• Κοινή Δήλωση τουΤομεάρχη Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ. κ. Κ. Μουσουρούλη & του Τομεάρχη Εσωτερικών της Ν.Δ. κ. Χρ. Ζώη

  Οι υπεύθυνοι των Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής, Βουλευτής Χίου κ. Κ. Μουσουρούλης, και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λάρισας, κ. Χ. Ζώης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τη χθεσινή ομιλία της Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών κας. Φ. Γεννηματά στην ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας για την έκθεση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.

  «Θεωρούμε πως δεν πρέπει να προκαλείται το κοινό αίσθημα είτε με εξαγγελίες για δεύτερο “Καλλικράτη” και νέες μεταρρυθμίσεις, την ώρα που δεν έχει γίνει σωστά ούτε μία, είτε με βερμπαλισμούς όπως τα “μεγάλα οράματα που ακούνε στο όνομα αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση”, όταν η ελληνική περιφέρεια έχει όλα τα προβλήματα ακόμα πιο οξυμένα λόγω της ύφεσης.

  Ο διάλογος με τους Περιφερειάρχες είναι απαραίτητος, αν και αυτονόητος. Ελπίζουμε πάντως να μην εννοείται η συγκρότηση άλλης μίας επιτροπής όπου θα αναφέρουν τα προβλήματά τους (έχουν εξαγγελθεί κατά καιρούς επιτροπές των Περιφερειαρχών με τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος).

  Διαφωνούμε, επίσης, με την άποψη της Υπουργού πως χρειάζεται σχέδιο και συντονισμός κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης “όταν καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας”: Πιστεύουμε πως το σχέδιο χρειάζεται τώρα, με σκοπό να καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Και μας αποθαρρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το όποιο σχέδιο διαρκώς συζητείται, αλλά αναζητείται.

  Η Υπουργός, σε αντίθεση με τον πρώην αρμόδιο Υπουργό κ. Ραγκούση, παραδέχθηκε την υποχρηματοδότηση των αυτοδιοικητικών δομών και πρόσθεσε πως ο “Καλλικράτης” δεν είναι μόνο “οικονομία σε πόρους, ή απλές συνενώσεις”. Χωρίς, όμως, να παρουσιάσει άλλη προστιθέμενη αξία, ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του.

  Όσον αφορά, τέλος, την εξαγγελία περί “Ψηφιακού Δήμου”, την εκλαμβάνουμε όπως αυτή του Ψηφιακού Σχολείου. Σαν αστείο, δηλαδή».

Comments are closed.