• Ολομέλεια – Ομιλία επί του ΣΝ Μέτρα Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Στοιχεία για Διόγκωση Ελλείμματος

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Πολιτικά σχόλια για την επικαιρότητα έκανε μεταξύ άλλων, χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ., Κωστής Μουσουρούλης.

    Ως προς το τμήμα του νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης-Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Κωστής Μουσουρούλης σχολίασε πως πρόκειται για ένα πρώτο βήμα για μια ευρωπαϊκή διέξοδο από την κρίση. Σημείωσε πως εδράζεται άλλωστε, την ίδια νομική βάση (το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με την εναλλακτική που είχε έγκαιρα υποδειχθεί τον Απρίλιο του 2010, στην Κυβέρνηση, πριν αναζητηθεί η λύση της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στη συνέχεια, ο Βουλευτής επανήλθε στο θέμα της καταγγελίας από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Υπογράμμισε ότι και ο ίδιος είχε επισημάνει μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων, τον προβληματικό τρόπο χειρισμού του ελλείμματος του 2009. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι από το Φεβρουάριο 2010 είχε καταθέσει στη Βουλή έγγραφα, σχετικά με τις δαπάνες των νοσοκομείων. Επίσης, το Νοέμβριο 2010 με Ερώτησή του επιβεβαίωνε, πως δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΜΟΔ ΑΕ και η ΚτΠ ΑΕ, αλλά και ο ΟΣΕ, για πρώτη φορά τότε συνυπολογίσθηκαν ως βαρύνουσες το έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΕΛ.ΣΤΑΤ. που αποδέχονταν το γεγονός, αλλά χωρίς εξήγηση για την ξαφνική αυτή τροποποίηση. Επιπλέον, ο Κωστής Μουσουρούλης είχε καταθέσει στη Βουλή και την ενδιάμεση έκθεση του 2010 της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αναφερόταν χαρακτηριστικά πως «το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 προσαυξήθηκε αισθητά προς τα άνω» λόγω της «συμπερίληψης ορισμένων ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων, κυρίως του τομέα των συγκοινωνιών και της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που προηγουμένως εθεωρείτο ότι βάσει των ορισμών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών δεν ανήκαν στη γενική Κυβέρνηση». Τέλος, θύμισε πως και ο Πρόεδρος του ΙΟΒΕ είχε αναφέρει, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παραδείγματα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, σχετικά με το πώς έβγαλαν από το υπολογισμό του ελλείμματός τους, το κόστος διαφόρων δημόσιων οργανισμών ή ασφαλιστικών συστημάτων, εννοώντας προφανώς, κάποια διαπραγμάτευση ή μελέτη, που δεν έλαβε χώρα στην ελληνική περίπτωση.

    Με αφορμή τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον τραπεζικό τομέα, ο Κωστής Μουσουρούλης σημείωσε πως την ίδια μέρα ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε, ενώπιον του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Johannes Hahn, τεράστια έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες, η οποία φρενάρει το ΕΣΠΑ, αλλά και εργαλεία του όπως το JEREMIE, όπως είπε. Ο Βουλευτής σχολίασε πως το πρόβλημα είναι ότι η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχεδιασμό ή αντιπρόταση απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, παρά μόνο αποκαρδιωτικές διαπιστώσεις, όπως φάνηκε και από τη δήλωση του ιδίου Υπουργού Ανάπτυξης -κατά τον τίτλο, στην ισπανική εφημερίδα El Pais πως «προτεραιότητα είναι να επιβιώσουμε».

    Μιλώντας για την τροπολογία με την οποία επιβάλλεται το ‘τέλος στα ακίνητα’, τόνισε πως πρόκειται για ένα βάναυσο φόρο που παραβιάζει κατάφορα τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας για την κατανομή των δημοσίων βαρών.  «Με την αδυναμία σας να λύσετε το χειρόφρενο της χώρας, που επί χρόνια τραβούσατε και ως αντιπολίτευση, εξαντλήθηκαν τα καύσιμα της χώρας. Επί δύο ολόκληρα χρόνια βολοδέρνετε χωρίς σχέδιο και τώρα, με το μαχαίρι στο λαιμό, ή πουλάτε αδιακρίτως, ή επιβάλλετε χαράτσια, όπως το τελευταίο που σχεδιάζετε για τα ακίνητα, καίγοντας τελικά και τη μηχανή», υπογράμμισε και δήλωσε πως θα επανέλθει στην αυριανή συνεδρίαση για το θέμα.

    Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή από τα Πρακτικά της Βουλής.

    Επισυνάπτονται επίσης:

    1) Η ερώτηση 6831/229/29.11.2010 και η απάντηση του ΥΠΟΙΚ και της ΕΛΣΤΑΤ

    2) Η ερώτηση 14196/675/01.04.2011 και η απάντηση του ΥΠΕΣΑΗΔ

    2010.11.29 Ερώτηση Εταιρείες ειδικού σκοπού ΜΟΔ Α.Ε. & ΚτΠ Α.Ε- 6831

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6831 ΥΠΟΙΟ

    2011.04.01 Ερώτηση για μελέτη συγχώνευσης- 14196

    Απάντηση ΥΠΕΣ 14196

Comments are closed.