• Δηλώσεις υπουργών στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Δηλώσεις υπουργών στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στο νέο Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

     

     

    Ο απερχόμενος υπουργός ΠΑΠΕΝ Ιωάννης Γκόλιας ανέφερε:

     

    «Κατ’ αρχάς θέλω να καλωσορίζω τον κύριο Σκουρλέτη και τον κύριο Τσιρώνη στο Υπουργείο. Σ’ ένα Υπουργείο που το ξέρουν πολύ καλά. Και να τους συγχαρώ βεβαίως για την ανάληψη των καθηκόντων τους.   Έχουμε σήμερα την παράδοση παραλαβή σε δυο ανθρώπους που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το  Υπουργείο. Θεωρώ ότι αυτή η παράδοση έχει ένα τυπικό χαρακτήρα.

     

    Θα αναφερθώ συνοπτικά σε όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες.

     

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Υπηρεσιακή κυβέρνηση στην προετοιμασία της επιτυχούς διεκπεραίωσης της υποχρέωσης της Ελληνικής Πολιτείας εντός χρονοδιαγραμμάτων, όπως προβλέπεται στο Ν. 4336/2015. Για αυτό το λόγο, πέρα από τις κατευθύνσεις που δόθηκαν σε υπηρεσιακό επίπεδο για την προετοιμασία των ζητημάτων, συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίες που συντονίζουν την προετοιμασία αυτή, ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορεί να προχωρήσει επιτυχημένα και έγκαιρα το έργο της. Στις ομάδες αυτές προεδρεύει ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, έχουν ήδη συνεδριάσει και θα συνεχίζουν ώστε πολύ σύντομα και έγκαιρα να φέρουν έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση της συμφωνίας.

     

    Ο δεύτερος άξονας των ενεργειών μας σχετίζονταν με την καθημερινή λειτουργία του Υπουργείου. Ήταν θέματα  για τα οποία υπήρχε ομόφωνη άποψη όλης της υπηρεσιακής πυραμίδας και της πολιτικής ηγεσίας. Προχωρήσαμε σε μια σειρά περιβαλλοντικών αδειών κυρίως για δημόσια έργα, σε εντάξεις έργων στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων κυρίως σχετικά με τη διαχείριση υδάτων στα νησιά, καθώς επίσης την αύξηση ευαισθησίας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας. Προχωρήσαμε σε διαχειριστικές ενέργειες πάλι εγκεκριμένων προγραμμάτων όπως το Εξοικονόμηση 2 και το Εξοικονομώ κατ’ οίκον στο πλαίσιο της προσπάθειας να μεγιστοποιήσουμε την απορροφητικότητα καθώς δεν μπορεί να χαθεί καθόλου χρόνος σε αυτά τα τρέχοντα προγράμματα. Και τελευταία εστιάσαμε σε θέματα καθημερινής λειτουργίας του Υπουργείου σε θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων ώστε να προχωρούν απρόσκοπτα αυτά τα σχετικά ζητήματα.

     

    Σε όλο αυτό το διάστημα ήμασταν σε επαφή με τους κοινωνικούς φορείς και εταίρους, τους εκπροσώπους του παραγωγικού ιστού, με στόχο να κρατήσουμε στο μεγαλύτερο βαθμό συναίνεση και κοινωνική ειρήνη για τα θέματα του Υπουργείου.

     

    Οριζόντια προσπαθήσαμε και καταφέραμε να μη λείπουμε από τα διεθνή fora και διεθνείς οργανισμούς ώστε το υπουργείο να είναι ενήμερο για τις σχετικές εξελίξεις.

     

    Να πω επίσης ότι το Υπουργείο έχει πλέον λίγο διαφορετική δομή και έχω την αίσθηση ότι ίσως αυτή η δομή είναι πιο ομογενοποιημένη και υπ’ αυτή την έννοια ίσως πιο λειτουργική. Βέβαια η πράξη θα το δείξει.

     

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω την υπηρεσιακή πυραμίδα που στάθηκε δίπλα μου. Ήταν καθοριστική η στήριξη τους. Το τελευταία διάστημα επιβεβαίωσα ότι πράγματι το Υπουργείο έχει υψηλό επίπεδο στελεχιακού δυναμικού και είναι χρήσιμο αυτό το δυναμικό να εμπλέκεται στις δραστηριότητες του υπουργείου. Θέλω να συγχαρώ τη νέα ηγεσία και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της».

     

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε:

     

    «Ευχαριστώ τον κ. Γκόλια.

     

    Μιλάμε για μια επανεκκίνηση της Κυβέρνησης η οποία έχει στα χέρια της μια καθαρή εντολή. Αυτή η κυβέρνηση ξεκινάει πιο ώριμη, πιο έμπειρη, πιο γειωμένη. Έγινε η επιλογή να πάμε σε ένα πιο  λειτουργικό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα. Αυτό αφήνει το αποτύπωμά του και στο υπουργείο που είμαστε τώρα.

     

    Νομίζω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας, με γοργά βήματα, ανταποκρινόμενοι στην εντολή του ελληνικού λαού, ο οποίος έδειξε ωριμότητα, ξέρει τι περιμένει από τη νέα Κυβέρνηση. Κι εμείς γνωρίζουμε καλά ότι για να ανταποκριθούμε στην εντολή του θα πρέπει να κάνουμε πράγματα τα οποία είναι και εντός της συμφωνίας που πρόσφατα υπογράψαμε, αλλά και έξω από αυτήν. Θα πρέπει να κινηθούμε  γρήγορα  προς τους δρόμους της ανάπτυξης, αλλά πάντοτε με  κοινωνική ευαισθησία, με κοινωνικό πρόσημο. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ επελέγη για δεύτερη φορά από τον ελληνικό λαό.

     

    Σε αυτό το υπουργείο είμαστε αντιμέτωποι με τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή πολιτική. Γνωρίζετε και από την προηγούμενη περίοδο ότι είχαμε κάνει βήματα  σε σχέση και  με τους  δύο βασικούς αγωγούς, τον ΤΑΡ και τον ρωσικό αγωγό. Θα προχωρήσουμε στην ίδια πολιτική κατεύθυνση. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και  ζητήματα που εμπεριέχονται στην τελευταία συμφωνία. Μέλημά μας είναι, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Η προσαρμογή της ΔΕΗ στη νέα πραγματικότητα πρέπει να γίνει διαφυλάσσοντας  τον δημόσιο χαρακτήρα της.

     

    Περισσότερα θα πούμε στις Προγραμματικές Δηλώσεις. Σήμερα, έχει περισσότερο έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα η παράδοση – παραλαβή.

     

    Υποπτεύομαι όμως, ότι εάν σας δινόταν η ευκαιρία να κάνετε μια  ερώτηση, αν και δεν προβλέπεται, ίσως να κάνατε για το θέμα των Σκουριών.

     

    Από κάτω,  αυτή τη στιγμή, βρίσκονται εργαζόμενοι. Γνωρίζετε ότι  σε όλη την προεκλογική περίοδο ειπώθηκαν πολλά που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα γύρω από     αυτό το θέμα. Το πρώτο ήταν, το οποίο μάλιστα  το ακούσαμε και σε κορυφαίες στιγμές της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ότι υπήρξε απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωνε την απόφαση τη προσωρινής αναστολής ενός μέρους των εργασιών, η οποία λήφθηκε επί των ημερών μου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και γι’ αυτό υπήρξε, άλλωστε, προσφυγή από την Ελληνικός Χρυσός για αναστολή και ακύρωση της απόφασης. Η αναστολή ήδη συζητήθηκε, η ακύρωση πρόκειται να συζητηθεί, εάν δεν κάνω λάθος, στις 2 Οκτωβρίου. Θέλω να πω το εξής: Δεν κινηθήκαμε με κανενός είδους προεκλογική σκοπιμότητα γύρω από αυτό το θέμα. Θέλουμε απλώς να στείλουμε ένα σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πάνω απ’ όλα είναι το δημόσιο συμφέρον, η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση των νόμων. Έτσι θα κινηθούμε και από εδώ και μπρος. Όλα τα άλλα είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν αφορούν τη δική μας πλευρά.

     

    Έχουν ζητήσει να με δουν οι εργαζόμενοι και θα τους δω. Πολιτική του υπουργείου-  και το προηγούμενο, μικρό διάστημα, που ήμουν εδώ-  και από εδώ και πέρα, είναι μια πολιτική ανοιχτών θυρών. Να συζητάμε με τους  ανθρώπους, τους φορείς, πάντοτε βοηθάει μία επαφή μαζί τους, έτσι ώστε να διαμορφώνουμε μια πιο πλήρη εικόνα για τα πράγματα και να προχωρούμε».

     

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Κωστής Μουσουρούλης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου ανέφερε:

     

    «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Υπουργό Γιάννη Γκόλια για τη στήριξη και συμπαράσταση στο έργο μας των τελευταίων εβδομάδων. Να καλωσορίσω και να  συγχαρώ τη νέα ηγεσία και να ευχηθώ καλή επιτυχία και αρμονική συνεργασία με όλα τα στελέχη και τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου.

     

    Επέστρεψα στον χώρο αυτό, όπου παλαιότερα είχα υπηρετήσει ως Γενικός Γραμματέας για την ενέργεια και χάρηκα που τουλάχιστον ορισμένες πρωτοβουλίες μου και προγράμματα συνεχίζουν να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ που θεσπίστηκε το 2008 και ευτυχώς βοήθησε συμπολίτες μας την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το πρόγραμμα ‘Εξοικονόμηση κατ’οίκον’, το πρώτο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα, που εγκρίθηκε το 2009 από την ΕΕ πρώτο σε 27 Κράτη-Μέλη και ξεκινήσαμε τη συγχρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ, ακόμα και το σύστημα εισροών-εκροών στην αλυσίδα των πετρελαιοειδών, αν και έπρεπε να μπει στους όρους δανεισμού της Ελλάδας (μνημόνιο) για να αποφασίσουμε να το εφαρμόσουμε.

     

    Γνώμονάς μας τις τρεις αυτές εβδομάδες ήταν η διασφάλιση της νομιμότητας και του δημόσιου συμφέροντος, η συνέχεια του κράτους στα ζητήματα καθημερινής διοίκησης και η επισήμανση στους διαδόχους μας των θεμάτων που υπόκεινται σε χρονοδιαγράμματα, ή χρήζουν μεγαλύτερης ανάλυσης και ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

     

    Στον δικό μου τομέα παρέλαβα προς υπογραφή με πρωτοβουλία των υπηρεσιών του Υπουργείου συνολικά 122 φακέλους για θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα.

     

    Εξ αυτών μέσα στις τρεις αυτές εβδομάδες διεκπεραιώθηκαν 79 φάκελοι, αυτοί για τους οποίους είχε προηγηθεί έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου άρμοζε και προφανώς θετική υπηρεσιακή εισήγηση ή γνωμοδότηση.

     

    Ειδικότερα,

     

    • 18 Υπουργικές αποφάσεις που ήταν σε εκκρεμότητα και  είχαν θετική εισήγηση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

     

    • 26 Προεδρικά Διατάγματα τα οποία αφορούσαν κυρίως ρυμοτομικά και χωροταξικά θέματα, που ήταν σε εκκρεμότητα και είχαν ήδη ελεγχθεί από το ΣτΕ.

     

    • 11 ΚΥΑ  για τρέχοντα θέματα.

     

    • Τέλος, συνυπογράψαμε με τον Υπουργό 24 νέες αποφάσεις Εγκρίσεων Περιβαλλοντικών Όρων.

     

    Τονίζω ότι όλα τα θέματα ήρθαν με υπηρεσιακή πρωτοβουλία, υπεγράφησαν με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου και δεν αφορούσαν ζητήματα πολιτικής τα οποία θα δέσμευαν την επόμενη ηγεσία.

     

    Προσωπικά δεν ήρθα εδώ για να κάνω πολιτική αλλά για να τρέξω τα ζητήματα, όλα όσα είχαν σφικτά χρονοδιαγράμματα για παράδειγμα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου και βέβαια να καταθέσω τις προσωπικές μου απόψεις, στο βαθμό που θα κριθούν χρήσιμες από τη νέα πολιτική ηγεσία. Ως εκ τούτου θα μου επιτρέψει ο Υπουργός να του παραδώσω ένα φάκελο στον οποίο έχω καταγράψει τα ζητήματα όπως τα αντιλήφθηκα και μου τα εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες καθώς και ένα εξαντλητικό υπόμνημα- οδικό χάρτη για τις άμεσες κινήσεις που θα απαιτηθούν αλλά και των ζητημάτων που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Το κείμενο αυτό το έχω ανεβάσει στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

     

    Αυτά ως προς το γενικό πλαίσιο.

     

    Θα ήθελα να σταθώ σε δύο ζητήματα:

     

    Το πρώτο αφορά στο οργανωτικό ζήτημα. Είχε γίνει μια προσπάθεια το 2013 για να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του Υπουργείου. Εκ των υστέρων παρατηρήθηκαν ορισμένα ζητήματα εφαρμογής τα οποία περιπλέκονται με την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσίας και πολιτικής ηγεσίας. Αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να το ξαναδεί η  νέα κυβέρνηση ώστε να υπάρχει ένας εξορθολογισμός.  Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα και για απλούστευση διαδικασιών ώστε το υπουργείο να αποτελέσει καταλύτη για τις πολύτιμες επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

     

    Οφείλω επίσης να πω πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 είναι ένα σημαντικό οικονομικό θέμα που θα αντιμετωπίσετε άμεσα, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Από τα στοιχεία που μας δόθηκαν από τις υπηρεσίες, για το 2015, το όριο αλλά και στόχος του ΠΔΕ είναι 463 εκατ. Ευρώ και μέχρι σήμερα η εκτέλεση ανέρχεται στα 91,8 εκατ. Ευρώ. Αυτό φανερώνει ότι και στα θέματα των δημοσίων επενδύσεων υπήρξε μια στασιμότητα. Νομίζω όμως ότι πλέον τα θέματα αυτά θα τρέξουν, διότι συνδέονται και με το κλείσιμο του προγράμματος περιβάλλοντος 2007-2013 αλλά και  με το νέο πρόγραμμα 2014-20.

     

    Ως προς το κλείσιμο επισημάνω ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων. Εκτιμώ ότι το ποσό θα ανέλθει περίπου στα 300 εκατομμύρια Ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ. Έκανα κάποιες προτάσεις και εγγράφως στον κύριο Χριστοδουλάκη. Εύχομαι να επιτευχθεί η παράταση που ζήτησε. Σε αντίθετη περίπτωση, αφού διερεύνησα την επιλεξιμότητα, πρότεινα τη χρηματοδότηση κινητών περιβαλλοντικών υποδομών για την αντιμετώπιση των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στη χώρα μας από τις μεταναστευτικές ροές, ιδίως στα νησιά. Σε ότι αφορά στην εκκίνηση του νέου προγράμματος 2014-20  σε συνεργασία με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή η οποία δυστυχώς υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός εξειδίκευσης και παρά τις αιρεσιμότητες που έχουν μπει  δεν υπάρχει πρόβλημα ενεργοποίησης.

     

    Μου το επιβεβαίωσε αυτό ο κύριος Χριστοδουλάκης και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εγγράφως και εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει πρόσκληση για προϋπολογισμό ύψους 1,7 δισ. Ευρώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.   Από εκεί και πέρα ως προς τις αιρεσιμότητες, αυτές συνδέονται και με μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά και με άλλες που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα. Εκτιμώ ότι με μια καλή συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  το ζήτημα μπορεί να παρακαμφθεί.

     

    Με αφορμή την παρουσία μου στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ που έτυχε να λάβει χώρα την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, συναντήθηκα και έθεσα για λογαριασμό του Υπουργείου τα θέματα αυτά αναλυτικά στον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Daniel Calleja. Ο κ. Γενικός Διευθυντής με διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της ΕΕ θα συνδράμουν την Ελλάδα και συμφωνήσαμε μια στενή ομάδα υπηρεσιακής συνεργασίας (εφόσον θέλετε να την εφαρμόσετε). Πρόσθεσε βέβαια πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεγάλα και ριζικά βήματα προς τα μπρος, για να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του τομέα.

     

    Έρχομαι στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων που το θεωρώ ως το πλέον κομβικό. Προσωπικά, από τις προηγούμενες εμπειρίες μου ως ΓΓ αλλά και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσα ότι τα ίδια θέματα παραμένουν δεκαετίες τώρα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο εθνικός προϋπολογισμός με πρόστιμα αλλά και να αναγκαζόμαστε να ζητάμε διαρκώς παρατάσεις. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα και υπάρχει τρόπος. Νομίζω ότι η νέα πολιτική ηγεσία έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει, σε συνεννόηση πάντα με τους εμπλεκόμενους φορείς και  τα συναρμόδια υπουργεία.

     

    Σε ότι αφορά στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων. Προσωπικά δεν έκανα καμία αλλαγή. Ωστόσο συνεργαζόμενος με τις υπηρεσίες και με βάση τις εισηγήσεις τους  διαπίστωσα ότι υπάρχουν ζητήματα διαδικαστικού και νομικού περιεχομένου αλλά και ουσίας, τα οποία θεωρώ ότι θα πρέπει να τα δείτε κύριε Υπουργέ.

     

    Υποσύνολο αυτή της υπόθεσης είναι και τα ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου και της Ηπείρου.

     

    Δυο λόγια για το ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που βρέθηκε στο επίκεντρο τις προηγούμενες ημέρες: Το Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 18/8 είχε θέσει κάποια ερωτήματα τα οποία έπρεπε να απαντηθούν έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Το σχετικό σχέδιο απάντησης έφτασε εκπρόθεσμα στο γραφείο μου και μάλιστα  η υπηρεσία δεν απαντούσε σε βασικά ερωτήματα όπως και στο ερώτημα περί αρμοδιότητας του Υπουργείου. Ως εκ τούτου επέλεξα να μην απαντήσω διότι θεωρώ ότι το Υπουργείο αυτό πρέπει να έχει άποψη για το κατά πόσον μια τέτοια σύμβαση είναι συμφέρουσα ή όχι για το Δημόσιο και κατά πόσον συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό. Αυτή την απάντηση που έλαβα από την υπηρεσία, σας τη δίνω σε αντίγραφο κύριε Υπουργέ. Είναι ανυπόγραφη. Ως εκ τούτου θα κληθείτε να το χειριστείτε το θέμα  δεδομένου ότι επανήλθε το ΕΣ, έθεσε και νέα ερωτήματα και θα υπάρχει πλέον επαρκής χρόνος για τεκμηριωμένες απαντήσεις επί της ουσίας από τη νέα ηγεσία.

     

    Σχετικά με το ΣΔΙΤ Ηπείρου, και αναφέρομαι σε αυτά τα δύο ΣΔΙΤ διότι γι αυτά ακούστηκε το όνομα μου σε τηλεοπτική εκπομπή,  δεν γνώριζα ότι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου είχε την αρμοδιότητα να εγκρίνει την τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων για ένα τεχνικό ζήτημα του συγκεκριμένου ΣΔΙΤ, το πληροφορήθηκα κι εγώ από τον τύπο.

     

    Θα πρέπει πάντως να επισημάνω ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει τα ΣΔΙΤ, τα οποία είναι εργαλεία χρηματοδότησης και όχι διαχείρισης απορριμμάτων, θα πρέπει να καταργήσει το Νόμο 3389/2005 την προετοιμασία του οποίου έκανα ως ΓΓ και όχι να προσπαθεί να τα ακυρώσει μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο όπως είναι ο ΕΣΔΑ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά την γνώμη μου. Ο νόμος καταργείται μόνο με Νόμο.

     

    Θα ήθελα να αναφερθώ ακροθιγώς στο θέμα των υδάτων που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Η Οδηγία 60 του 2000 ισχύει εδώ και 15 χρόνια και ακόμα παλεύουμε με τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού και μια σειρά από άλλα ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να κλείσουν διότι και εκεί υπάρχει εμπλοκή με το νέο πρόγραμμα 2014-20, καθώς υπάρχει και στο θέμα των υδάτων αιρεσιμότητα.

     

    Τα πολεοδομικά ζητήματα είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα καθώς και ανεπαρκής χρηματοδότηση για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν λύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για να γίνει ένας νέος σχεδιασμός και για την αξιοποίηση του Πράσινου Ταμείου προκειμένου να υπάρξει μια χρηματοδοτική ανάσα στα δύο τόσο σημαντικά έργα.

     

    Το Κτηματολόγιο έχει σημαντικές υποχρεώσεις. Σας έχω υποβάλει μια ανάλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και κάποιες απόψεις σε συνέχεια και των συζητήσεων που έκανα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

     

    Κλείνω με το Συμβούλιο Υπουργών στο οποίο είχα την τιμή να μετέχω την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου διαμορφώσαμε με τους ομολόγους μου την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, ενόψει της Συνόδου των Παρισίων για το λεγόμενο «Κυότο 2». Εκεί συμφωνήσαμε στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων κατά 50% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 1990 και με μακροπρόθεσμο στόχο το μηδενισμό τους μέχρι το 2100. Ήδη το Υπουργείο προχωρά τα σχετικά έργα τεχνικής βοήθειας.

     

    Νομίζω ότι η χώρα μας έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, και έχει εκπληρώσει και τους στόχους της, ίσως να βοήθησε και η κρίση σε αυτό. Παρόλα αυτά θα πρέπει η διεθνής παρουσία της χώρας μας ειδικά αυτό το κρίσιμο θέμα να είναι έντονη.

     

    Εκτιμώ ότι αυτές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βάλαμε σε σειρά όσα θέματα ήταν εφικτό. Προσωπικά χαίρομαι που παραδίδω την ευθύνη στον κύριο Τσιρώνη ο οποίος είναι γνώστης του αντικειμένου και νομίζω ότι ο πλήρης φάκελος που του έδωσα θα του φανεί χρήσιμος. Θέλω να δηλώσω επίσης ότι είμαι στη διάθεση του, από τις Βρυξέλλες που επιστρέφω, για οποιοδήποτε ζήτημα θέλει τη γνώμη  ή τη βοήθεια μου.

     

    Τέλος να σας πω από καρδιάς ότι ορισμένες φορές στο Υπουργείο αυτό αισθάνθηκα – προσκρούοντας σε κάποιες καταστάσεις- ως ένας ακροβάτης, μάλιστα χωρίς δίκτυ ασφαλείας. Αυτό έχει να κάνει με το δαιδαλώδες και ακανθώδες ζήτημα της περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο, όπως σας είπα αναλυτικά συνδέεται με χρηματοδοτήσεις, με τη διεθνή εικόνα της χώρας. Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό το Υπουργείο κρατά στην ουσία τα κλειδιά της ανάπτυξης της Ελλάδας.

     

    Ευχαριστώ ειλικρινά τον Υπουργό αλλά και όλους τους συνεργάτες μου οι οποίοι ήρθαν και με βοήθησαν εθελοντικά, δεν προσέλαβα κανέναν αυτές τις ημέρες- δεν είχε νόημα εξάλλου,  έτσι ώστε να προχωρήσουμε τα θέματα του Υπουργείου όσο επέτρεπε ο χρόνος και οι συνθήκες αλλά και να ετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, για το καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.»

     

    Ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης επισήμανε:

     

    «Σας ευχαριστώ για την παρουσία και ευχαριστώ και τον υπουργό για το γόνιμο έργο του όλες αυτές τις λίγες μέρες, που μπόρεσε και προχώρησε την συνέχεια της διοίκησης, γιατί η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια.

     

    Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση όσων είχαμε αναγγείλει ήδη από τον Ιανουάριο, πιο έμπειροι μετά την συμφωνία. Γνωρίζοντας τα λάθη μας, τα οποία πρέπει να διορθώσουμε, και έχοντας πια την εικόνα της οικονομικής κατάστασης της χώρας -που δεν την είχαμε τον Ιανουάριο- και η οποία είναι εφαλτήριο.

     

    Θα τονίσω μόνο ένα ζήτημα το οποίο έθεσε στο τέλος και ο προκάτοχός μου: Το ζήτημα ότι αυτό το Υπουργείο κρατά τα κλειδιά της ανάπτυξης της χώρας.

     

    Όλοι θεωρούν ότι το μνημόνιο σηματοδοτεί την οικονομική πολιτική της χώρας. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Παραμένουν δεκάδες μέτωπα ανοιχτά -κυρίως στο θέμα της παραγωγής- τα οποία θα κρίνουν αν η χώρα μας θα πάει μπροστά ή θα καταρρεύσει. Δεν έχουμε περιθώρια λαθών, έχουμε περιθώρια μόνο για σκληρή δουλειά.

    Στο Υπουργείο μας υπάρχουν ζητήματα που άμεσα θα δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα φέρουν πρόσοδο στην χώρα και θα ανακουφίσουν τους πολίτες.

     

    Πολύ σωστά ένα από αυτά τα στρατηγικά ζητήματα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, που με τον καινούργιο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων σας θυμίζω ότι επιστρέφουν οι πόροι στους δήμους και ο κύκλος εργασιών φεύγει από τα χέρια ολίγων συμφερόντων και πηγαίνει ακριβώς στους πολίτες. Κάτι που συμβαίνει σήμερα σε όλες τις αναπτυγμένες και ευνομούμενες χώρες του πλανήτη.

     

    Επιστρέφουμε δηλαδή στην κυκλική οικονομία, στην οικονομία όπου τίποτα δεν πάει χαμένο.

     

    Εκτός από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων γιατί εκεί υπάρχουν και τεράστια στοιχήματα όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, η οποία στην Ελλάδα είναι σε μηδενικό επίπεδο και αυτό θα το τρέξουμε. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιχειρηματίες που ξεκινούν σ’ αυτόν τον τομέα και πρέπει να τους συντρέξουμε και σημαίνει θέσεις εργασίας και ενέργεια βάσης που ούτε εισαγόμενη είναι, ούτε υπόκειται σε καιρικές συνθήκες και είναι καθαρά ανανεώσιμη.

     

    Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, όπως είπε και ο κ. Σκουρλέτης θα κάνουμε προγραμματικές δηλώσεις, ευχαριστώ πάλι τον κ. υπουργό για τον φάκελο και καλή μας συνέχεια».

Comments are closed.