• Κίνδυνος δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού της Πολιτικής Συνοχής

  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή την παρέμβαση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, σε Συνάντηση Εργασίας με Ευρωβουλευτές της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με θέμα την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2013, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Η Νέα Δημοκρατία, μήνες τώρα, επεσήμαινε πως κανείς στην Κυβέρνηση δεν ασχολείται με τον κίνδυνο δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2014-2020 και της επερχόμενης δραματικής μεταβολής των κανόνων χρηματοδότησης των Ελληνικών Περιφερειών, που οδηγεί στην απώλεια δυνητικών πόρων άνω των 7 δις Ευρώ, σε σχέση με την τωρινή περίοδο (2007-2013). Ενημερώσαμε αναλυτικά για το πρόβλημα τους 13 Περιφερειάρχες και καλέσαμε τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Χρυσοχοΐδη, να εγκαταλείψει την αδράνεια που υπονομεύει τη διαπραγματευτική μας θέση, για τις μελλοντικές Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
  Επιτέλους, ο κ. Υπουργός πρόσφατα δημοσιοποίησε πρόταση ‘οδικού χάρτη’ για την Πολιτική Συνοχής, όπου αναγνωρίζουμε, για παράδειγμα, ως θετική τη θέση πως οι Περιφέρειες με τις μόνιμες γεωγραφικές παθογένειες θα πρέπει να τύχουν ειδικής προσοχής, που εκφράζει πάγια υπόδειξή μας.

  Όμως θα πρέπει να τονίσουμε πως η παραίνεση του κ. Υπουργού, προς την Ευρώπη, να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της κρίσης με τη χρήση των δεικτών των ετών 2010 και 2011, όταν θα αποφασιστεί η κατανομή των κονδυλίων της επόμενης περιόδου, αποτελεί ομολογία και επιβεβαίωση των όσων είχαμε υποστηρίξει, αναφορικά με τη γκάφα της Κυβέρνησης για τους μελλοντικούς πόρους από την Ε.Ε., εξαιτίας της εξόδου Περιφερειών της χώρας από την κατηγορία μέγιστης χρηματοδότησης, όχι λόγω πραγματικής ανάπτυξης, αλλά αναδρομικής αύξησης του ΑΕΠ την τριετία 2007-2009 (με την αλλαγή στον υπολογισμό συμβολής των ΔΕΚΟ στο ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), που αποτελεί δείκτη-βάση των χρηματοδοτικών υπολογισμών σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία.

  Αντιλαμβανόμενος προφανώς ο κ. Υπουργός, έστω και αργά, το δραματικό κίνδυνο μεταβολής στο καθεστώς χρηματοδότησης των Περιφερειών της χώρας που έχουμε επισημάνει ως Τομέας Περιφερειακής Πολιτικής, ζητά τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη νεότερους χρονικά δείκτες, οι οποίοι αποτυπώνουν την κρίση που πλήττει τις Ελληνικές Περιφέρειες. Παρενθετικά σημειώνεται πως επομένως ‘όλα δεν βαίνουν καλώς’ και οι αναπτυξιακοί δείκτες έχουν κατρακυλήσει, αλλά μάλλον αυτό πρέπει να επισημανθεί στον κ. Πρωθυπουργό, όχι μόνο στον κ. Χρυσοχοΐδη.

  Συμπερασματικά, καλούμε την Κυβέρνηση να αποδώσει μεγαλύτερη σημασία  στο θέμα και να εξειδικεύσει τον οδικό χάρτη για την Πολιτική Συνοχής, εξασφαλίζοντας τυχόν συμμαχίες με άλλα κράτη-μέλη και εισηγούμενη -με επιχειρήματα- ευνοϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις για τη χώρα, κατά το παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το ΕΣΠΑ.  Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης, αλλά και οι πολιτικές αποφάσεις που προετοιμάζονται σε επίπεδο Ε.Ε., είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας».

   

Comments are closed.