• Ερώτηση – Αερομεταφορά ασθενών από τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές

  ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ:
  ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ
  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ

  ΕΡΩΤΗΣΗ
  (Αρ. πρωτ. 1644/26.11.09)

  Προς:
  Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
  Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  Θέμα: Αερομεταφορά ασθενών από τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές. 

  Η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, το οποίο πρέπει να παρέχεται ανεμπόδιστα από την Πολιτεία. Ειδικότερα, για τους πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες ή ακριτικές περιοχές και άρα, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, η πολιτεία οφείλει να δείχνει την ευαισθησία της για τα θέματα της υγείας και να προσαρμόζει τις πολιτικές της, στις ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών. 
  Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα εταιρεία ‘’Olympic Air’’, φαίνεται πως αδυνατεί να πραγματοποιήσει μεταφορές ασθενών για επείγοντα περιστατικά, από τα νησιά μας προς την Αθήνα, τα οποία, μέχρι τώρα, εξυπηρετούσε αποκλειστικά η Ολυμπιακή Αεροπορία. 
  Το ζήτημα αφορά αριθμό ασθενών που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα και χρειάζεται να ταξιδέψουν με μηχανική υποστήριξη προς στην Αθήνα, ασθενείς με πνευμονολογικά προβλήματα που ταξιδεύουν με μονάδα παροχής οξυγόνου, αλλά και ασθενείς με άλλες σοβαρές παθήσεις για τις οποίες απαιτείται εξειδικευμένη νοσηλεία και επεμβάσεις στην Αθήνα.
  Όπως οι εκπρόσωποι της ‘’Olympic Air’’ έχουν δηλώσει, η εταιρεία δεν καλύπτει αυτού του είδους τις μεταφορές, καθώς υπάρχοντα αεροσκάφη της δεν διαθέτουν σύστημα αναδίπλωσης των καθισμάτων, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί το φορείο, αλλά ούτε και παροχές για τα εξειδικευμένα υποστηρικτικά μηχανήματα. 
  Την ίδια ώρα, πρέπει να σημειωθεί ότι ούτε οι άλλες δύο ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες εξυπηρετούν τα νησιά μας  (Αegean, Athens Airways) αναλαμβάνουν τέτοιου είδους αερομεταφορές, ενώ τα μέσα που διαθέτει το ΕΚΑΒ για αερομεταφορά, κρίνονται ανεπαρκή για να καλύψουν περιστατικά από όλη την Ελλάδα, αλλά και ιδιαιτέρως δαπανηρά για το ελληνικό δημόσιο, αφού το κόστος πτήσης των στρατιωτικών αεροσκαφών είναι ιδιαίτερα υψηλό. 

  Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 

  1.    Τι πρόκειται να πράξει η Κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αερομεταφοράς επειγόντων περιστατικών; 
  2.    Ειδικότερα, για το Βορειοανατολικό Αιγαίο, πρόκειται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος ΕΚΑΒ, με έδρα τη Χίο, όπως είχε διακηρύξει μερικούς μήνες πριν και, αν ναι, σε τι χρονικό ορίζοντα; 


  Ο Ερωτών Βουλευτής

  Κωστής Μουσουρούλης                 Αθήνα, 26.11.2009
  Βουλευτής Νομού Χίου

Comments are closed.