• Ολομέλεια – Ομιλία στην Επερώτηση για Απομόνωση Νησιωτικής Ελλάδας

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  «Να μας πείτε τώρα ποια λύση θα δώσετε ώστε το χειμώνα που έρχεται να μην μείνει ούτε ένας νησιώτης χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση», ζήτησε από την Κυβέρνηση, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης νησιωτών Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο Βουλευτής N. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής Κωστής Μουσουρούλης.

  Ο Βουλευτής, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει πως η περιφερειακή πολιτική απαιτεί διαφοροποιημένη προσέγγιση και ειδικότερα για τα νησιά, η υπαρκτή στενότητα πόρων και η φυσική απομόνωση, σε συνθήκες κρίσης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» απομόνωσης, η αντιμετώπιση του οποίου επιβάλλει υπερπροσπάθεια στους τομείς των υποδομών και της επιχειρηματικότητας.

  Ο Κωστής Μουσουρούλης σημείωσε πως η κρίση αποτελεί δικαιολογία, όταν υπάρχει έλλειψη πολιτικής και εργαλείων άσκησής της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι επί έξι και πλέον μήνες ο αρμόδιος Υπουργός καθυστερούσε να υπογράψει τα προγράμματα των δρομολογίων των μη επιδοτούμενων γραμμών, παρότι δεν έχουν κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο περίφημος ανασχεδιασμός των άγονων γραμμών και τα πορίσματα της σχετικής επιτροπής ακόμη αναζητούνται, ενώ παρουσίασε τον τραγέλαφο με τις μελέτες περί του ‘μεταφορικού ισοδυνάμου’, όπου το ίδιο Υπουργείο προκήρυσσε διαγωνισμό μελέτης και ταυτόχρονα ενέκρινε άλλον με ταυτόσημο αντικείμενο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Σε ό,τι αφορά στις άγονες γραμμές, τα συναρμόδια Υπουργεία ολιγώρησαν με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, ενώ προκειμένου να μη διακοπούν τα δρομολόγια, δόθηκε δίμηνη παράταση στις υφιστάμενες συμβάσεις.

  Αναφερόμενος στη διάλυση του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο Βουλευτής ανέφερε και κατέθεσε στα πρακτικά το συμπέρασμα ετήσιας μελέτης για την ακτοπλοΐα, όπου η έλλειψη αυτή καταγράφεται μεταξύ των αιτιών για τη σύγχυση που επικρατεί, καθώς και για τη μη βιωσιμότητα του συστήματος, συμπέρασμα που αποτελεί ταυτόχρονα θέση της Νέας Δημοκρατίας εδώ και δύο χρόνια.

  Ο Κωστής Μουσουρούλης επεσήμανε ότι η αναμενόμενη μείωση των εισιτηρίων από την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων εξανεμίστηκε από τις αυξήσεις του ΦΠΑ, ενώ η Ερώτησή του για τον τρόπο αναπλήρωσης των πόρων που αφορούσαν στο ΝΑΤ και τροφοδοτούσαν τις συντάξεις, «απαντήθηκε» με την εκ νέου μείωση των συντάξεων από την Κυβέρνηση.

  Ο Βουλευτής Χίου απαίτησε τη συγγνώμη του Υπουργού για το θέμα των πιστοποιητικών των ημερόπλοιων, όπου αντί για λύση, άφηνε υπονοούμενα για συμφέροντα, ενώ οι πολίτες και οι τουρίστες κυκλοφορούσαν με πλαστικές βάρκες και τουριστικά πλοιάρια. Συγγνώμη αν όχι προς τον ίδιο, τουλάχιστον από τους πολίτες, για την περιπέτεια στην οποία υποβάλλονται, όχι μόνο λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά αδυναμίας της Κυβέρνησης να ασκήσει διοίκηση.

Comments are closed.