• Τι είδα στο debate

    Μία ευρωπαϊκή προεκλογική συζήτηση για 4 υποψηφίους και μια παράλληλη εθνική προεκλογική εκστρατεία για τον κ. Τσίπρα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της χτεσινής ευρωπαϊκής τηλεμαχίας.

    Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στήριξε τις ευρωπαϊκές επιλογές, τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και τη χώρα μας. Δεν έδωσε εντυπωσιακές «πάσες» στα ΜΜΕ, έδειξε όμως τη στιβαρότητα των κεντρικών επιλογών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Για όσους θέλουν να μείνουν στην ουσία των λόγων και όχι στους εντυπωσιασμούς, Ο Ζαν Κοντ Γιούνκερ υπενθύμισε σε όσους ξεχνάνε εύκολα πόσο κοντά στην Ελλάδα στάθηκε η Ευρώπη, σίγουρα με λάθη, σίγουρα με πολύ σκληρά μέτρα, αλλά με αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη.
    Θετικό πρόσημο και για τον Γκι Φερχόφστατ. Δε δίστασε να υπερασπιστεί όσα η Ένωση έκανε στην προσπάθειά του να ξεπεράσει την κρίση και έδειξε ότι ήταν «καλά διαβασμένος» με τις απαντήσεις του στις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. 

    Στους χαμένους της βραδιάς ο Μάρτιν Σουλτς, που προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην κριτική της λιτότητας και τα αναγκαία μέτρα καταπολέμησης της κρίσης δεν κατάφερε να δώσει με σαφήνεια το στίγμα του δεύτερου μεγαλύτερου ευρωπαϊκά κόμματος.

    Ο Αλέξης Τσίπρας χάθηκε στη μετάφραση. Επέλεξε να μετατρέψει το debate σε προεκλογική του φιέστα για την Ελλάδα. Λαϊκιστικές κορώνες για το ελληνικό ακροατήριο και επικίνδυνες ακροβασίες στα θέματα των μεταναστών και την Ουκρανία. Στιγμή μεγάλης αμηχανίας η πληρωμένη απάντηση του Φερχόφστατ για τα δάνεια των Ελληνικών κομμάτων: «και το δικό σας κόμμα πήρε πρόσφατα δάνειο, κ. Τσίπρα» είπε, χωρίς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να απαντήσει. Αδιάβαστος φάνηκε και στην προσπάθειά του να απαριθμήσει τις περιοχές παρέμβασης ευρωπαϊκών δυνάμεων εκτός Ευρώπης. 

    Ιδιαίτερη αναφορά θα έκανα στην υποψήφια των Πράσινων, Σκα Κέλερ, η οποία με φρέσκο λόγο και δυναμική παρουσία σίγουρα κέρδισε πολλές εντυπώσεις.

    Η Ελλάδα πάντως βρέθηκε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. Ιδιαίτερα στα θέματα της οικονομίας και της μετανάστευσης. Η καταδίκη της λιτότητας από όλους τους σχηματισμούς, δείχνει τη στροφή που η Ευρώπη ετοιμάζεται να κάνει. Δε θα είναι φυσικά μια στροφή 180 μοιρών. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναζητούν αντικατάσταση αυτής της πολιτικής η οποία –αφού διέσωσε τις χώρες του Νότου, με τεράστιες θυσίες, από τη χρεοκοπία- πλέον λειτουργεί ανασταλτικά για την Ανάπτυξη. 

    Στο κομμάτι της λαθρομετανάστευσης η αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου έγινε ορατό ότι θα μπει για τα καλά στο τραπέζι τα επόμενα χρόνια. Η πίεση που ασκείται κυρίως από τις χώρες όπως η Ελλάδα που αποτελούν πύλες εισόδου αποδίδει –και με τη συνεισφορά της Ελληνικής Προεδρίας μπαίνει επισήμως πλέον στο τραπέζι. Η ανάγκη να καταπολεμηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, με ανάπτυξη των χωρών καταγωγής των μεταναστών, αν και ακούστηκε πολύ, δε συνοδεύτηκε από καμία ουσιαστική πρόταση.

    Το χτεσινό debate ήταν σίγουρα μια ιδιαίτερη βραδιά για την Ευρώπη. Για τον επιπλέον λόγο ότι ο υποψήφιος της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε εκεί να κάνει τη μία και μοναδική εμφάνισή του. Από τις 5 τηλεοπτικές συζητήσεις που θα γίνουν συνολικά, ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει μόνο στη μία –όσο του χρειάζονταν για τις φωτογραφίες και τα συνθήματα. 
    Αν ωστόσο θα έπρεπε να κρατήσω κάτι από το debate θα ήταν ο ισχυρός συμβολισμός μιας Ευρώπης που, με το γνωστό αργό ρυθμό της, κάνει βήματα προς μια μεγαλύτερη ενοποίηση. Αυτή τη Νέα Ευρώπη θα κληθεί να οικοδομήσει και να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα εκλεγεί στις 25 Μαΐου. Και με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να επιλέξει ο Έλληνας πολίτης ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος να τον εκπροσωπήσει. 

    * Κωστής Μουσουρούλης, Yποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/opinions/article/258054/ti-eida-sto-debate/#ixzz32F2303Of

     

Comments are closed.