Ολομέλεια – Σημεία Ομιλίας για Εφαρμοστικό Νόμο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, στις παρεμβάσεις του, κατά τη συζήτηση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», και με αφορμή την καταψήφιση επί της αρχής του σχεδίου Νόμου, καθώς και του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας», τόνισε πως «χωρίς κοινωνική ισορροπία είναι αδύνατο να επιτευχθεί μακροοικονομική ισορροπία».
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και τα πιο βάρβαρα μέτρα, είναι βέβαιο ότι μετά από πολλά χρόνια με κόπο, με μόχθο, με πόνο, θα διορθωθούν, ακόμα και τα πιο ανόητα, όπως αυτό που κάνατε με το ΝΑΤ, να περικόπτετε δηλαδή αναδρομικά τις συντάξεις των απόμαχων της θάλασσας και μάλιστα για εισόδημα που έχει παραχθεί εκτός χώρας. Όμως, η απαλλοτρίωση της κυριότητας της πατρίδας, δεν πρόκειται ποτέ να ανακληθεί. Κανείς δεν λέει όχι στο να αξιοποιήσουμε την περιουσία και μάλιστα αργήσατε. Έπρεπε να το είχατε ήδη κάνει. Όμως, αυτό δεν είναι αποκρατικοποίηση. Είναι δυσφήμηση της αποκρατικοποίησης και μάλιστα, με ακροβασίες οικονομικές, νομικές και χωροταξικές και με μοχλό ένα ταμείο που τολμώ να αποκαλέσω “παράγκα” της Τρόικας». Ο Βουλευτής παρατήρησε επίσης, ότι ενώ τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, τα έξοδα του Ταμείου Αξιοποίησης της περιουσίας βαρύνουν αποκλειστικά τους φορολογούμενους.
Επίσης, ο κ. Μουσουρούλης – και σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.κ. D. Ahner και N. Martyn, Γενικό Διευθυντή και Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντίστοιχα- με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση από την Ε.Ε. των προτάσεων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014-2020, παρουσίασε στη Βουλή πακέτο δυνητικής διαπραγμάτευσης ως προς το ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και το επόμενο ‘ΕΣΠΑ ΙΙ’ 2014-2020.
Υπενθύμισε πως η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει την παραίνεση για διαπραγμάτευση με σκοπό ευελιξίες στο ΕΣΠΑ ήδη από το 2010 στο Ζάππειο 1, καθώς και σε πολλές άλλες ευκαιρίες στη Βουλή, χωρίς καμιά αντίδραση από την Κυβέρνηση, η οποία -κατά το ανάλογο του Μνημονίου- αδυνατεί να διαπραγματευθεί το παραμικρό. Απέτυχε, ακόμα και σε μια τυπική, κατά τους Κανονισμούς, αναθεώρηση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκε από το 2009, αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Κατέθεσε δε στα πρακτικά της Βουλής, επιστολή του κ. Μπαρόζο προς τον πρώην Πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή, σχετικά με την αναθεώρηση του ΚΠΣ το 2006, όπου μετά από διαπραγμάτευση η χώρα αποκόμισε όφελος 2,7 δις Ευρώ, όπως αναφέρεται στην επιστολή.
Ο Κωστής Μουσουρούλης, επικαλούμενος ως νομική βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας και συγκεκριμένα το Πρωτόκολλο υπ’ αριθμ. 28, καθώς και τις πρόσφατες παρεμβάσεις των κ.κ. Γιούνκερ και Μπαρόζο που αφήνουν περιθώρια για ευελιξίες του ΕΣΠΑ, πρότεινε στην Κυβέρνηση, από το βήμα της Βουλής, εκτενές πακέτο προς διαπραγμάτευση με την Ε.Ε, το οποίο έχει ως εξής:
Αναφορικά με το ΕΣΠΑ 2007-2013
Καμία συσχέτιση των ευελιξιών για το ΕΣΠΑ με Μνημόνιο.
Άμεση αναθεώρηση Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με αναδρομική ισχύ.
Ευρεία αύξηση του ποσοστού της Κοινοτικής χρηματοδότησης με επίσης αναδρομική ισχύ.
Ομοίως για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο (ΕΓΤΑΑ) και Ταμείο Αλιείας.
Επέκταση του κανόνα Ν+3 και Ν+2 σε Ν+4, δηλαδή παράταση ή κατάργηση της αυτόματης αποδέσμευσης κονδυλίων.
Διεκδίκηση χρηματοδότησης αναγκαίων παράπλευρων δαπανών για το ΕΣΠΑ με σκοπό την ελάφρυνση των εθνικών πόρων (π.χ. χρηματοδότηση από ΕΕ ποσοστού μεγαλύτερου από 10% για απαλλοτριώσεις, Κανονισμός 1080/2006, άρθρο 7, παρ. 1Β).
Κατάργηση περιορισμών κοινοτικής συγχρηματοδότησης για τα έργα που παράγουν έσοδα.
Αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την παγκοσμιοποίηση.
Ευνοϊκά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, α) για τους ΟΤΑ που δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τα έργα τους και β) για τη μόχλευση του ιδιωτικού τομέα.
Αναφορικά με το ‘ΕΣΠΑ’ 2014-2020
– Άμεση τεχνική προετοιμασία και έναρξη διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο (ούτε μια εγκύκλιος, ή ανακοίνωση ως σήμερα).
– Να ληφθεί υπόψη η ύφεση και η πραγματική οικονομική κατάσταση των ελληνικών περιφερειών.
– Διεκδίκηση σημαντικής προχρηματοδότησης (προκαταβολές).
– Αυξημένη Κοινοτική συμμετοχή, εθνική συμμετοχή σε εθελοντική βάση ως χώρα σε καθεστώς μνημονίου.
– Κατάργηση ή ελαστικοποίηση της προσθετικότητας.
– Πολιτικός πήχυς για τη διαπραγμάτευση των νέων Κοινοτικών πόρων, καθαρή θέση της χώρας ίση ή μεγαλύτερη με 4% του ΑΕΠ.