• Συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης Βουλευτών της Ν.Δ, σχετικά με την «Αναποτελεσματικότητα στη χρήση του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας»

    «Περιπαίζετε απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό εκσφενδονίζοντας αόριστες ημερομηνίες, ανύπαρκτα δισεκατομμύρια, και ‘’παλαιοσοσιαλιστικά’’ προγράμματα», τόνισε ο Βουλευτής N. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης Βουλευτών της Ν.Δ, σχετικά με την «Αναποτελεσματικότητα στη χρήση του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας». Όπως επεσήμανε, η Κυβέρνηση ευρισκόμενη σε απόλυτη παράκρουση, εδώ και 17 μήνες, ανέστειλε μια σειρά από προγράμματα που ήταν ήδη έτοιμα προς προκήρυξη, πάγωσε συμβάσεις και διαγωνισμούς, διογκώνοντας έτσι, την ανεργία και στεγνώνοντας την αγορά.

    Ο Βουλευτής Ν. Χίου υπογράμμισε επίσης, την έλλειψη περιφερειακότητας στα προγράμματα, ενώ επεσήμανε πως, στη Χίο, 17 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχει προκηρυχθεί μόλις ένα πρόγραμμα για 20 εργαζόμενους!

    Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή (Πρωτολογία & Δευτερολογία).

    Δείτε την ομιλία σε μορφή video:

    Πρωτολογία: https://rcpt.yousendit.com/1048897723/b7c9b1d2d13f01a329d22340581a227f

    Δευτερολογία: https://rcpt.yousendit.com/1049011869/320af53ecc90a9ee1954817de563efc9

     ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ:

    Κύριε Υπουργέ,

    Απασχόληση και ρευστότητα είναι δυο αλληλένδετες οικονομικές αξίες. Αυτές τις οικονομικές αξίες δεν μπορείτε να τις ενεργοποιήσετε, παραγωγικά και αποτελεσματικά, ώστε να δώσετε νόημα στην ύπαρξη μιας Κυβέρνησης που, υποτίθεται ότι θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Το λέω αυτό διότι είστε Κυβέρνηση εδώ και 17 μήνες. Άρα, κρίνεστε εκ του – μέχρι στιγμής- αποτελέσματος. Το ότι το Μνημόνιο δεν σας βάζει στόχους για την απασχόληση και τη ρευστότητα, δε σημαίνει ότι αυτές οι δυο αξίες δεν είναι προτεραιότητες. Ας δούμε λοιπόν τα αποτελέσματά σας:

    800.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ. Με το μπαράζ των επερχόμενων πτωχεύσεων – επικαλούμαι στοιχεία της ΓΕΣΕΒΕΕ, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος- θα προστεθούν προσεχώς άλλοι 320.000. Και να μη μιλήσουμε γι’ αυτούς που εξακολουθούν να εργάζονται υπό καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Πού εντοπίζεται αυτή η ανεργία; Κυρίως σε δυο κλάδους: στις κατασκευές και στο εμπόριο.

    Πρώτον, στις κατασκευές : με το πάγωμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη διάλυση του ΕΣΠΑ – γιατί αυτό έχετε κάνει – διογκώθηκε η ανεργία σε αυτόν τον κλάδο που απασχολεί 160 επαγγέλματα. Σας είχαμε δώσει το πρόγραμμα ‘’Εξοικονομώ κατ’ Οίκον’’, έτοιμο προς προκήρυξη, με επιδοτήσεις για την πλέον κατάλληλη στιγμή, όταν καιγόταν η αγορά. Το αναστείλατε και μετά από 15 μήνες το επαναπροκηρύξατε με τραπεζοκεντρική λογική, και χωρίς καμία πρακτική αξία γι’ αυτά τα 160 επαγγέλματα.

    Δεύτερον, εμπόριο: Με το καλημέρα σας, δηλαδή με το που εμφανιστήκατε στο Υπουργείο Οικονομίας, παγώσατε την προκήρυξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω τραπεζών και περικόψατε τον προϋπολογισμό από τα 500εκ. Ευρώ στα 250.  Αυτά τα λάθη τα παραδέχονται και οι ίδιοι οι συνεργάτες σας στην Κυβέρνηση, πέραν της αγοράς.

    Ρευστότητα το 2010: 2 δις.Ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές και πάνω από μισό δις η μείωση των χορηγήσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα. Η δε εγγυοδοσία είναι σχεδόν στο μηδέν : η κα Κατσέλη προκήρυξε δυο Προγράμματα, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ανακοινώνοντας μάλιστα ότι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Τελικά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί, κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει πια ζήτηση γι’ αυτά τα προγράμματα! Όσο τέλεια και να σχεδιάζονται.

    Έρχομαι τώρα στο πακέτο του Πρωθυπουργού: 2,5 δις Ευρώ από τις 19 Οκτωβρίου 2010. Πείτε μου, μετά από 4 μήνες, από αυτά τα 2,5 δις Ευρω, τι έχει ενταχθεί : δεν θέλω δαπάνες, ούτε συμβάσεις, θέλω ενταγμένα έργα.

    Θα δώσω λίγα στοιχεία για το Πρόγραμμα ‘’Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού’’από πίνακα του Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Συστήματος (ΟΠΣ): Ενεργοποίηση: τι σημαίνει ενεργοποίηση; Σημαίνει προσκλήσεις, 88%.

    Εντάξεις: 42%.

    Η ψαλίδα αυτή, η διαφορά μεταξύ 42% και 88% δείχνει τον ύπνο του αδίκου που κάνει η Κυβέρνηση. Κλείνω την ψαλίδα σημαίνει επιταχύνω την αξιολόγηση. Ρωτείστε και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, τον κ. Ηλ. Κικίλια, που παρακαλούσε τόσους μήνες, γυρνώντας στα Υπουργεία, να γίνει κάποια ένταξη.

    Συμβάσεις: στο 25% ή 700 εκ Ευρώ. Αλήθεια, πόσες από αυτές ήταν έτοιμες, υπογεγραμμένες προς εκτέλεση, τον Σεπτέμβρη του 2009;

    Είπα προηγουμένως, ότι το Μνημόνιο δε βάζει ως στόχους την απασχόληση και τη ρευστότητα. Όντως. Βάζει όμως στόχους απορρόφησης. Με βάση το Μνημόνιο έχετε υποχρέωση, μέχρι 30 Ιουνίου, να απορροφήσετε, ως Υπουργείο, 320 εκ. Ευρώ και ως Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, 750 εκ ευρώ.

    Ακούστε, κύριοι συνάδελφοι,

    Οι συμβάσεις, αυτή τη στιγμή, είναι 700εκ. Ευρώ. οι δε δαπάνες είναι 400 εκ. Ευρώ. Πώς θα πιάσετε τους ποσοτικούς στόχους του Μνημονίου; από πού; Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω, με ποιον τρόπο εργάζεστε σ’ αυτό το Υπουργείο. Τα δε Προγράμματα, δεν πρόκειται να δώσουν νέες συμβάσεις. Και να εξηγήσω και στους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ για ποιο λόγο. Καταρχήν όλοι οι διαγωνισμοί καρκινοβατούν. Είναι οι περισσότεροι κολλημένοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν ξέρω γιατί, εσείς θα μας πείτε. Τις προκηρύξεις του ΟΑΕΔ για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τις κλώθετε από το Σεπτέμβριο 2010, ενώ έχετε ήδη πάρει προσφορές,!

    Να μη μιλήσω για το Αποθεματικό Απροβλέπτων. Βρήκατε ένα πρόγραμμα στρωμένο, αρχίσατε το ξαναμελετάτε και τελικά τι κάνατε; Το ανοίξατε μόνο για την Καστοριά και για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους.

    Έρχομαι στα προβλήματα σχεδιασμού που έχουν όλα αυτά που ετοιμάζετε. Θα σας πω με δυο λέξεις γιατί: Αρχίζω με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε στις 21 Οκτωβρίου και ανεστάλη στις 21 Δεκεμβρίου, γιατί ξεχάσατε ότι είχε λήξει το καθεστώς ενίσχυσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Για όνομα του Θεού!

    Ας δούμε και τις επιπτώσεις του προγράμματος: ο επιχειρηματίας αναγκάζεται να απολύει εργαζόμενους με εμπειρία, ανθρώπους που έχουν επενδύσει στη γνώση και να προσλαμβάνει προσωρινά άλλους λόγω της επιδότησης, και στη συνέχεια, τελικά, οι μεν δεύτεροι να μην μπορούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, οι δε πρώτοι να ξεχνούν και αυτά που ξέρουν. Μια κατάσταση απίστευτη.

    Σας είπα πριν ότι δεν υπάρχει πια ζήτηση για προγράμματα. Το ξέρει όλος ο κόσμος. Πρώτον, είναι αχρείαστα, λόγω του ότι στεγνώσατε την αγορά και δεύτερον, είναι άχρηστα γιατί δεν κάνετε σωστό σχεδιασμό. Κύριε Υπουργέ, σπάσατε όλα τα ρεκόρ προχειρότητας. Θα σας το επιβεβαιώσω με στοιχεία στη δευτερολογία μου.

    Ευχαριστώ πολύ.

     

    ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

     

    Κύριε Υπουργέ,

    Περιπαίζετε απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό: είτε εκστομίζετε ανήθικες φράσεις- το λέω μετά λόγου γνώσεως – και εσείς και ο Κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος, είτε εκσφενδονίζετε αόριστες ημερομηνίες, ανύπαρκτα δισεκατομμύρια και «παλαιοσοσιαλιστικά» προγράμματα.

    Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε σε ένα νέο Ταμείο που έρχεται: το Κοινωνικό Ταμείο που θα χρηματοδοτήσει, λέει, ένα πρόγραμμα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Αυτό εννοούσα με τον όρο «παλαιοσοσιαλιστικά «προγράμματα τα οποία εξαγγέλλει η κα Κατσέλη, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε αυτά θα κατευθυνθούν και οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείο. Πρόκειται για ‘’παρκάρισμα’’ πόρων, μια χρηματοοικονομική τεχνική που τη μάθατε και την εφαρμόζετε στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας.

    Συνεχίζω. Εσείς που μιλάτε για υπευθυνότητα, εντάξατε στο έλλειμμα 17 από τις 41 ΔΕΚΟ χωρίς να λάβετε υπόψη τον Κανονισμό 2223/96 και αυτό είχε ολέθριο αποτέλεσμα, το οποίο θα αντιληφθούμε όλοι πολύ σύντομα. Πρώτον, οδηγήσατε σε νέα αναθεώρηση το ΑΕΠ της περιόδου 2006-2009, με αποτέλεσμα η ύφεση να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη- όχι σε εμάς που τη νιώθουμε στην οικονομία, αλλά στις αγορές : προσθέσατε μόνο με αυτή την κίνηση 1,2 μονάδες επιπλέον ύφεση. Και, δεύτερον, με αυτήν την κίνηση που δεν είχε καμία απολύτως λογική παρά μόνο μικροπολιτική σκοπιμότητα, βγάλατε τη χώρα έξω από την επόμενη περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, διακινδυνεύοντας τα κονδύλια. Έτσι, η Ελλάδα είναι σήμερα έξω από το Ταμείο Συνοχής και μόνο 3 από τις 13 Περιφέρειες  παραμένουν στο Στόχο 1. Αυτά είναι τα αποτελέσματά σας.

    Συνεχίζω. Βγήκε χθες μια ανακοίνωση από τον Υπουργό που υποτίθεται ότι συντονίζει το ΕΣΠΑ, ο οποίος, αφού μας κατηγόρησε ότι δίναμε οριζόντιες ενισχύσεις και κατασπαταλούσαμε εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους χωρίς στόχευση και σε ημετέρους, μίλησε για αλλαγή ήθους και για ύπαρξη σχεδίου που έχει διεθνή αναγνώριση. Συμφωνώ. Έχετε σχέδιο : είναι προφανώς το Μνημόνιο και, βέβαια, αυτό σας το αναγνωρίζουν όλοι αυτοί που σας το υπαγόρευσαν!

    Επειδή όλα αυτά που άκουσα μου δημιούργησαν μεγάλο εκνευρισμό, κάθισα και αποτύπωσα όλα τα έργα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πριν το 2004 που επηρέασαν το ΚΠΣ. Ένα προς ένα. Θα τα καταθέσω στα πρακτικά- παρακαλώ τους συναδέλφους να τα αναζητήσουν. Τώρα ετοιμάζω και τα έργα και τις ημέρες σας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο πριν το 2004. Γιατί τα ίδια που πάτε να εφαρμόσετε τώρα, κάνατε και τότε.

    Κύριε Κεγκέρογλου, τι είπατε; Ότι από 1-1-2007 υπήρξε στασιμότητα. Μα 1-1-2007 ήταν η ημερομηνία έναρξης της περιόδου προγραμματισμού! Το καταλαβαίνουμε αυτό, ναι ή όχι; Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα Κράτη- Μέλη. Αντίστοιχα, θα σας πω ότι το Γ’ ΚΠΣ ξεκίνησε 1-1-2006 και εσείς το εγκρίνατε 4 χρόνια μετά και το λειτουργήσατε χωρίς σύστημα διαχείρισης και ελέγχου. Αναζητείστε τα στοιχεία που κατέθεσα.

    Θέλετε να σας μιλήσω για τις δαπάνες του ΕΣΠΑ; 5 δις. ευρώ είναι οι πιστοποιημένες στο ΟΠΣ δαπάνες. Αυτές οι δαπάνες προέρχονται κατά 95% από συμβάσεις που υπεγράφησαν πριν το Σεπτέμβριο του 2009. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα και σας καλώ να τη διαψεύσετε, με στοιχεία και όχι με λόγια του αέρα.

    Ποια προγράμματα ακριβώς υλοποιούνται στην Περιφέρεια; Ο κ. Χρυσοχοϊδης, στην ανακοίνωσή του, μίλησε περί περιφερειακής πολιτικής. Προσέξτε. Ερωτώ: Ποια προγράμματα υλοποιείτε εσείς σήμερα στην Περιφέρεια; Στο Νομό Χίου, 17 μήνες τώρα έχει προκηρυχθεί ένα μόνο πρόγραμμα για 20 άτομα! Το ίδιο και στη Φλώρινα. 4.000 άνεργοι στη Φλώρινα, 11.200 άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο.

    Συνεχίζω. Κάνετε προκηρύξεις ανά τύπο Περιφέρειας, χωρίς καμία κατανομή. Σήμερα, η κα Κατσέλη που είναι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εξαγγείλει πάλι δισεκατομμύρια, χωρίς καμία περιφερειακή κατανομή. Τι θα πει αυτό; Ότι μπορεί οποιαδήποτε Περιφέρεια να διεισδύσει στην άλλη και την αφήσει χωρίς χρηματοδότηση. Καμία λοιπόν, περιφερειακότητα. Τίποτε απολύτως.

    Εγώ πραγματικά πιστεύω κύριε Πρόεδρε ότι, τελικά, συζητάμε με μία Κυβέρνηση που βρίσκεται σε απόλυτη παράκρουση.

    Ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.