• Ο κ. Χρυσοχοΐδης επιμένει να δημαγωγεί

  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή ανακοίνωση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη, μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, (1/4), σχετικά με το ΕΣΠΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αντί να απαντά στις Ερωτήσεις μας και να επικεντρώνεται στην ουσία -που είναι η καθυστέρηση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ- επιμένει να δημαγωγεί, ακολουθώντας τη γραμμή του Πρωθυπουργού που βλέπει τα πάντα “να βαίνουν καλώς”. Αυτό υποδηλώνει η ανακοίνωσή του, για “Εντυπωσιακή άνοδο της χώρας στην απορρόφηση Κοινοτικών πόρων για το 2011”, και η επίκληση του εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δήθεν αποδεικνύει, πως η Ελλάδα είναι 4η σε απορρόφηση στην Ε.Ε.
  Προφανώς, ο κ. Υπουργός ξεχνά πως είμαστε σε θέση να διαβάζουμε τα έγγραφα της Επιτροπής και να κατανοούμε τι γράφουν και όχι τι διαδίδει ο ίδιος ότι γράφουν:

  1.    Η απορρόφηση μετράται ως ο λόγος (σε %) των συνολικών κρατικών πληρωμών που γίνονται για τα έργα, προς τη συνολική για όλη την περίοδο του ΕΣΠΑ, εθνική και Κοινοτική, δημόσια δαπάνη. Το ποσοστό απορρόφησης 18% (σύμφωνα και με το Υπουργείο), βαίνει εξ ορισμού αυξανόμενο σε σχέση με το 2009, χάρη στις δαπάνες των “έργων – γεφυρών” από το Γ΄ ΚΠΣ και των συμβασιοποιημένων προ του 2009 έργων. Και θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν η Κυβέρνηση δεν είχε μειώσει τους προϋπολογισμούς των προκηρύξεων, δεν είχε παγώσει τις έτοιμες προσκλήσεις, δεν είχε ακυρώσει δημοπρατημένα έργα, είχε προκηρύξει τα έτοιμα και δεν είχε περικόψει δραματικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να καλύψει, ανεπιτυχώς, τους στόχους του Μνημονίου.

  Η απορρόφηση αυτή είναι ένας σημαντικός δείκτης. Aποδεικνύει ότι το υπόλοιπο 82%, δεν έχει “πέσει στην αγορά”, ούτε έχει χρησιμοποιηθεί προς όφελος των πολιτών, όπως θα έπρεπε, στην κατάσταση της τραγικής ύφεσης που βιώνουμε.

  2.    Η κατάταξη της χώρας μας μεταξύ όλων των Κρατών – Μελών της Ε.Ε. ως προς την υλοποίηση, αποτυπώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε χώρα και προκύπτει από το λόγο (σε %) των Κοινοτικών εκταμιεύσεων προς ένα Κράτος – Μέλος, δια της συνολικής εγκεκριμένης για όλη την περίοδο Κοινοτικής συνδρομής, περιλαμβανομένων και των προκαταβολών. Είναι ένας άλλος σημαντικός δείκτης που δείχνει αν η απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων για την Ελλάδα είναι ικανοποιητική, σε σχέση με τις απορροφήσεις άλλων χωρών, κατά την ίδια χρονική περίοδο αναφοράς.

  Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλέστηκε ο Υπουργός, η χώρα μας είναι 4η σε απόλυτα ποσά εκταμιεύσεων στο Ταμείο Συνοχής και το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι, για παράδειγμα, 8η.

  Τα απόλυτα ποσά δεν δίδουν κατάταξη και δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος γιατί κάθε χώρα έχει διαφορετικό παρονομαστή, δηλαδή διαθέσιμη Κοινοτική συνδρομή. Επομένως, τα απόλυτα ποσά που έχει εκταμιεύσει π.χ. το Λουξεμβούργο με ελάχιστη Κοινοτική συνδρομή, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα 20,4 δισεκατομμύρια Κοινοτικής συνδρομής της Ελλάδας. Έτσι, εάν ο κ. Υπουργός κάνει τις πράξεις στο έγγραφο που κατέθεσε, θα δει ότι ουδόλως είμαστε 4οι σε κατάταξη απορρόφησης στην Ε.Ε.

  3.    Σύμφωνα τόσο με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ε.Ε. (Μαρτίου 2011) που διαθέτουμε και επισυνάπτουμε, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 13η θέση σε απορρόφηση μεταξύ των 27, έχοντας πέσει από την 5η θέση της κατάταξης όπου βρισκόταν το 2009. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρόκειται για «εντυπωσιακή πτώση» και όχι άνοδο.

  Κατανοούμε την αγωνία του κ. Χρυσοχοΐδη να βρει ένα έγγραφο, ή επιλεκτικά έστω μια στήλη του, που να δείχνει ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα στο ΕΣΠΑ, αλλά τέτοιο έγγραφο δεν υπάρχει.

  Καλούμε το Υπουργείο, για άλλη μια φορά, να επιταχύνει και να προχωρήσει το ΕΣΠΑ. Και να μην απαξιώνει τον πολιτικό διάλογο με επικοινωνιακά τερτίπια που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων ‘κοκορομαχίας’ ή ‘κολοκυθιάς’ στην απορρόφηση, ώστε να ξεφεύγει από την ουσία.»

Comments are closed.