• Άρθρο Βουλευτή Ν. Χίου, Κωστή Μουσουρούλη, για την εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

    Οι παράμετροι μιας επένδυσης

    Η δημόσια συζήτηση περί αποκρατικοποιήσεων λίγο αφορά στην καθαυτό επένδυση. Είναι εξαρχής δαιμονοποιημένη, απότοκο σκιών αδιαφάνειας και απαξίωσης της πολιτικής. Άδικα ή δίκαια, το παρελθόν εμποδίζει το μέλλον. Η αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό συμφέρον απαιτεί αξιόπιστους χειρισμούς, εθνική στρατηγική και εποπτεία. Αυτά συνεισφέραμε ως Υπουργείο (θα επανέλθω) στο πολυπαραμετρικό «παίγνιο» των αποκρατικοποιήσεων λιμένων, όπου μετέχουν επίσης το ΤΑΙΠΕΔ, οι Οργανισμοί Λιμένος, η Ε.Ε. και οι επενδυτές.

    Ένα συναφές παράδειγμα: το Φεβρουάριο, το Υπουργείο ενημερώθηκε από την Cosco για την πρότασή της προς τον ΟΛΠ να επεκταθεί στο δυτικό μέρος του προβλήτα ΙΙΙ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, η Χρυσή Αυγή στη Βουλή, η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε έγγραφη ενημέρωση. Απαντήσαμε, σε επαφή με ΤΑΙΠΕΔ-ΟΛΠ, επιβεβαιώνοντας τις διαπραγματεύσεις ΟΛΠ-Cosco, επιφυλασσόμενοι για τα περαιτέρω όταν υπάρξει ωριμότητα. Προκρίναμε φιλικό διακανονισμό έναντι διαιτησίας, για να αποτρέψουμε καθυστέρηση στην ευρύτερη αποκρατικοποίηση και γιατί η πρόταση εκκινούσε από την εκκρεμότητα μετακίνησης εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τον ΟΛΠ. Ως βάση διακανονισμού θέσαμε την αντιστοιχία σε όρους Καθαρής Παρούσας Αξίας της σύμβασης με οιαδήποτε τροποποίηση, την αναστολή και όχι κατάργηση του εγγυημένου ανταλλάγματος και τη συμβατότητα με την Εθνική, καθώς και Κοινοτική νομοθεσία, που μόνο η Ε.Ε. μπορεί να κρίνει οριστικά.

    Για να καταλήξει η διαδικασία και ενώ οι Κινέζοι επανήλθαν το Μάιο σε υψηλό επίπεδο, διερευνήσαμε τις απόψεις της Ε.Ε. ώστε να ληφθούν υπόψη προ συμφωνίας και να αποφευχθούν καθυστερήσεις, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων. Ο υπογράφων έχει πολυετή εμπειρία με την Ε.Ε., ώστε να είναι βέβαιος για την αξία της έγκαιρης ενημέρωσης, ειδικά σε πολύπλοκες τεχνικά υποθέσεις. Ελλείψει -τότε- τελικού σχεδίου συμφωνίας ΟΛΠ-Cosco, ενημερώσαμε με τρόπο που δεν δέσμευε εξελίξεις.
    Το σχέδιο οριστικοποιήθηκε τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε ο ΟΛΠ εκτιμώντας πως η επένδυση επαυξάνει την περιουσία του δημοσίου, τα έσοδα του ιδίου και καθιστά το λιμάνι ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Πορευθήκαμε με αυτή τη λογική και με προσοχή. Χαίρομαι να αναγνωρίσω δημόσια πως ομοίως πράττει ο διάδοχός μου.
    Το ιστορικό αυτό αναδεικνύει την πολυπαραμετρικότητα που ανέφερα. Οι επενδυτές συχνά αντιλαμβάνονται ως γραφειοκρατία τις αιτιάσεις της Ε.Ε.. Εδώ είμαστε Ευρώπη και θα τηρηθούν αυτά που πρέπει. Η Ε.Ε. από την άλλη έχει εξαντλητικές διαδικασίες, όμως με σαφείς απαντήσεις δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Θεωρώ πως οι Βρυξέλλες έχουν κατανοήσει ότι ο ρυθμός των αποκρατικοποιήσεων συναρτάται με το νομικό βηματισμό τους.

    Οφείλουμε να συμβιβάσουμε όλες τις παραμέτρους προς το συμφέρον της χώρας. Για να αναπτυχθεί ο Πειραιάς, χρειάζονται επενδύσεις. Ο ΟΛΠ δεν έχει άλλα χρήματα, ούτε οι φορολογούμενοι. Στηρίξαμε τον ΟΛΠ για το έργο της κρουαζιέρας με 100 εκατομμύρια Ευρώ, δημόσια επένδυση (ΕΣΠΑ). Όμως το μέλλον απαιτεί συνδυασμό δημοσίων και ιδιωτικών πόρων, όπως στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Ο δρόμος για να γίνει ο Πειραιάς κορυφαίο λιμάνι της Ευρώπης είναι ανοιχτός.

    Κωστής Μουσουρούλης, Βουλευτής Χίου και πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.
    Δημοσιεύθηκε 21 Οκτωβρίου 2013.

Comments are closed.