• Ολομέλεια – Ομιλία ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. κατά τη συζήτηση της νέας Δανειακής Σύμβασης

    «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έγκριση Σχεδίου Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος και παροχή εξουσιοδοτήσεων για την υπογραφή της Κύριας Σύμβασης»».

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την εισαγωγή.

    Κατ’ αρχήν, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ, και να σημειώσω τη δήλωση του κ. Κουτρουμάνη ότι το ΝΑΤ και ο «Οίκος Ναύτου» διατηρούν την αυτοτέλειά τους. Έχω εδώ τη δήλωση του Υπουργού και νομίζω ότι καλό θα ήταν να συμφωνήσουν όλοι.

    Κύριε Σαχινίδη, η οικονομία δεν διαλύθηκε από μόνη της, ούτε η κοινωνία γονάτισε οικειοθελώς. Όλοι γνωρίζουμε πώς συνέβησαν αυτά, τα δυο τελευταία χρόνια. Τώρα, για το πώς και το τι, θα αποφανθεί και ο λαός και άλλοι. Ένα είναι σίγουρο, ότι ο δημοσιονομικός στόχος δεν επετεύχθη, αντίθετα, υπήρξε ανυπολόγιστη ζημία – μας ήρθε ταμπλάς, όπως είπε και ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ, κ. Χριστοδούλου, πάτος στο βαρέλι δεν μπήκε, και οι συνθήκες διαπραγμάτευσης έγιναν όλο και πιο αντίξοες. Η πτώση του ΑΕΠ δεν έφερε μόνο επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, αλλά και διόγκωσε την παραοικονομία. Δηλαδή, έγιναν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει.

    Το ψέμα στο Μνημόνιο 1, δυστυχώς για τη χώρα, έγινε αλήθεια στο Μνημόνιο 2. Χρεοκοπία και απομόνωση. Συνυπεύθυνος, συμμέτοχος για τα δυο αυτά σκοτεινά χρόνια που έζησε η χώρα, αλλά και επιταχυντής των δυσμενών εξελίξεων, είναι ο – από χθες και τυπικά, Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επικράτησε πανηγυρικά επί των λευκών ψηφοδελτίων, με αριθμό ψήφων μικρότερο απ’ αυτόν που είχε κερδίσει το 2007, όταν είχε έρθει δεύτερος στην αναμέτρηση με τον κ. Παπανδρέου.

    Πάντως, όποιος θέλει να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του καινούργιου Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τον παραπέμπω σε μια αξιολόγηση που είχε κάνει ο κ. Αδαμάντιος Πεπελάσης. Είναι πολύ απλό, υπάρχει στο διαδίκτυο, δεν χρειάζεται να την επαναλάβω.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κρίση και τα άδεια ταμεία έφεραν πολλά στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων και τη διαφθορά. Αυτό δεν συνέβη επειδή ξαφνικά δούλεψαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η κρίση έφερε τη διαφθορά στο προσκήνιο. Τη διαφθορά που εξέθρεψαν οι καθηγητές του εκμαυλισμού της κοινωνίας, οι δεξιοτέχνες της κατεδάφισής της. Υπάρχει ταυτοπροσωπία.

    Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η κακοδιοίκηση, το πελατειακό, το υπερτροφικό και αντιπαραγωγικό δημόσιο, το εξέθρεψε το ΠΑΣΟΚ, το υποστήριξε η Αριστερά και το επέβαλλαν οι συνδικαλιστές τους. Αυτή είναι η αλήθεια.

    Έρχομαι στο θέμα της δανειακής σύμβασης. Εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω και είναι και ο βασικός μας στόχος, ότι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε – και θα το κερδίσουμε – είναι να μην υπάρξει αντιδικία στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής.

    Και για να μην υπάρξει αντιδικία, δεν αρκεί το κέρδος που είχαμε σε χρόνο και σε κόστος από το “κούρεμα” του χρέους, χρειάζεται ανάκαμψη και ανάπτυξη. Πολλά πρέπει να γίνουν, κύριοι συνάδελφοι, αλλά χωρίς τη δανειακή σύμβαση δεν υπήρχαν ελπίδες για να γίνουν.

    Θέλω τώρα να απευθυνθώ στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Συμφωνώ και το πιστεύω ακράδαντα ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο κέντρο. Όμως, σημασία έχει πώς τοποθετείται ο άνθρωπος στο κέντρο. Άλλοι νομίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει από την πλευρά του δανεισμού και άλλοι από την πλευρά της ανάπτυξης. Προσωπικά είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης και νομίζω οι περισσότεροι από εμάς.

    Σον κ. Λαφαζάνη θα ήθελα να πω δύο λόγια, αν μου επιτρέπει, γιατί ακούσαμε πάρα πολλά σήμερα από το κόμμα του. Διάβασα προσεκτικά την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που κατατέθηκε στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από τα τσιτάτα για όλα τα γούστα –με συγχωρείτε, αλλά τα περισσότερα ήταν προέλευσης ΚΝΕ με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους της δεκαετίας του ’50, το κείμενο αυτό δεν πιστεύω ότι μπορεί να γοητεύσει τους υγιώς σκεπτόμενους αριστερούς.

    Διαβάζω: Αυξήσεις, κρατικοποιήσεις, κρατικός, κοινωνικός και εργατικός έλεγχος τραπεζών και επιχειρήσεων. Συνδικαλισμός, κινήματα, μετανάστες, οικολογία, κορμοράνοι και άλλα πτηνά. Οι ελάχιστες -γιατί όντως υπάρχουν, κύριε Λαφαζάνη- καλές προτάσεις χάνονται μέσα σε ξεπερασμένες αερολογίες. Για εμένα, το δίλημμα που βάζει αυτό το κείμενο, είναι μνημόνιο ή ανοησία; Και αυτό πρέπει να σας ταράξει, για να ξαναδείτε την πρόταση αυτή που κάνετε στο λαό. Οι εκλογές φτάνουν και υπάρχουν και υγιώς σκεπτόμενοι αριστεροί.

    Μιλήσατε χθες στην επιτροπή για συνεταιράκια. Συνεταιράκια δεν υπήρχαν. Ξέρετε πολύ καλά ποιος διαφώνησε στο μνημόνιο 1. Ξέρετε πολύ καλά και ποιος συμφώνησε. Συνεταιράκια υπήρχαν μόνο στον σοσιαλισμό με δανεικά. Και τώρα που αποδείχθηκε ότι σοσιαλισμός ίσον βαρβαρότητα, επενδύετε στον πληγωμένο έλληνα, για να του αποσπάσετε ψήφο. Πώς μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς αυτό;

    Και κάτι ακόμα. Δεν καταλαβαίνετε ότι όταν βρίσκεσαι εκτός αγοράς χρήματος σε λεηλατούν οι κερδοσκόποι; Έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, είτε τους πεις, είτε όχι ότι «σταματάω να πληρώνω».

    Λέτε επίσης ότι τα δάνεια δεν πηγαίνουν σε μισθούς και συντάξεις, αλλά στο χρέος. Αυτό το επιχείρημα είναι κυκλικό, αφού και τα δύο, και το χρέος και οι μισθοί και συντάξεις, στο ίδιο πράγμα καταλήγουν. Για μένα έγκλημα σε βάρος του λαού, όπως είπατε, είναι η δική σας πρόταση. Θα ήθελα να κλείσουμε τα μάτια για 30 δευτερόλεπτα -αλλά να μην το ζήσουμε- και να φανταστούμε την Ελλάδα να καταψήφιζε τη δανειακή σύμβαση, να βλέπαμε τις συνέπειες που οι περισσότεροι εξ ημών τις γνωρίζουν, τις πιστεύουν, έχουν πληροφορηθεί γι’ αυτές, και μετά να ξανασυζητήσουμε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Να ξαναγνωριστούμε δηλαδή, όπως έλεγε και ο κ. Βενιζέλος.

    Υπάρχουν και κάποιοι πρώην συνάδελφοι στη Νέα Δημοκρατία και φίλοι, οι οποίοι πολιτεύονται πλέον υπό νέα πολιτική σκέπη, λες και ήταν αμέτοχοι όλα αυτά τα χρόνια, λες και δεν έλαβαν ποτέ μέρος στο πολιτικό σύστημα που σήμερα βρίσκεται στο εδώλιο. Εμείς οι Έλληνες θα ζήσουμε λένε, υπάρχει λύση μας λένε και περνούν καμαρωτοί από τις ιστοσελίδες και τα κανάλια.

    Εγώ θα τους πω ένα πράγμα. Την ώρα που η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, δίνει την πιο κρίσιμη μάχη της, αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση. Η ρήξη που επιδιώκουν με τη βάση μας, δεν θα αποδειχθεί στις κάλπες.

    Θα ήθελα επίσης να απευθυνθώ και στην κ. Κατσέλη. Διάβασα προσεκτικά τι είπε χθες στην επιτροπή. Πιστέψτε με, εάν η κ. Κατσέλη είχε αποδώσει θετικό έργο στο Υπουργείο Ανάπτυξης, εάν είχε κάνει τα οχυρωματικά εκείνα έργα για την ανάσχεση της ύφεσης και αν είχε δημιουργήσει μια πολιτική ανάκαμψης, με γεια της με χαρά της.

    Έρχεται τώρα και μας λέει ότι διάβασε βιαστικά το μνημόνιο 1 και ότι ποτέ δεν συμφωνούσε. Η ουσία είναι μία. Καταψήφισε για να κάνει Κόμμα μήπως και διασωθεί πολιτικά. Είχε, δηλαδή, διορατικότητα για το πολιτικό της μέλλον, για τον εαυτό της, και όχι για τη χώρα.

    Νομίζω ότι πολύ κοντά σε αυτό είναι και η συμπεριφορά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Ειλικρινά λυπάμαι για τον πολιτικό του πρωτογονισμό. Τέλος πάντων.

    Για εμένα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα νέα Κόμματα δεν απαντούν στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Δεν εξελίσσουν το πολιτικό σκηνικό, δεν αντανακλούν το νέο, δεν έχουν ούτε πολιτικό πρόταγμα, αλλά ούτε και οικονομική πρόταση. Μόνο αντίθεση. Μία αντίθεση στη συγκυρία και πουθενά αλλού. Σε τελευταία ανάλυση, φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό το κάνει μια χαρά το ΚΚΕ, διαχρονικά και με συνέπεια. Και το κάνει και πολύ καλά.

    Όσο για το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι μία κατηγορία από μόνο του. Όπου και να κοιτάξουμε τα τελευταία δυο χρόνια θα βρούμε, κύριε Υπουργέ, τα αποτυπώματά σας. Και αυτά τα αποτυπώματα δεν είναι θετικά, ούτε για την ψυχή, αλλά ούτε και για την τσέπη του Έλληνα.

    Και κάτι ακόμα. Θεωρώ πολύ περίεργο που η συζήτηση για συγκυβέρνηση ξεκινά από διαρροές που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, που κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν θέλετε. Εκεί βρίσκεται η πηγή της συζήτησης. Αυτές σας οι διαρροές, κάνουν την ίδια ζημιά που κάνατε τα προηγούμενα χρόνια. Ποια είναι αυτή; Προσθέτουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Δηλαδή, συμβάλουν στην ύφεση και υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση.

    Για εμάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία ισχυρή Κυβέρνηση αποτελεί βασικό συστατικό της προσπάθειας ανάκαμψης. Μόνο μια ισχυρή Κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει το τιτάνιο έργο της ανάπτυξης. Μόνο μία ισχυρή Κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για τους πολίτες και πάνω απ’ όλα για την κοινωνική συνοχή. Για να δημιουργήσουμε μία νέα χώρα, αξιόπιστη αλλά αι για να τροφοδοτήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης – εντός και εκτός χώρας – και πάνω απ’ όλα με τους νέους μας.

    Εμείς σαν Νέα Δημοκρατία λέμε πικρές αλήθειες και όχι γλυκά ψέματα, κύριε Πρωτόπαπα. Σας θυμίζω το «λεφτά υπάρχουν» του 2009. Πιστεύουμε ότι στις επόμενες εκλογές, ο λαός θα πει «ΟΧΙ» στους προφήτες της συμφοράς, «ΟΧΙ» στους κήρυκες του μίσους, «ΟΧΙ» στους υποστηρικτές των αιτίων που έφεραν τα δεινά στη χώρα, «ΟΧΙ» σε εκείνους που δαφνοστεφάνωναν τις συντεχνίες, «ΟΧΙ» στους υπνωτιστές του απλουστευτισμού, «ΟΧΙ» σε όλους αυτούς που καιροσκοπούν, «ΟΧΙ» στους πολιτικούς τυχοδιώκτες.

    Αναγνωρίζω πάντως ότι όλους αυτούς πράγματι τους βολέψαμε. Είμαι όμως βέβαιος ότι ο λαός θα τους ξεβολέψει, θα σπάσει το απόστημα της παραπλάνησης.

    Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εμείς οι Έλληνες έχουμε δοκιμαστεί σε δύσκολες συνθήκες και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τις ξεπερνάμε.

    Σας ευχαριστώ.

Comments are closed.