• Χρωστάτε λύση κ. Χρυσοχοΐδη!

  Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Νομού Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, ανταπαντώντας στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Χρυσοχοΐδη για το θέμα των ακινητοποιημένων πλοίων και του αποκλεισμού πολλών νησιών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Τίποτα για την ταμπακιέρα της ταλαιπωρίας και η μπάλα στην εξέδρα από τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για το θέμα των ακινητοποιημένων πλοίων και συνεπώς του αποκλεισμού πολλών νησιών μας.

  Λύση ζητήσαμε από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο και αυτήν απαιτούμε, εκ μέρους των νησιωτών που κινδυνεύουν να μείνουν από τρόφιμα και των τουριστών που συνωστίζονται στα λιμάνια. Τα αστεία λόγια πίσω από τα οποία κρύβεται ο Υπουργός για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, που παρουσιάζουν εκείνον κοπτόμενο για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής περισσότερο από άλλους, αποδεικνύονται πυροτεχνήματα υπό το φως των ακολούθων:

  1. Αν το Υπουργείο κόπτεται για την ασφάλεια των πολιτών στις θαλάσσιες μετακινήσεις και το αξιόπλοο των πλοίων, και αυτό σημαίνει να ακυρώνεται η σύνδεση π.χ. Χίου-Οινουσσών, πώς γίνεται το ίδιο πλοίο (ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ) να επιτρέπεται να εκτελεί διεθνείς πλόες, δηλαδή τη σύνδεση Χίου-Τσεσμέ; Αυτό γιατί, σύμφωνα με το σήμα του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του Υπουργείου προς το Λιμεναρχείο Χίου (επισυνάπτεται), δεν απαιτείται, λόγω χωρητικότητας, η ύπαρξη πιστοποιητικού κλάσης. Αναμένουμε διευκρινίσεις για το σήμα αυτό, εκτός αν η ασφάλεια των ταξιδιωτών εξαρτάται από τον προορισμό και όχι από το πλοίο. Το γεγονός ότι αργότερα το σήμα αναιρέθηκε, προσθέτει παρά αφαιρεί ερωτηματικά για την υπόθεση (απαιτείται το πιστοποιητικό ή όχι;).

  2. Αν πάλι το Υπουργείο έχει υπόψη του πραγματικά περιστατικά που προκαλούν προβληματισμό για το αξιόπλοο των πλοίων αυτών (γνωστών από καιρό στις υπηρεσίες του Υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος), παρακαλούμε να τα δώσει άμεσα στη δημοσιότητα. Ακόμα και έτσι πάντως, κάποιος φέρει την πολιτική ευθύνη αν οποιοδήποτε πρόβλημα για το αξιόπλοο δεν έχει αποκαλυφθεί εγκαίρως από πραγματικό έλεγχο, αλλά από διαδικαστικό ζήτημα του νηογνώμονα, ή του αντιπροσώπου του.

  Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, ο κ. Υπουργός υπαινίσσεται τη δράση συμφερόντων πίσω από το αίτημα για αποκατάσταση των συγκοινωνιών. Φαίνεται έχει πλέον μεγάλη απόσταση από την κοινωνία και φαντάζεται παντού συμφέροντα. Όμως, κανείς δεν έχει δικαίωμα να λοιδορεί τις προθέσεις, επειδή αναδεικνύεται η ανεπάρκεια μιας κατάστασης και, προφανώς, αυτό ενοχλεί.

  Εμείς, όχι μόνο δεν συνηγορήσαμε στην παραίτηση της Πολιτείας από τις υποχρεώσεις της, αντιθέτως την καλέσαμε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων έναντι των πολιτών, έστω και εκ των υστέρων. Προτείναμε λύση. Αν δεν είναι εφικτή, ας μας πουν το γιατί και ας βρουν επιτέλους μιαν άλλη. Για όλα αυτά κατέθεσα σήμερα ερώτηση στη Βουλή. Το θέμα είναι ένα: Χρωστάτε λύση κ. Χρυσοχοΐδη».

Comments are closed.