Ολομέλεια – Ομιλία επί του ΝΣΧ για Ρυθμίσεις Αυθαιρέτων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Οι εξαιρέσεις και τα παράθυρα είναι αποτέλεσμα της αντίληψης κρατισμού που διέπει τη διοίκηση και τη νομοθεσία. Γι’ αυτό και δεν έχουμε Εθνικό Κτηματολόγιο, γι’ αυτό δεν έχουμε Δασολόγιο, γι’ αυτό δεν μπορούμε να καθορίσουμε χρήσεις γης, αιγιαλού κοκ. Όλα αυτά δεν τα έχουμε γιατί ακριβώς ευνοούν τη συναλλαγή. Επίσης είναι αποτέλεσμα και της προχειρότητας των ρυθμίσεων», τόνισε, μιλώντας χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, στην κατ’ άρθρο συζήτηση του σχεδίου νόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και τη ρύθμιση αυθαιρέτων, ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ., Κωστής Μουσουρούλης.
Όπως υπογράμμισε, στο σχέδιο νόμου υπάρχουν ασάφειες, όπως για παράδειγμα, η διατύπωση για ‘απλές υπερβάσεις ποιοτικά και ποσοτικά’, τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής και αλληλοσυγκρουόμενες ρυθμίσεις, με υφιστάμενες διατάξεις, όπως η επιχειρούμενη μεταφορά συντελεστή δόμησης και η διαδικασία κατάτμησης των οικοπέδων.
Ο Κωστής Μουσουρούλης σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι με τις ρυθμίσεις που επιχειρεί η Κυβέρνηση, αντί για κόκκινες γραμμές ενδέχεται να ανάψει το πράσινο φως για νέες αυθαιρεσίες, καθώς δεν υπάρχει ένα πλήρες σύστημα ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης. Επιπλέον, σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου δεν συνεργάζεται με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις, για την έκδοση αδειών δόμησης, ενώ ακολουθείται η γνωστή «συνταγή της αποτυχίας», δηλαδή, η πολυδιάσπαση των μηχανισμών αδειοδότησης και έλεγχου.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στην υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο οποίο ανατίθεται απευθείας η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των διαδικασιών τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ενώ έχει προηγηθεί εμπλοκή του στον ΚΕΝΑΚ, καθώς και στη διαδικασία αδειοδότησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να υφίσταται θέμα εκχώρησης άσκησης δημόσιας εξουσίας και εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου.
Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία εννέα (9) Συμβουλίων Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) στην ηπειρωτική χώρα και τεσσάρων (4) στις νησιωτικές περιφερειακές ενότητες, ο αριθμός των οποίων θα μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί με Κοινές Υπουργικές αποφάσεις, ο Κωστής Μουσουρούλης σημείωσε ότι για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η προχειρότητα του σχεδιασμού του «Καλλικράτη», ο οποίος έχει καταλήξει να μοιάζει με ακορντεόν.