• Μια ευρωπαϊκή λύση ήταν εφικτή

    Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
    Άρθρο

    «Μια ευρωπαϊκή λύση ήταν εφικτή»

    29 Μαΐου 2010

    Υπήρχε αμιγώς ευρωπαϊκή λύση για την κρίση δανεισμού της Ελλάδας;

    Είναι γνωστό ότι η ΝΔ ζητούσε από το Δεκέμβριο του 2009, ευρωπαϊκή λύση για την κρίση δανεισμού της χώρας μας.

    Η Κυβέρνηση έπρεπε να επιδιώξει τη θέσπιση Κανονισμού βάσει του οποίου η ΕΚΤ  θα χορηγούσε εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια προς τη χώρα μας με επιτόκια αγοράς, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Μια τέτοια λύση έχει ως προϋπόθεση προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βάσει του άρθρου  122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε.

    Θεωρώντας, υπό ελεγχόμενες προϋποθέσεις, εφικτή αυτή τη λύση, στις 14 Απριλίου 2010, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, υπέδειξα το άρθρο 122 της Συνθήκης και ρώτησα την Κυβέρνηση, γιατί δεν επεδίωξε πολιτική διαπραγμάτευση σε αυτή τη (νομική) βάση. Η προσφυγή  στο ΔΝΤ απέδειξε ότι η Κυβέρνηση είχε ήδη προεξοφλήσει την αποτυχία, για αυτό και δεν προσπάθησε καν. Όμως, τα ενδεχόμενα άγνοιας ή σκοπιμότητας που είχα αποκλείσει έως τη στιγμή εκείνη, μετατράπηκαν σε βεβαιότητα όταν, στις 9 Μαΐου 2010, αποφασίστηκε η δημιουργία μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης υπό αυτήν ακριβώς τη νομική βάση.

    Ο μη αποκλεισμός του ΔΝΤ από το μηχανισμό στήριξης, έσωσε μεν τα Κυβερνητικά προσχήματα, αλλά όχι και τη χώρα από τις ιδιάζουσες εποπτείες τύπου τρόικας στις οποίες οικιοθελώς ενεπλάκη (εμπειρότεροι εμού μπορούν να εξηγήσουν γιατί η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική αν είχαμε επιλέξει το άρθρο 122, έστω και ως εκκίνηση μιας διαδικασίας πολιτικής διαπραγμάτευσης).

    Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη επέδειξε υστέρηση αλληλεγγύης στον ελληνικό πρόβλημα. Άκουσε όμως τα σωστά επιχειρήματα, από το κατάλληλο επίπεδο, στο σωστό χρόνο;

    Στη θάλασσα της Κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής επιπλέουν ακόμα πολλές δηλώσεις. Μια από αυτές είναι και η δήλωση του Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου, ότι «οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες». Διαφωνώ. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Πρωτόγνωρες κατέστησαν από τα λάθος επιχειρήματα που επικαλέστηκε η Κυβέρνηση, στο λάθος χρόνο και στο πλέον ακατάλληλο επίπεδο.

    Η Κυβέρνηση δεν έδωσε τη μάχη για μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση. Πώς μπορεί να μα

Comments are closed.