• Ολομέλεια – Ομιλία επί του ΣΝ για Κοινωνική Οικονομία – Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Την απουσία περιφερειακής διάστασης επεσήμανε, μιλώντας, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ., Κωστής Μουσουρούλης.
  Όπως υπογράμμισε, την ώρα που όλοι σχεδόν οι Έλληνες βρίσκονται στη χειρότερη δυνατή κατάσταση σε καιρό ειρήνης, το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει τις μεγάλες ελλείψεις στο αντικείμενο αυτό, προκειμένου να δώσει προστιθέμενη αξία στο εγχείρημα.

  Ο Βουλευτής τόνισε πως η κοινωνική επιχειρηματικότητα πρέπει να λειτουργεί έτσι, ώστε οι σχετικές πρωτοβουλίες να μην αδρανήσουν ή να περιθωριοποιηθούν ή ακόμα και να απαξιωθούν πλήρως, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Πρόσθεσε πως βασική προϋπόθεση για να αναλάβει η κοινωνική επιχειρηματικότητα ένα νέο ρόλο στο σημερινό περιβάλλον, είναι η χωρική της εξειδίκευση, η περιφερειοποίησή της, με βάση το χαρακτήρα, αλλά και το δυναμικό κάθε περιφέρειας. Η διάσταση αυτή, όπως είπε, προϋποθέτει τη διερεύνηση των αναγκών των περιφερειών, κάτι στο οποίο η Κυβέρνηση δεν έχει εμβαθύνει μέχρι στιγμής, σε κανένα νομοθέτημά της.
  Ο Κωστής Μουσουρούλης επεσήμανε τις ελλείψεις που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου, κυρίως σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης των νέο-οριζόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΣΕ). Σημείωσε ακόμα, την απουσία συντονισμού των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την κοινωνική οικονομία και τη συνέχιση της τακτικής πλασματικής επίλυσης των προβλημάτων μέσα από πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και δημιουργία πολυμελών Διυπουργικών Επιτροπών.
  «Με την κοινωνική επιχειρηματικότητα δεν αντιμετωπίζεται το δράμα της ανεργίας, της περιθωριοποίησης, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κατάρρευσης των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών που πλήττουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού», κατέληξε.

Comments are closed.