• Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

    Την ανησυχία του για απώλεια πόρων από τις Περιφέρειες εξέφρασε ο Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, κατά την ενημέρωση των μελών της, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως με τον τρόπο, με τον οποίο παρουσιάζονται από την Κυβέρνηση τα στοιχεία της τριετίας 2007 – 2009 και με τη μεθοδολογία που ακολουθεί για τον υπολογισμό του ΑΕΠ, πέντε Περιφέρειες της χώρας (Θεσσαλία, Ιόνια νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Πελοπόννησος και Κρήτη) οδηγούνται σε έξοδο από το Στόχο 1, δηλαδή από την πλήρη κάλυψη από τα διαρθρωτικά ταμεία και μεταβαίνουν στο Στόχο 2. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα χαθούν και πόροι και επιλέξιμότητα, καθώς και η ευκαιρία να υλοποιηθούν «κλασικά» έργα συνοχής στις Περιφέρειες αυτές.

    Ο Κωστής Μουσουρούλης, αναφερόμενος στην ταξινόμηση στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, δημοσίων επιχειρήσεων που παρέχουν μη εμπορεύσιμη δημόσια υπηρεσία, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ποιότητα των στοιχείων και την ανεξαρτησία της Εθνικής Στατικής Αρχής.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας, από τα πρακτικά.

    Δείτε την ομιλία σε μορφή video:

    https://rcpt.yousendit.com/1051369973/fe761ff9d0f971bc80c8a5d0e5350041

    ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

     Ομιλία Κωστή Μουσουρούλη, κατά την ενημέρωση και παρουσίαση στοιχείων για την κατάσταση των Περιφερειών, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κ. Ανδρέα Γεωργίου.

     

    Συνεδρίαση, 8 Φεβρουαρίου 2011

     

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:

    Κύριε Πρόεδρε, δεν είμαι μέλος της Επιτροπής σας, ωστόσο πληροφορήθηκα για τη το ενδιαφέρον θέμα της σημερινής συνεδρίασης και παρίσταμαι. Δυστυχώς επειδή δεν θα καταφέρω να μείνω μέχρι το τέλος για να λάβω τις απαντήσεις, θα αναμένω τα πρακτικά.

    Κύριε Πρόεδρε της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, εύχομαι καταρχήν καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας. Θέλω να σας πω, ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως εμένα αλλά νομίζω και αρκετούς συναδέλφους, είναι οι επιπτώσεις των στατιστικών δεδομένων που μας παρουσιάσατε στις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2014 -2020. Δηλαδή, στη χρηματοδότηση που η χώρα μας διεκδικεί από τη σχετική Κοινοτική διεργασία, που ήδη έχει ξεκινήσει.

    Θα είμαι συγκεκριμένος. Όπως παρουσιάζονται τα στοιχεία της τριετίας 2007 – 2009, οδηγούνται σε έξοδο από το Στόχο 1, δηλαδή από την πλήρη κάλυψη από τα διαρθρωτικά ταμεία, πέντε επιπλέον Περιφέρειες. Οι τέσσερις είναι η Θεσσαλία, τα Ιόνια νησιά, το Βόρειο Αιγαίο και η Πελοπόννησος και η μία είναι η Κρήτη που από το Στόχο 1, μεταβαίνει απευθείας στο λεγόμενο Στόχο 2 όπου προστίθεται και η Αττική, η οποία από το σημερινό μεταβατικό καθεστώς της στατιστικής σύγκλισης περνά, μαζί με την Κρήτη, σε δυσμενέστερο. Αυτά σημαίνουν ότι θα χάσουμε και πόρους και επιλεξιμότητα. Δηλαδή, τη δυνατότητα να υλοποιούμε «κλασικά» έργα συνοχής στις Περιφέρειες αυτές. Παράλληλα, με βάση τα δικά σας στοιχεία, η Ελλάδα ξεπερνά το 92,3% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, άρα χάνει και το Ταμείο Συνοχής.

    Με δικές μου εκτιμήσεις υπολογίζω απώλεια περίπου 7 δισεκατομμυρίων Ευρώ σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο.

    Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ακολουθούμε τη σωστή μεθοδολογία υπολογισμού του ΑΕΠ και ότι την ίδια ακριβώς μεθοδολογία ακολουθούν και οι άλλες χώρες συνοχής, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.ο.κ..

    Βλέπω πάντως – χωρίς να είμαι βέβαιος και γι΄ αυτό, θα ήθελα να μου στείλετε αναλυτική τεκμηρίωση – ότι υπολογίζετε την ακαθάριστη αξία της παραγωγής και την προστιθέμενη αξία σε επίπεδο περιφέρειας. Αυτοί όμως οι δείκτες και τα σχετικά νούμερα, είναι που δημιουργούν δραματικές εξελίξεις για τους Κοινοτικούς πόρους. Διότι περί δραματικών εξελίξεων πρόκειται, κύριοι συνάδελφοι.

    Θα ήθελα, λοιπόν, να μου εξηγήσετε με ποιον τρόπο υπολογίζετε την ακαθάριστη αξία και την προστιθέμενη αξία της παραγωγής. Διότι αν κανείς μελετήσει, για παράδειγμα, τα στοιχεία της Κρήτης και τα συγκρίνει με το παρελθόν, φαίνεται ότι η Κρήτη, ξαφνικά δημιούργησε μια παραγωγή που έχει πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε σχέση με εκείνη της τριετίας 2005 – 2007. Τί ακριβώς συνέβη; Ποιο είναι αυτό το θαύμα που συντελέστηκε στην Κρήτη; Το ίδιο και στην Αττική.

    Επειδή είναι επικίνδυνα αυτά τα πράγματα, κ. Πρόεδρε, θα πρέπει να είστε σαφής. Θα επανέλθω στο θέμα. Ως Τομεάρχης Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, έχω ήδη κάνει σχετική δήλωση παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις μου.

    Θέλω επίσης να σας πω ότι, παρά το ότι η Εθνική Στατική Αρχή είναι ανεξάρτητη βάσει της νομοθεσίας, τις απαντήσεις στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο τις διαβιβάζει ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου με ευθύνη του. Με αυτή την έννοια, θέλω να αναφερθώ και σε ένα ακόμη ζήτημα που μου δημιουργεί ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την ποιότητα των στοιχείων. Πρόκειται για την ένταξη δεκαεπτά από 41 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό 2223/1996. Σε Ερώτηση που είχα υποβάλει, πήρα μία εντελώς ακατανόητη απάντηση που μου δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια. Πρόκειται για εταιρείες του δημοσίου, όπως η ΜΟΔ και η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», οι οποίες παρέχουν μη εμπορεύσιμη δημόσια υπηρεσία και μπορούν να εξαιρεθούν από τον Κανονισμό, δεδομένου ότι το 50% των εσόδων τους, δεν προέρχεται από την αγορά, αλλά κατά 100%  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Παρόλα αυτά, εσείς, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τις εντάξατε, για πρώτη φορά, στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Ψάχνοντας το θέμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νομίζω ότι υπήρχε η δυνατότητα να το αποφύγετε. Θα δω και την απάντηση που θα μου δώσετε, σχετικά με την ακαθάριστη και την προστιθέμενη αξία στις περιφέρειες. Το θέμα αυτό συνδέεται με το έλλειμμα. Και θα πρέπει να μας τα εξηγήσετε, ειδικά όταν οι Περιφέρειες βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στο όριο χρηματοδότησης.

    Κύριοι συνάδελφοι, η χώρα βρίσκεται στο 92,9% και χάνει το Ταμείο Συνοχής, το Βόρειο Αιγαίο στο 79,3%, τα Ιόνια νησιά στο 89,2% και η Κεντρική Μακεδονία στο 81%. Βρίσκονται δηλαδή, κοντά στο όριο αλλαγής καθεστώτος επιλεξιμότητας και αποφυγής απώλειας πόρων. Άρα, πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί. Αν η διαφορά ήταν πάρα πολύ μεγάλη π.χ. 7 ή 8 μονάδων, τότε ίσως να μην είχε τόσο μεγάλη σημασία. Πρέπει λοιπόν να μας τα εξηγήσετε αναλυτικά.

    Ευχαριστώ και με συγχωρείτε που φεύγω.

Comments are closed.