Άρθρο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στην «Καθημερινή της Κυριακής»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυριακή, 12 Μαϊου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άρθρο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στην «Καθημερινή της Κυριακής»
«Ελλάδα και Κίνα γιόρτασαν πριν από λίγους μήνες την τεσσαρακοστή επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μέσα σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες, έχουμε πετύχει από κοινού πολλά. Στο χώρο της οικονομίας, οι διμερείς σχέσεις αναπτύχθηκαν με αξιοσημείωτους ρυθμούς: το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε θεαματικά, ενώ το πεδίο της συνεργασίας διευρύνθηκε, καλύπτοντας πλέον, μεταξύ άλλων, την υψηλή τεχνολογία, καθώς και τις θαλάσσιες μεταφορές και την ναυπήγηση πλοίων.
Είμαι πεπεισμένος ότι η Κίνα και η Ελλάδα μπορούν να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο η μία την άλλη και να κάνουν άλλο ένα, σημαντικό, βήμα στις διμερείς τους σχέσεις.
Ειδικότερα, στον τομέα της ναυτιλίας, έχοντας κατά νου:
1. το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών εμπορευμάτων μεταφέρονται με ελληνόκτητα πλοία,
2. το γεγονός ότι ότι τα τελευταία χρόνια, άνω του 50% των νέων ελληνικών πλοίων ναυπηγούνται σε κινεζικά ναυπηγεία
3. την προοπτική ενίσχυσης του διαμετακομιστικού ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας στις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Κίνας,
4. την υφιστάμενη και πολύπλευρη συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορους τομείς της ναυτιλιακής δραστηριότητας (τομέας τεχνολογίας και λιμενικών υποδομών),
5. τη δυναμική που διανοίγεται για πρόσθετες επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα, μέσα από ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που αναδύεται σταδιακά στη χώρα μας, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αποτελεί στρατηγική επιλογή της ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής, που θα επιδράσει ευεργετικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
H Κίνα είναι ένα κράτος μεγάλης σημασίας στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές. Παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών και των παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Στηρίζει τα ναυπηγικά προγράμματα. Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης λιμένων και εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, διαθέτει πλοία ελληνικών συμφερόντων που κυριαρχούν στη μεταφορά φορτίων από και προς τα κινεζικά λιμάνια, με προοπτική τα φορτία αυτά να αυξηθούν. Έχει το όγδοο σε χωρητικότητα νηολόγιο στον κόσμο. Διαθέτει λιμάνια με στρατηγική θέση. Έχει ισχυρή ναυτική παράδοση και τεχνογνωσία.
Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα στους τομείς της ναυτιλίας, της ναυπηγικής και της ανάπτυξης των λιμένων έχει ακόμη τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό, το οποίο πολύ σύντομα θα αναπτυχθεί.
Στο θέμα της ανάπτυξης των ελληνικών λιμένων, ειδικότερα, με το νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, ρυθμίστηκαν ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη του ελληνικού λιμενικού συστήματος, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, δόθηκε η δυνατότητα συνενώσεων και συνεργειών, απλοποιήθηκαν διαδικασίες για λιμενικά έργα, ξεκίνησε μια σημαντική μεταρρύθμιση με σκοπό την καλύτερη λειτουργία και διαχείριση των λιμένων της χώρας μας.
Κομβική θέση στο ελληνικό λιμενικό σύστημα καταλαμβάνει το λιμάνι του Πειραιά. Ένα σύγχρονο λιμάνι, που εξυπηρετεί την ακτοπλοΐα, τον θαλάσσιο τουρισμό και τις εμπορευματικές μεταφορές. Με την ευνοϊκή γεωγραφική του θέση και τα επαρκή βάθη που διαθέτει, ο Πειραιάς μπορεί να εξελιχθεί στο κυριότερο διαμετακομιστικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, να αναδειχθεί ακόμα και σε κύρια πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην επικείμενη διαδικασία αξιοποίησης του λιμένος Πειραιώς, αλλά και άλλων ελληνικών λιμένων σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, είναι σαφές ότι στόχος μας δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Στόχος μας είναι κυρίως η πραγματοποίηση επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η εισαγωγή τεχνογνωσίας, η διασφάλιση παροχής υψηλού επίπεδου υπηρεσιών στο λιμάνι και η αύξηση του μεταφορικού του έργου. Στη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Κίνα, θα παραθέσουμε αναλυτικά τους παραπάνω στόχους και βλέψεις, τόσο στην πολιτική ηγεσία, όσο και στους επιχειρηματικούς παράγοντες με τους οποίους θα συναντηθούμε.»