Συνάντηση του δικτύου συνεργασίας Βουλευτών και Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, μετείχε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, σε συνάντηση του δικτύου συνεργασίας Βουλευτών και Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε τα θέματα των πολιτικών επιπτώσεων της «Αραβικής άνοιξης», καθώς και τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το «Ευρωπαϊκό εξάμηνο», δηλαδή, τον επαναλαμβανόμενο εξαμηνιαίο κύκλο συντονισμού και παρακολούθησης της οικονομικής πολιτικής των Κρατών-Μελών.
Σχετικά με την «αραβική άνοιξη», ο Κωστής Μουσουρούλης υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα με γεωπολιτικές και οικονομικές διαστάσεις, που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Ένωση. Υπενθύμισε την πρόταση του Γάλλου Προέδρου για την Ευρωμεσογειακή συνεργασία (“Διαδικασία της Βαρκελώνης: Ένωση για τη Μεσόγειο”), η οποία έχει ατονήσει και σχολίασε την ανάγκη μιας ανάλογης, ή διάδοχης πρωτοβουλίας, υπό τα νεότερα δεδομένα, ώστε να υπάρξει ξανά η δυνατότητα στρατηγικών συγκλίσεων της Ε.Ε. με χώρες της Βορείου Αφρικής και άλλες Μεσογειακές χώρες. Με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησε η πλειοψηφία.
Ο Κ. Μουσουρούλης υποστήριξε πως, εκτός από τη νέα «Συνθήκη για τη σταθερότητα, το συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην οικονομική και νομισματική ένωση», που υπεγράφη πρόσφατα από 25 εκ των 27 Κρατών-Μελών, θεσπίζοντας αυστηρότερους όρους παρακολούθησης και ελέγχου των δημοσιονομικών κανόνων, απαιτείται να ενισχυθεί ο πυλώνας, της ανάπτυξης: πρέπει δηλαδή και οι δύο πυλώνες να είναι εξίσου ισχυροί, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία ισορροπία και να επανεκκινήσει η προσπάθεια για την ευημερία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόνισε σχετικά ότι η διατήρηση υγιών δημοσιονομικών, χωρίς όμως να απειλείται η αναπτυξιακή δυναμική των χωρών, οφείλει να είναι στον πυρήνα των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των εφεξής πρωτοβουλιών του.
Υπενθύμισε πως τα μέτρα λιτότητας λαμβάνονται πιο εύκολα και έχουν άμεσες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, ενώ τα αναπτυξιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται εκ των πραγμάτων περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν καρπούς και να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της λιτότητας. Επομένως -πρόσθεσε- δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, ιδιαίτερα τώρα που τα σημάδια ύφεσης και ανεργίας γίνονται ορατά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (πρόσφατη ανακοίνωση Eurostat).
Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στο λάθος που έγινε στην Ελλάδα, με τη μονομερή έμφαση στη λιτότητα, που βύθισε τη χώρα σε πρωτοφανή ύφεση, με αποτέλεσμα την ακύρωση αποτελεσμάτων της δημοσιονομικής προσαρμογής, ή ακόμα και όρων για τη βέλτιστη απόδοση ορισμένων μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής.
Πρόσθεσε, τέλος, πως αν θέλει η Ευρώπη να περάσει το μήνυμα πως η κρίση έχει ημερομηνία λήξεως -όπως είπε χαρακτηριστικά- κύριο μέλημα πρέπει να είναι η σταθερότητα: όχι σε αμφισημίες και κλίμα αβεβαιότητας, ναι σε σαφή μηνύματα, συντεταγμένη ευρωπαϊκή θέση και ανανεωμένη αναπτυξιακή προοπτική.
Ο Κωστής Μουσουρούλης ενημέρωσε με την ευκαιρία τους παριστάμενους ομολόγους του για τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα και η συζήτηση έκλεισε σε καλό κλίμα.