• Ολομέλεια – Πρόταση δυσπιστίας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά της Κυβέρνησης

    Ομιλία Βουλευτή Ν.Χίου, κ. Κωστή Μουσουρούλη

    επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και 71 Βουλευτών του Κόμματός του

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα έχουμε πει πολλές φορές. Η πρωτοφανής οικονομική και κοινωνική κρίση που ζούμε είναι η κατάληξη μιας μακρόχρονης πορείας. Μπροστά στη σημερινή κατάσταση τι περιμένει ο ελληνικός λαός από τους υπεύθυνους -γιατί όλοι υπεύθυνοι πολιτικοί είμαστε- πολιτικούς;

    Περιμένει να σταματήσουμε τα ψέματα, να σταματήσουμε τις κολακείες, τις ανέξοδες υποσχέσεις και να πούμε την αλήθεια.

    Περιμένει, επίσης, να σταματήσουμε να ρίχνουμε ο ένας τα βάρη στον άλλο και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ποιο είναι το σχέδιο που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, από την κρίση.

    Για μένα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιμνημονιακός είναι αυτός που έχει το σχέδιο να μας βγάλει από την κρίση. Κανένας άλλος. Και αυτό πρέπει να είναι μετρημένο, ρεαλιστικό και να συνάδει με ό,τι έχουμε δεσμευτεί ότι θα πράξουμε ως χώρα στο πλαίσιο του οργανωμένου νομικού περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο ορισμός του ζητήματος.

    Χρειάζονται όμως και άλλα πράγματα. Χρειάζεται αρετή και τόλμη, όπως και κάθε εθνική μάχη. Ποια είναι η αρετή που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση; Το «ΟΧΙ» σε όλα; Μήπως είναι τόλμη ο τυχοδιωκτισμός με τον οποίο αντιμετωπίζετε όλα τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα;

    Θα προσθέσω και κάτι ακόμα, εκτός από αρετή και τόλμη. Χρειάζεται και γνώση. Κι εδώ κρίνεστε. Δεν θέλω να πω βαριές κουβέντες. Θα αποδείξω με ερωτήσεις για ένα μοναδικό θέμα ότι είστε τελείως άσχετοι. Λέτε «ΟΧΙ» στην εποπτεία για βιώσιμα δημοσιονομικά στην Ευρώπη; Λέτε «ΟΧΙ» στη διόρθωση των ανισορροπιών; Λέτε «ΟΧΙ» στις κυρώσεις όταν δεν τηρούμε κανόνες; Εάν λέτε «ΟΧΙ» σε όλα αυτά, τότε λέτε «ΝΑΙ» στη δραχμή, λέτε «ΝΑΙ» στην έξοδο από την Ευρώπη.

    Καταθέτω για τα Πρακτικά τον Κανονισμό 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών-μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα.

    Το άρθρο 14 είναι αυτό στο οποίο αναφέρθηκε και ο Όλι Ρεν σε σχέση με την εποπτεία στο πλαίσιο του δημοσιονομικού συμφώνου που τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης -διότι η ευρωζώνη έχει κανόνες ασφαλώς αν θέλουμε να είμαστε μέσα- οφείλουν να τηρούν.

    Θα παρακαλέσω θερμότατα τους συναδέλφους που θα στείλουν εισηγήσεις για τη συγγραφή της ομιλίας του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να ακούσω μία απάντηση -θα το ρωτώ κάθε μέρα- για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ως μελλοντική κυβέρνηση –το απεύχομαι και είμαι βέβαιος ότι δεν θα συμβεί- θα θέσει θέμα αλλαγής του Κανονισμού στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προσέξτε, δεν είναι Οδηγία, είναι Κανονισμός. Δηλαδή, υπάρχει υποχρέωση να εφαρμόζεται από όλους όσοι θέλουν να ανήκουν στην ευρωζώνη.

    Και ερωτώ: Τι είναι η Ευρώπη; Είναι «λίγο απ’ όλα», κύριοι; Είναι και «μέσα» και «έξω»; Αυτό είναι που είπε ο κ. Τσίπρας στην Αμερική;

    Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ξυπνήστε και πείτε την αλήθεια.

    Είπα προηγουμένως τι πρέπει να κάνουν οι υπεύθυνοι πολιτικοί σήμερα. Έχω και άλλα παραδείγματα.

    Ένα απ’ αυτά είναι και πάλι από τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, στην Αμερική. Ακούστε τις λύσεις που προτείνει για να αξιοποιήσουμε τους πόρους: «Πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία που προορίζονται για την Ελλάδα, για την περίοδο από το 2007 ως 2013…» -αυτό λέει ο κ. Τσίπρας- «…και τα οποία η Ελλάδα δεν κατάφερε να απορροφήσει λόγω της ύφεσης, της γραφειοκρατίας και του πτωχευμένου τραπεζικού συστήματος…» -άκουσον-άκουσον- «…ας τα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.»

    Δεν θα σχολιάσω την έλλειψη εμπιστοσύνης, ούτε το ότι καταθέτει ο ίδιος εκ προοιμίου τα όπλα δεχόμενος ότι δεν φτιάχνεται τίποτα. Διότι δεν του αρέσουν και οι μεταρρυθμίσεις, γιατί οι μεταρρυθμίσεις έχουν κόστος. Θα σχολιάσω ότι αυτό που είπε είναι έξω από κάθε λογική. Και αυτό σας το λέει κάποιος που ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο. Και μας λέει ο κ. Τσίπρας να γίνει ανάθεση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ στην Τράπεζα; Μα είναι δυνατό; Επιτρέπεται τέτοια άγνοια σε κάποιον ο οποίος θέλει να είναι ο μελλοντικός Πρωθυπουργός; Για όνομα του θεού!

    Τέλος πάντων, αυτά ακούμε συνέχεια. Θα μιλήσουμε, όμως, κάποια στιγμή για να αποκαλυφθεί αυτός που διεκδικεί να πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια του;

    Λέει και άλλα. Ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, ότι θα έπρεπε να ασχοληθεί σοβαρά με την αντιμετώπιση της κρίσης και να χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη της ΕΚΤ από το αποτυχημένο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων κλπ.. Δεν θέλω να αναλώσω το χρόνο μου, αλλά σε αυτή τη φράση εμφανίζεται ως ηγέτης ζητιάνος. Διαβάστε να δείτε.

    Έρχομαι στο επίκαιρο θέμα, διότι με αφορμή την ΕΡΤ έγινε αυτή η πρόταση δυσπιστίας.

    Παραδέχομαι ότι η ΕΡΤ είναι μία πονεμένη ιστορία διαχρονικά. Και όποιος νομίζει ότι δεν έχει συμβάλει σε αυτό, είτε είναι σε αυτήν την πτέρυγα είτε στην άλλη, ας σηκώσει το χέρι του και να πει «αθώος».

    Απεδείχθη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αλλαγή εν λειτουργία δεν γίνεται. Δεν μπορείς να αλλάξεις λάστιχα, όταν τρέχει το αυτοκίνητο. Πρέπει να το σταματήσεις.

    Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την ενέργεια της Αστυνομίας ως παράνομη. Είναι νόμιμη η κατάληψη ενός δημοσίου κτηρίου; Μην τρελαθούμε, δηλαδή!

    Εγώ δεν έχω να περιμένω –και το λέω στην Κυβέρνηση- τίποτα από αυτούς που ονομάζουν καταστολή την επιβολή του νόμου. Οι Βουλευτές, οι συνάδελφοι, τι πήγαν να κάνουν εκεί; Υποδυθήκατε, δηλαδή, τους μαχητές εναντίον του συστήματος; Τόσο εύκολη ψηφοθηρία; Η αναζήτηση της ψήφου είναι δύσκολο πράγμα. Πρέπει να πείσεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ο νόμος ορίζει τι είναι δίκαιο, τίποτε άλλο. Και αυτή είναι η φωνή της δημοκρατίας.

    Θέλω να πω και κάτι ακόμα. Είπα στην αρχή ότι ο λαός θέλει αποτέλεσμα. Έχω βαρεθεί προσωπικά να βλέπω –όχι ότι δεν υπάρχουν τεράστια ζητήματα- να δημιουργούνται επιτροπές αγώνα για κάθε τι. Επιτροπές αγώνα για το Ελληνικό, για το νερό, για το χρυσό, για το ΧΥΤΑ Λιοσίων, για το Θεολόγο Ρόδου, κυρία Κωνσταντοπούλου, ενάντια στον αυτόνομο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    Προηγουμένως, η κ. Ιγγλέζη που κατέβηκε από το Βήμα, αναφέρθηκε στις Σκουριές. Ελπίζω να είναι εδώ να μου πει αν θυμάμαι καλά ότι είχε χαρακτηρίσει πολιτικούς κρατουμένους τους συλληφθέντες εκείνης της βραδιάς;

    Εμείς για το αποτέλεσμα προσπαθούμε και το πετυχαίνουμε. Τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα; Κατ’ αρχήν, να κρατήσουμε τη χώρα στην Ευρώπη. Έχουμε πετύχει ακόμα να υπάρξει ομαλότητα, σταθερότητα, οικονομία για να μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη και μετά ανάπτυξη.

    Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

    Όλα αυτά που λέτε ξέρετε τι μου θυμίζουν; «Δεν ξέρω τι είναι», έλεγε ο γκρινιάρης του Ντίσνεϊ, «αλλά είμαι εναντίον».

    Θέλετε να στηλιτεύετε διαρκώς. Και ο καταγγελτικός λόγος είναι ένας ενδεικτικός τρόπος προσέγγισης των προβλημάτων. Η πολιτική προστασία, όμως, σε κάθε αίτημα πρέπει να έπεται μιας αξιολόγησης: «Είναι δίκαιο ή είναι άδικο; Είναι νόμιμο ή είναι παράνομο;». Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι το ξέρουμε και το αναγνωρίζουμε: Ο πολιτικός νονός έχει τελειώσει στη χώρα μας.

    Ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.