα λάθη επισημάναμε χθες ανά σημείο.

    Δεν είπε λέξη για την αποδειχθείσα δια στόματος Πρωθυπουργού έλλειψη διαπραγμάτευσης για το ΕΣΠΑ με την Ε.Ε., εδώ και 20 μήνες. Δεν έχει να επιδείξει, όχι μία επιτυχία, αλλά ούτε ένα αίτημα προς τις Βρυξέλλες.

    Δεν είπε λέξη για το Νόμο της κας Κατσέλη με τίτλο «Αποκέντρωση, απλοποίηση & ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ» (Ν. 3840/2010) και ακόμα επανεξαγγέλλει “διόρθωση του συστήματος της… Νέας Δημοκρατίας”.

    Το Υπουργείο υιοθετεί κάποιες και δεν αντικρούει άλλες από τις προτάσεις μας για τη διαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ, αλλά γενικώς κατά την κλασική πλέον στάση ΠΑ.ΣΟ.Κ., ψάχνει επιχειρηματολογία για να μη διαπραγματευθεί με την Ε.Ε., ακριβώς όπως κάνουν και για το Μνημόνιο. Ατύχησε, όμως, γιατί γνωρίζουμε πως υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια από την αύξηση της Κοινοτικής συμμετοχής στο 85% (και εθνική στο 15%). Η αύξηση αυτή χρειάζεται έγκριση, αλλά είναι εντός των Κανονισμών, δεν πρόκειται για δώρο, ούτε νέα ευελιξία. Είχαμε ήδη το δικαίωμα να την κάνουμε.

    Το Υπουργείο κατάλαβε πως δήθεν έχουμε αντιρρήσεις στην αύξηση της Κοινοτικής συμμετοχής του ΕΣΠΑ, ενώ υπενθυμίσαμε (3 σελίδες) δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά από το 2009 που προτρέπει να γίνει ακριβώς αυτό. Έκανε πως δεν κατάλαβε, γιατί υπενθυμίσαμε πως στην αντίστοιχη περίπτωση όταν αυξήσαμε την Κοινοτική συμμετοχή στο 85%, το 2006, για να σώσουμε τότε το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και να μειώσουμε το βάρος στον εθνικό προϋπολογισμό, είχαμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα κάγκελα να φωνασκεί για τη μείωση του ΚΠΣ και τη δήθεν ακύρωση έργων!

    Εμείς, στον αντίποδα του λαϊκισμού, στηρίζουμε την αύξηση της Κοινοτικής συμμετοχής για την ανακούφιση της οικονομίας, γνωρίζοντας τουλάχιστον πως δεν θα μείνουν έργα στη μέση -καθώς κανείς δεν έχει φροντίσει να ξεκινήσουν. Το θέμα του ΕΣΠΑ είναι μεν τεχνικό, αλλά η κρίση του ελληνικού λαού για τη φερεγγυότητα και τη στάση του καθενός μας, θα είναι βαθιά πολιτική.

    Οι διαδικασίες δεν φταίνε, που δεν δημοπρατείται ούτε ένα νέο έργο για το ΕΣΠΑ. Οι υπάλληλοι δεν φταίνε, αν δεν τους έχει δώσει οδηγία η Κυβέρνηση να συντάξουν σχέδιο αναθεώρησης των προγραμμάτων. Οι δικαιολογίες είναι φθηνές.

    Λέμε πως, αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι αρμόδιοι Υπουργοί είχαν τη στοιχειώδη διορατικότητα, θα μπορούσαν σήμερα να είχαν προχωρήσει στην υλοποίηση πάμπολλων έργων, να είχαν σώσει εκατοντάδες επιχειρήσεις από το λουκέτο και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους από την ανεργία.

    Λέμε στο Υπουργείο να τρέξει το ΕΣΠΑ έστω και τώρα».

Comments are closed.