• Ο πήχυς είναι αυτός που έχει πιάσει πάτο!

  Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή χθεσινή παρουσίαση του  Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Johannes Hahn, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Παρεμβαίνουμε, για άλλη μια φορά, όχι για λόγους αντιπαράθεσης με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά με την ελπίδα να συνειδητοποιήσει πως ο εχθρός δεν είμαστε εμείς, αλλά η απομάκρυνση του στόχου.

  Το ΕΣΠΑ δεν απορροφάται και δεν παράγει τα αναπτυξιακά αποτελέσματα που θα έπρεπε. Και αυτό έχει τραγικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

  Αυτά που υποστηρίζουμε, εξαρχής και διαρκώς, συνάδουν με τη δήλωση του αρμοδίου Επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Hahn, με τον οποίο συνεργάσθηκε αυτές τις μέρες ο Υπουργός, πως “δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κονδύλια επιδοτήσεων”.

  Είναι δύσκολο να βρει κανείς καλά λόγια πέραν της επανάστασης του αυτονόητου, για το “σχέδιο δράσης” για το ΕΣΠΑ και μάλιστα “ανά Περιφέρεια”, που παρουσιάστηκε στον Επίτροπο. Το σχέδιο απαριθμεί βασικές πληροφορίες ορισμένων έργων που είναι στο ΕΣΠΑ ή πρόκειται να ενταχθούν. Αποτελεί υλικό για τον έλεγχο της προόδου και το συντονισμό για την επιτάχυνση που θα έπρεπε να λαμβάνουν χώρα διαρκώς και δεν πρόκειται περί νέων ιδεών, ή στρατηγικών, ή κάποιας αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων υπό το πρίσμα της κρίσης και της ύφεσης. Για την ελληνική περιφέρεια, η βελτίωση μιας επαρχιακής οδού, είναι ένα έργο χρήσιμο, όμως έργο “ορόσημο” δεν είναι (βλ. Ιστοσελίδα Υπουργείου ΑΑΝ,  Πίνακας: Έργα- Ορόσημα των Περιφερειών 2011).

  Αναγνωρίσαμε στο Σχέδιο Δράσης μια απόπειρα ενσωμάτωσης της πρότασής μας για τις απαλλοτριώσεις (πρακτικά Βουλής, 30-6-2011 και συνέντευξη τύπου ΝΔ 5-7-2011), αλλά απογοητευθήκαμε από την ανάγνωση άλλων δηλώσεων. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, που καταγράφει διαρκώς το οικονομικό και φυσικό αντικείμενο των έργων του ΕΣΠΑ σε όλη την περιφέρεια, όπως επίσης είναι γνωστό (!) και το ανθρώπινο δυναμικό που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ. Και είναι αδιανόητο να παρουσιάζεται ως ‘νέο’, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αλφαβήτα.

  Υπενθυμίζουμε πως, στις αρχές της χρονιάς, ο κ. Χρυσοχοΐδης περιόδευσε στις περιφέρειες και εξήγγειλε δισεκατομμύρια Ευρώ και Σύμφωνα Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τίποτα δεν έγινε. Είχε εξαγγείλει, όπως και η προκάτοχός του, αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Τίποτα δεν έγινε. Μόνο χρηματοδοτικοί πίνακες εστάλησαν στην Ε.Ε. με την αύξηση του ποσοστού Κοινοτικής συγχρηματοδότησης, ασκώντας δικαίωμα που ήδη υφίσταται στους Κανονισμούς (και όχι αποτέλεσμα …επιτυχημένης διαπραγμάτευσης). Κι αυτό, όταν πια επισημάνθηκε από την ίδια την Ε.Ε. (Juncker, Barroso). Εφόσον δεν άκουγαν τον Α. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία που κατέθεταν, εδώ και ενάμισι χρόνο, την πρόταση αυτή, μαζί με άλλες προτάσεις ανάσας και ανάταξης.

  Ο Υπουργός αρέσκεται να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για γραφειοκρατία στο ΕΣΠΑ. Η προκάτοχός του έκανε νομοθετική τροποποίηση για την “απλούστευση” του ΕΣΠΑ. Ο ίδιος υποσχέθηκε και νέα απλούστευση (Βουλή, Μάιος 2011). Καμία αναφορά, όμως, δεν έγινε προς τον κ. Hahn για κάτι τέτοιο, καθώς μάλλον… δεν χρειάζεται τελικώς!!!

  Τέλος, ανακοίνωσε με περηφάνια …απεντάξεις έργων, λόγω ανωριμότητας και στη συνέχεια εντάξεις νέων έργων, πιο ώριμων με κάποια κριτήρια -αντικειμενικά ελπίζουμε- αν και είναι μάλλον αξιοπερίεργο γιατί κάποιο έργο δεν ωρίμασε μελετητικά τόσο καιρό και αντικαθίσταται από άλλο έργο, που παραδόξως ωρίμασε, χωρίς να υπάρχουν τελευταία και πόροι για μελέτες.

  Μετά από όλα αυτά, καταλαβαίνουμε γιατί ο Υπουργός δήλωσε προχθές στην El Pais πως “η προτεραιότητα τώρα είναι να επιβιώσουμε”. Γιατί ο πήχυς είναι αυτός που έχει πιάσει πάτο!».

Comments are closed.