• Πανωλεθρία, ανεπάρκεια και αδράνεια

  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή την απόφαση του Ε.Ο.Χ. (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος – Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) να παγώσει τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα, στους τομείς περιβάλλοντος, πολιτισμού, ακαδημαϊκής έρευνας, υγείας και κοινωνικής φροντίδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Νέο πλήγμα επέφεραν οι πολύμηνες καθυστερήσεις και οι αδυναμίες των αρμοδίων να διαχειρισθούν πόρους ύψους 32 εκ. Ευρώ, που η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε εξασφαλίσει από τον Ε.Ο.Χ.
  Στις 19 Μαΐου, η Επιτροπή του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ε.Ο.Χ, αφού εγκαλεί σχετικά το Ελληνικό Υπουργείο, πάγωσε τη χρηματοδότηση 50 ενταγμένων έργων σε όλη την ελληνική περιφέρεια, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους φορείς υλοποίησης, που πλέον κινδυνεύουν να μην εισπράξουν τη χρηματοδοτική βοήθεια του Ε.Ο.Χ., αλλά και να κληθούν να επιστρέψουν και τις προκαταβολές που έχουν λάβει.

  Επιπλέον, τίθεται σε κίνδυνο το πακέτο χρηματοδότησης της επόμενης περιόδου 2009 – 2014, ύψους 63,4 εκατ. Ευρώ που είχε εξασφαλισθεί, επιφέροντας νέο χτύπημα στην όποια αξιοπιστία διαθέτει η χώρα μας σήμερα.

  Δυστυχώς, τώρα γίνεται κατανοητό γιατί οι αρμόδιοι δεν απάντησαν στην Ερώτηση – προειδοποίηση για το θέμα που είχα καταθέσει τον Ιανουάριο 2011, οπότε και υπήρχε ο χρόνος για να αντιμετωπίσουν, διαχειριστικά και πολιτικά, την κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Γνωρίζοντας, επομένως το πρόβλημα, αλλά ανίκανοι να το λύσουν, δέχτηκαν παθητικά την -αναμενόμενη- ηχηρή Νορβηγική “σφαλιάρα”, με τον αρμόδιο Υφυπουργό να κινητοποιείται post mortem, παρακαλώντας να αρθεί η αναστολή της χρηματοδότησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναγκάστηκε να εκδώσει.

  Με την απόφαση αυτή του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ε.Ο.Χ., το πλήγμα για τη χώρα είναι τριπλό:

  1.    Κινδυνεύουν με απώλεια επιχορηγήσεις 32 εκατ. Ευρώ από την περίοδο 2004-2009 και 63,4 εκατ. Ευρώ από το πακέτο της περιόδου 2009-2014, αφού σταμάτησε η διαπραγμάτευση για την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, που θα μπορούσαν να ισοσκελίσουν έστω ένα μικρό μέρος των νέων επαχθών μέτρων της Κυβέρνησης.

  2.    Πλήττεται για άλλη μια φορά η Περιφερειακή Ανάπτυξη, δεδομένου ότι τα εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Χ. έργα που αφορούν ευαίσθητους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς τομείς, υλοποιούνται σε ολόκληρη την επικράτεια, με έμφαση σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

  3.    Αμφισβητείται καίρια, και για μια ακόμα φορά, η αξιοπιστία της χώρας από ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κράτος μη μέλος της Ε.Ε., όπως η Νορβηγία, η οποία σαφώς ασκεί επιρροή στις αποφάσεις των Βρυξελλών.

  Όταν επισημαίναμε επίσης στον κ. Υπουργό Οικονομικών πώς δεν είναι δυνατόν να περικόπτει διαρκώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να μην παρέχει την εθνική συμμετοχή σε εγκεκριμένα συγχρηματοδοτούμενα έργα, είχαμε τους λόγους μας.

  Το να καλέσουμε την Κυβέρνηση να κάνει κάτι, στερείται πλέον νοήματος. Με το κρούσμα του Ε.Ο.Χ, έκλεισε ο κύκλος: Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας στη διαχείριση πολύτιμων πόρων, Κοινοτικών ή άλλων, από το Υπουργείο (κατ’ όνομα) Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπου να μην παρατηρείται πανωλεθρία, ανεπάρκεια, ή αδράνεια».

Comments are closed.