• Ολομέλεια – Ομιλία για το ΣΝ Μέτρα Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Τέλος Ακινήτων

  ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

  ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  ΣΥΝΟΔΟΣ Β’- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΙΣΤ’

  Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

  «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικούχαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις».

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

  Κύριοι συνάδελφοι, εάν κάποιος βρισκόταν σε αυτήν την Αίθουσα χωρίς να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, σίγουρα θα νόμιζε ότι διαδέχομαι στο Βήμα ένα Βουλευτή της Αντιπολίτευσης. Πολύ σωστά τα είπατε, κύριε συνάδελφε, κύριε Κεγκέρογλου. Προσυπογράφω ιδίως τις τελευταίες παραινέσεις σας προς την Κυβέρνηση. Όπως επίσης και ο κ. Αμοιρίδης πολύ σωστά είπε ότι πρέπει να δώσουμε μάχες. Βεβαίως και πρέπει να δώσουμε μάχες, αλλά με αποφάσεις άρπα-κόλλα και με μπαλώματα, όπως αυτά που κάνατε εδώ και δυο χρόνια, οι μάχες χάνονται.

  Κάτι ακόμα. Απέδειξε η Κυβέρνηση, δια του κ. Βενιζέλου, ότι ό,τι λέει δυστυχώς για το κύρος της -το όποιο κύρος της έχει απομείνει- είναι για το καλάθι των αχρήστων. Ο Εισηγητής μας ανέφερε ότι ο κ. Βενιζέλος, προ διμήνου, είχε πει ότι το ακίνητο είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένο και ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν είναι ο μοχλός για να εισπράττουμε φόρους. Και τελικά τι έγινε; Έγινε ο λογαριασμός της ΔΕΗ μοχλός εκβιασμού. Γιατί αυτό θα κάνετε. Θα κόψετε το ρεύμα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει, γιατί αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να τον κυνηγάτε με τα εκκαθαριστικά ή να τον συλλαμβάνετε για 5.000 ευρώ.

  Δεν είναι η πρώτη φορά, κύριοι συνάδελφοι, που η Κυβέρνηση αυτή αυτοεξευτελίζεται. Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί ανοικτά το λαό και κτυπά την κοινωνική συνοχή.

  Κυρία Πρόεδρε, αν και ο Υπουργός δεν είναι στη θέση του, συνεχίζω για την οικονομία του χρόνου.

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Έχετε δίκιο, κύριε συνάδελφε.

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Προ τριμήνου, ενσωματώνοντας την Οδηγία 54/2003, ψηφίσαμε μια διάταξη για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας. Έλεγε αυτή η διάταξη, συγκεκριμένα επρόκειτο για το άρθρο 3 παράγραφος 5 της Οδηγίας- ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα από τις Κυβερνήσεις που να προστατεύουν τον καταναλωτή προς την κατεύθυνση της αποφυγής της διακοπής της σύνδεσής του. Αυτό ψηφίσαμε. Και κάτι ακόμα. Η διάταξη προέβλεπε και μέτρα προστασίας όλων των καταναλωτών στις απομακρυσμένες περιοχές και όχι μόνο των ευάλωτων.

  Πείτε μου, για το Θεό, πώς είναι δυνατόν να έρχεστε τώρα να κόβετε το ρεύμα σε εκείνους τους καταναλωτές που από την πολιτική σας κατέστησαν ευάλωτοι ενεργειακά; Δεν ήταν πριν, εσείς, με την πολιτική σας, τους καταστήσατε ευάλωτους. Πώς είναι δυνατόν; Παραβιάζετε την ίδια τη δική σας νομοθεσία.

  Θα μου πείτε: Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια! Εδώ γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια το ίδιο το Σύνταγμα. Και ερωτώ: Πρέπει ή δεν πρέπει οι Έλληνες πολίτες να συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, τη φοροδοτική τους δηλαδή ικανότητα; Πρέπει ή δεν πρέπει οι φόροι να είναι ανάλογοι προς το επιδιωκόμενο προς αυτούς αποτέλεσμα; Η επιβολή σωρείας φόρων στα ακίνητα που δεν έχουν πρόσοδο, συνιστά ναι ή όχι δήμευσή τους; Ανέφερα τρεις βασικές Συνταγματικές αρχές που παραβιάζονται. Ο κ. Παυλόπουλος που θα με διαδεχθεί στο Βήμα, είναι πολύ καταλληλότερος εμού για να τις αναπτύξει.

  Εξηγήστε μας, λοιπόν, γιατί δεν κάνετε καμία διάκριση; Αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι ευάλωτος, ανάπηρος ή άνεργος; Ανοίγω παρένθεση εδώ για να πω ότι η σημερινή διόρθωση του Υπουργού για τον άνεργο, δεν καλύπτει. Πρώτα απ’ όλα δείχνει την αναλγησία του συντάκτη και δεύτερον, κάτω από τις εισοδηματικές προϋποθέσεις που θέτει ή ακόμα και η αξία του ακινήτου στο όριο των 150.000 ευρώ, περιορίζει δραματικά τον αριθμό των ωφελουμένων ανέργων.

  Και συνεχίζω. Γιατί δεν κάνετε καμία διάκριση εάν ο καταναλωτής είναι ευάλωτος όπως σας είπα προηγουμένως ή αν ζει σε απομακρυσμένες περιοχές, σε νησιά, σε μικρά νησιά, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίσαμε τον Ιούνιο; –

  Αν το ακίνητο επιφέρει έσοδα στον ιδιοκτήτη του ή δεν επιφέρει; Αν είναι παλιό ή νέο; Αν έχει αγοραστεί με δάνειο ή όχι; Καμία απολύτως διάκριση. Και στέκομαι στα βασικά και όχι στο αν είναι υπόγειο ή αποθήκη ή ρετιρέ ή αν η χρήση του είναι βιομηχανική ή εμπορική.

  Μήπως, όμως, τηρείτε και το Διεθνές Δίκαιο που επιβάλλει το σεβασμό και την προστασία της περιουσίας, ως θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου; Όχι. Γιατί στην πράξη –αυτό γίνεται- του την στερείτε, χωρίς να αποδεικνύετε ούτε την αναλογικότητα, αφού το μέτρο, όπως καταλάβαμε πολύ καλά σήμερα, δεν είναι προσωρινό -προανήγγειλε τη μονιμότητα ο κ. Βενιζέλος- αλλά ούτε και την αναγκαιότητα, αφού υπάρχουν άλλα μέτρα, ισοδυνάμου αποτελέσματος που δεν θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν τα έχετε πάρει. Στο σκέλος των δαπανών για παράδειγμα.

  Ή μήπως νομιμοποιείστε βαπτίζοντας το κρέας-ψάρι, δηλαδή αποκαλώντας το φόρο, «ειδικό τέλος»;

  Και εδώ να κάνω μία άλλη παρένθεση, για να αναφέρω το πώς ο κ. Βενιζέλος σε μια συνέντευξή του θεμελίωσε αυτή την ανταποδοτικότητα. Τι είπε, κύριοι συνάδελφοι, ο κύριος Υπουργός; Είπε στον κόσμο «πληρώστε, προκειμένου να μην χρεοκοπήσουμε, γιατί εάν χρεοκοπήσουμε, δεν πρόκειται να ανακτηθεί ποτέ η αρχική αξία του ακινήτου σας».

  Έτσι θεμελιώνεται κατά τον έγκριτο συνταγματολόγο, αυτή η ανταποδοτικότητα. Για εμένα το «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω» που είναι η επιτομή της σχέσης σας με την Τρόικα, δεν μπορεί να περάσει εδώ. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζει όπως θέλετε τη σχέση του λαού με την κυβέρνησή του.

  Παντού στην Ελλάδα η αγορά έχει παγώσει. Ήταν που ήταν πριν, έρχεται τώρα και δέχεται το τελειωτικό κτύπημα. Υπάρχουν άνθρωποι στην περιφέρεια –και σας μιλώ για το νησί μου για τη Χίο- που ήδη έχουν ξεκινήσει να εκποιούν. Οι τιμές πέφτουν. Η περιουσίες χάνονται.

  Καταλαβαίνετε μήπως τι σημαίνει αυτό για ένα ακριτικό νησί όπου δεν ζουν σ’ αυτό όλοι οι ιδιοκτήτες και δεν είναι όλα τα ακίνητα βίλες; Είναι άνθρωποι που ζουν αλλού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και ο μόνος ομφάλιος λώρος που έχουν με την πατρογονική γη, είναι το πατρικό τους στο χωριό. Δεν υπερβάλλω, έτσι είναι.

  Κύριε Υπουργέ, το μέτρο αυτό είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή, όπως και το ρεζιλίκι της αμφισβήτησής του από την Τρόικα, γιατί δεν σας το ζήτησε η Τρόικα.

  Κάτι ακόμα. Δεν πρέπει να χαλάτε άλλο σάλιο ότι είναι αδύνατη η επαναδιαπραγμάτευση. Όσο στριμωγμένος και να είναι κάποιος στη γωνία, πάντα υπάρχει επιλογή. Οπότε να σταματήσει η τρομοκρατία. Εν τέλει, αν θεωρείτε ότι το βάρος αυτό δεν μπορείτε να το σηκώσετε, ρωτήστε το λαό. Βουλευτές σας αλλά και άλλοι κορυφαίοι Υπουργοί θεωρούν πως δεν έχετε πλέον τη νομιμοποίηση να προδικάζετε τις αποφάσεις του λαού. Ούτε θα έρθει αυτή η νομιμοποίηση με αντιπερισπασμούς τύπου δημοψηφίσματος ή νέων εξεταστικών επιτροπών.

  Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ευτυχής που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι, όπως είπε, μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο. Για μένα το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να θέσει τον εαυτό του σε προσωπικό αυτοέλεγχο, γιατί αυτό χρειάζεται ένας συνταγματολόγος που θεωρεί ότι το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρει λύση ούτε με δημοκρατικό τρόπο, ούτε με εκλογές. Το είπε και αυτό.

  Εκτός πια και αν το πολίτευμα δεν θεμελιώνεται στη λαϊκή κυριαρχία, οι δε εξουσίες δεν ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα και δεν πηγάζουν από το λαό.

  Κύριε Υπουργέ, επειδή ρίξατε την οικονομία στην ύφεση και τον Τιτανικό στο παγόβουνο, επειδή κάθε μέρα πέφτετε έξω από τους στόχους σας, θα πρέπει να την πληρώσει ακριβά ο κόσμος;

  Πόσο θα πληρώσει επιτέλους η χώρα επειδή παρασύρατε κάποιους να σας ψηφίσουν; Πόσο;

  Τα προβλήματά μας δεν λύνονται έτσι και δεν λύνονται από αυτή την Κυβέρνηση. Λύνονται αν στη λειτουργία των κρατικών εξουσιών, της οικονομίας και της κοινωνίας, δημιουργήσουμε διασφαλίσεις ηθικής, ισονομίας και διαφάνειας.

  Λύνονται από μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί με γνώμονα αυτές τις αξίες και από μια μελλοντική αντιπολίτευση που τότε θα αποδείξει τη φιλοπατρία της.

  Ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.