• Κοινή Δήλωση των Τομεαρχών Ανάπτυξης και Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ. κ.κ. Κ.Χατζηδάκη και Κ.Μουσουρούλη

  Οι Υπεύθυνοι των Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Κωστής Μουσουρούλης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συνέντευξη Tύπου του υπουργού Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ:

  “Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού σε σχέση με την πορεία του ΕΣΠΑ που κατέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, η πραγματικότητα και η αγορά τον διαψεύδουν κατηγορηματικά. Συγκεκριμένα:


  1. Η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, βρίσκεται στην 18η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα, πολύ πιο πίσω από τις άλλες δύο χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, δηλαδή την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Η Ιρλανδία είναι πρώτη και η Πορτογαλία ενδέκατη. (Βλ. συνημμένο Πίνακα Ι) Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, η εικόνα είναι πιο απογοητευτική, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση. Ας σημειωθεί ότι, το Σεπτέμβριο του 2009, ήταν συνολικά στην 5η θέση, παρά την προσπάθεια του υπουργού να κάνει το άσπρο μαύρο.

  2. Πέρα από το ότι ο στόχος που είχε τεθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης για διπλασιασμό του ποσοστού απορρόφησης του ΕΣΠΑ μέσα στο 2011 δεν επετεύχθη απόλυτα, ακόμα και το ποσοστό, το οποίο παρουσιάζεται, οφείλεται σε  μεγάλο βαθμό σε λογιστικού τύπου παρεμβάσεις. Πρώτον στην αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 85% αναδρομικά από το 2007. Και δεύτερον, στο «παρκάρισμα» πόρων σε Ταμεία Χαρτοφυλακίου, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, το JEREMIE και το ΕΝΑΛΙΟ, που αύξησε τεχνητά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς τα σχετικά κονδύλια να διοχετευθούν στην αγορά. Παρουσιάσαμε, άλλωστε, πρόσφατα αδιάψευστα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτήν τη θέση (βλ. συνημμένο Πίνακα ΙΙ).

  3. Ως προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ο στόχος του Μνημονίου δεν επετεύχθη. Οι δηλωθείσες δαπάνες υπολείπονται από το στόχο του Μνημονίου κατά περίπου 167 εκ. ευρώ, καλύπτοντας μόνο το 78% του στόχου των 750 εκ. ευρώ.  Αλλά και ως προς τον συνολικό στόχο του Μνημονίου, το αποτέλεσμα συνδέεται με την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ σε 85%, όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 5η Αναθεώρηση του Μνημονίου (σελ 38-39).

  4. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ΕΣΠΑ και την προσπάθεια του κράτους για την ανάπτυξη βουλιάζει. Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 40,1% στο ενδεκάμηνο του 2011, έναντι του αρχικού στόχου για αύξηση των δαπανών κατά 0,6%. Οι απανωτές περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμποδίζουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, ώστε να αντισταθμίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τις συνεχείς αστοχίες της στην εκτέλεση των προϋπολογισμών. Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη (19-12 2011), παραδέχτηκε ότι “η μείωση του ΠΔΕ που λειτουργεί στην πράξη ως μαξιλαράκι για την επίτευξη του στόχων του προϋπολογισμού ως προς τα ελλείμματα, είναι μεγάλο λάθος και πλήττει την ανάπτυξη της χώρας.”

  Μετά από αυτά, είναι προφανές ότι οι θριαμβολογίες, αλλά και οι επιθέσεις του υπουργού στη Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως άτοπες. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι μια συστηματική επίθεση για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Από την πλευρά μας, έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Από την πλευρά του υπουργείου χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις. Διότι η μονότονη έκφραση ικανοποίησης διαφόρων πολιτικών για τα αποτελέσματα, είδαμε όλοι πού έχουν οδηγήσει το κόμμα του υπουργού Ανάπτυξης.”

  Επισυνάπτονται οι πίνακες.

Comments are closed.