• Το ΕΣΠΑ ήταν εξαρχής εμπροσθοβαρές και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος

  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη κατά την ετήσια Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης των ΕΣΠΑ / ΠΑΑ / ΕΠΑΛ, παρουσία του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. J. Hahn και του επικεφαλής της Task Force της Ε.Ε. κ.H. Reichenbach:

  «Αποτελεί κοινή παραδοχή πως το ΕΣΠΑ, βασικό εργαλείο και χρηματοδότης της περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα μας, δεν αξιοποιείται ώστε να υποστηρίξει το οικονομικό και παραγωγικό σύστημα των ελληνικών περιφερειών που καταρρέει κάθε μέρα και περισσότερο.

  Παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ε.Ε. ο αρμόδιος Υπουργός έδωσε ένα νέο ‘ρεσιτάλ του αυτονόητου’. Όχι μόνο δεν ανακοινώθηκε τίποτα καινούριο, αντιθέτως παρουσιάστηκαν ως νέες πρωτοβουλίες, οι κανονικές διαδικασίες, όπως οι προσκλήσεις, οι εντάξεις και οι συμβασιοποιήσεις έργων. Στα προβλήματα καθυστερήσεων προστίθενται η αδυναμία αναθεώρησης του ΕΣΠΑ εδώ και δύο χρόνια, καθώς και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση είτε των έργων που ‘νεκρανασταίνονται’ ή εκείνων που ‘νέκρωσαν’.

  Επιπλέον, δημιουργούνται ερωτήματα, καθώς σύμφωνα με την παρουσίαση του Υπουργού, περισσότερα από τα μισά έργα του ΕΣΠΑ είναι ‘νεκρά’, κατόρθωσε δε να απεντάξει ορισμένα από αυτά. Πρώτα απ’ όλα, αν περισσότερα από τα μισά έργα του ΕΣΠΑ είναι ‘νεκρά’, αυτό τι σημαίνει για όσους έχουν την ευθύνη τους εδώ και 26 μήνες; Από την άλλη, πώς εξαγγέλλει νέα έργα ή νέα εγγυητικά Ταμεία, όταν το ποσοστό των εντάξεων είναι ήδη στο 95% – ποσοστό για το οποίο δηλώνει ευτυχής (παρότι περιλαμβάνει και ‘νεκρά’); Αναφέρεται στο υπόλοιπο 5%;

  Σαφώς απαιτείται εξυγίανση των έργων. Όμως, δεν είναι κατανοητό πώς ένα έργο που π.χ. θα ενταχθεί σήμερα στο ΕΣΠΑ και κατά κανόνα δεν έχει ακόμα μελέτες, κρίνεται περισσότερο ‘ζωντανό’ από ένα άλλο ενταγμένο, που (έστω) ακολουθούσε τα τελευταία δύο χρόνια τις απαιτούμενες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις. Στο σημείο αυτό, οφείλω να επισημάνω τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας να μην ακυρώνονται ώριμα έργα, αλλά και να διευκολυνθεί παράλληλα η ωρίμανση νέων, με χρηματοδότηση των μελετών τους, άποψη που μόλις πρόσφατα ενστερνίστηκε ο Υπουργός.

  Το ΕΣΠΑ διέθετε και διαθέτει μηχανισμούς υποστήριξης (και δεν εννοούμε το ‘ράντισμα’ με 50.000 Ευρώ τεχνικής βοήθειας του κάθε Δήμου ανεξαρτήτως αν είναι ο Δήμος Ψαρών, ή ο Δήμος Θεσσαλονίκης). Όμως, η πρόοδός του εξαρτάται από την απόδοση όλων σχεδόν των τομέων της δημόσιας διοίκησης και από το σοβαρό συντονισμό τους. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσει με επαναλήψεις του αυτονόητου, πανηγυρισμούς χωρίς υπόβαθρο και υιοθέτηση των σωστών προτάσεων πολύ, πολύ αργά.

  Το ΕΣΠΑ ήταν εξαρχής εμπροσθοβαρές και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Καλούμε το συντονιστικό Υπουργείο να προχωρήσει τρία θέματα ουσίας: τις λογιστικές αποπληρωμές του Γ΄ΚΠΣ,  την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ 2007-2013 (με έμφαση στο ‘άνοιγμα’ 1 δις Ευρώ για το 2011, που πρέπει να καλυφθεί στις επόμενες μέρες) και την προετοιμασία για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, για το οποίο ο Επίτροπος Hahn αφιέρωσε δύο σελίδες στην ομιλία του, ενώ ο κ.Χρυσοχοΐδης ούτε λέξη».

Comments are closed.