Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O Βουλευτής Χίου, Κωστής Μουσουρούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2014».
Ο κ. Μουσουρούλης, μιλώντας για έναν προϋπολογισμό ελπίδας, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που σημειώνει πλέον η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτά δεν έλυσαν όλα τα προβλήματα, αλλά αποτελούν το πρώτο καθοριστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση την επόμενη χρονιά. Τόνισε ότι η χώρα θα πετύχει με τις δικές της προσπάθειες, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση της εθνικής αξιοπρέπειας.
Ο Βουλευτής μίλησε για την ανάγκη προσαρμογής εντός ενός συνεχώς εξελισσόμενου ευρωπαϊκού πλαισίου, το οποίο ανέπτυξε, που πρέπει να λαμβάνει υπόψη και η αξιωματική αντιπολίτευση εάν θέλει να θεωρείται υπεύθυνη πολιτική δύναμη, σε αντίθεση με το έως τώρα ιστορικό της: «μια σοβαρή αντιπολίτευση δεν αγκαλιάζει ό,τι αποσταθεροποιεί τη χώρα, δεν στηρίζει αδιακρίτως κάθε διαδήλωση, δεν εκτοξεύει λάτιν απειλές σε επενδυτές, δεν απειλεί υπουργούς με φυλακές, δεν προσκαλεί Βουλευτές να ρίξουν τη νόμιμη Κυβέρνηση».
Ακολουθεί το videohttp://youtu.be/CnCc4TFtxrk και αναλυτικά η ομιλία του Κ. Μουσουρούλη:
Ομιλία Κωστή Μουσουρούλη, 5 Δεκεμβρίου 2013
Κρατικός Προϋπολογισμός 2014
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αντικειμενικά, η Ελλάδα πάει καλύτερα και αυτό είναι παράγωγο της αξιοπιστίας που ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε πίσω στη χώρα.
Ο κίνδυνος είναι πλέον παρελθόν.
Ασφαλώς αυτό δεν είναι αρκετό για να δημιουργηθούν δουλειές, να σβήσουν τα μαγκάλια και να ξαναγυρίσει ο κόσμος στην παραγωγή. Όμως, είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα για ανάκαμψη, με τελικό προορισμό την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
Ο δρόμος είναι μετ’ εμποδίων. Άλλα τα βγάζουμε και άλλα τα μετακινούμε, ένα-ένα.
Για τα εμπόδια αυτά, υπόλογος είναι ο κρατισμός, ο κλειστός εκείνος χώρος μέσα στον οποίο οργανώθηκαν ατομικά και συντεχνιακά συμφέροντα.
Η απαξίωση της πολιτικής σε μια εξουθενωμένη κοινωνία, αποτελεί το τελευταίο τους καταφύγιο.
Οξυγόνο τους δε, η αδυναμία μας να συνεννοηθούμε όλοι ως προς τα ελάχιστα.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όλοι θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
Το στόχο αυτό, με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη ΧΑ, όλα τα άλλα κόμματα τον επιδιώκουμε στο πλαίσιο της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.
Ένα πλαίσιο, που άλλαξε μετά την κρίση.
Αναφέρω επιγραμματικά:
- Άλλαξε ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η ομοφωνία περιορίστηκε και αντικαταστάθηκε με διπλή ειδική πλειοψηφία: αριθμό Κρατών – Μελών και ποσοστό πληθυσμού. Το ίδιο και η αρνησικυρία, το βέτο. Το τονίζω αυτό για την αξιωματική αντιπολίτευση.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε από το Συμβούλιο αρμοδιότητες οικονομικής πολιτικής. Ελέγχει πολύ πιο αυστηρά τα Κράτη – Μέλη και επιβάλλει αυτόματες κυρώσεις.
Αυτό είναι το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
- Τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει:
- να προ-συνεννοούνται για οποιαδήποτε απόφαση (οικονομικής ή δημοσιονομικής πολιτικής) η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τους άλλους.
Αυτό είναι το «Σύμφωνο του Ευρώ +».
- να ισοσκελίζουν τους προϋπολογισμούς τους και να διορθώνουν αυτόματα τις αποκλίσεις.
Αυτό είναι το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο».
- να επιτυγχάνουν τους στόχους τωνΠρογραμμάτων Σταθερότητας και Σύγκλισης που έχουν συμφωνήσει.
Η δε Ευρ. Επιτροπή που εποπτεύει, μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε όσους δεν τους επιτυγχάνουν.
Με ή χωρίς «Μνημόνιο», σε αυτό το πλαίσιο οφείλει να κινείται κάθε χώρα που επιλέγει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Χωρίς προσαρμογές σε όλο το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό μας σύστημα, δεν μπορούμε να σταθούμε.
Και δεν τελειώσαμε:
- Οι στόχοι και οι προτεραιότητες των προσαρμογών αυτών έχουν συμφωνηθεί στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020» και η εφαρμογή τους έχει προεξοφληθεί στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
- Η δε πρόοδος καθενός θα εξετάζεται στο πλαίσιο του «Συμφώνου για το Ευρώ+» όχι πολιτικά, αλλά με βάση ήδη συμφωνημένους μετρήσιμους δείκτες, για κάθε στόχο ξεχωριστά.
Και ερωτώ, τα αποδέχεστε, τα αντέχετε όλα αυτά κύριοι της αντιπολίτευσης;
Δεν απευθύνομαι στο ΚΚΕ, γιατί κάνει το πιο απλό: απορρίπτει όλα τα σχετικά ερωτήματα.
Εφόσον τα αποδέχεσθε, όσοι αποδέχεσθε την Ευρώπη, τότε την εθνική κυριαρχία να μην τη θυμάστε μόνο για να παίρνετε τα άρματα με την τρόικα και να επικρίνετε την Κυβέρνηση.
Καταλάβετέ το: είμαστε συνιδιοκτήτες του Ευρώ και έχουμε πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική ευθύνη έναντι των άλλων.
Πρέπει λοιπόν να πετύχουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Αυτός είναι ο μονόδρομος για εθνική αξιοπρέπεια.
Με τα χρήματα των άλλων, κανείς δεν έγινε κανείς ποτέ εθνικά κυρίαρχος.
Κι αυτά πρέπει να τα πούμε εδώ, στη χώρα μας.
Όταν πρέπει να υπερασπιστούμε τη χώρα στο εξωτερικό, θα πούμε και άλλα, αυτά που πρέπει, όπως πρέπει και όταν πρέπει, να είστε σίγουροι.
Πάντως, όσο δίκιο και να έχουμε, κανείς δεν θα μας πληρώνει για να μένουμε αδιόρθωτοι. Να πηγαίνουμε δηλαδή στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που όλος ο κόσμος προσπαθεί να ακολουθήσει.
Ακόμα και όλες οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Αν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση σκέφτεστε κάτι άλλο, πείτε το στο λαό.
«Διαπραγμάτευση εντός της Ευρωζώνης» είπε στο Τέξας ο Αρχηγός σας.
Με τους κανόνες της Ευρωζώνης, που ήδη σας περιέγραψα, προσθέτω.
Και κάτι ακόμα.
Προεκλογικά, ο κ. Τσίπρας, με τη φράση «το νόμισμα δεν είναι φετίχ», δεν είχε αποκλείσει τη δραχμή και μας κατηγορούσε ότι εκφοβίζουμε τον κόσμο με αυτά που ανακάλυψε μετεκλογικά: τα περί bank run, πληθωρισμού, φυγής κεφαλαίων και ανθρώπων και χαρακτήρισε ως «καταστροφή».
Ψηφοθηρικοί ήταν οι λόγοι.
Έστω κι έτσι, ερωτώ: είναι ποτέ δυνατόν να έχουμε μια σοβαρή ανταλλαγή επιχειρημάτων ύστερα από όλα όσα έχουμε ακούσει από:
- «χωρίς εναλλακτικό πάρτι εξόδου δεν γίνεται διαπραγμάτευση»
- «τι θα πάθουμε αν πληρώνουμε με δραχμές»
- «εάν η Ελλάδα βρεθεί μόνη της να προωθεί ένα εναλλακτικό πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει στρατηγικό δίλημμα εξόδου ακόμα και από την ΕΕ», όπως είχε πει και ο κ.Στρατούλης,
Και κάτι ακόμα, για τον κ. Αλαβάνο της Δραχμής και της Αργεντινής, που θέλει να μας δώσουν πίσω το χρυσό και το συνάλλαγμα της συμμετοχής της ΤτΕ στην ΕΚΤ και να απομονωθούμε από τον κόσμο. Τα Ευρώ που θα παρακρατήσουν οι πολίτες θα παρακρατηθούν από τη συμμετοχή αυτή. Όσο για τα νομισματικά πλεονεκτήματα που ονειρεύεται, θα είχαν ένα στοιχειώδες νόημα αν την ισοτιμία επιστροφής στη δραχμή δεν την αποφάσιζαν οι αγορές. Ας μην μιλήσω για τις διαδικασίες επανένταξης στην ΕΕ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι αδύνατον να βγούμε από την κρίση χωρίς προσαρμογές.
Η προσαρμογή αυτή είναι επίπονη, αφού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, πρότυπα ή στερεότυπα.
Ωστόσο, κωλυσιεργίες δεν χωρούν, ούτε αφορισμοί και κατηγορίες, στις οποίες αρέσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σοβαρός, κάπου θα πρέπει να δυσαρεστήσει και κάποιον. Δεν γίνεται να είναι όλα μέλι γάλα.
Γι’ αυτό, μια σοβαρή αντιπολίτευση δεν αγκαλιάζει ό,τι αποσταθεροποιεί τη χώρα, δεν στηρίζει αδιακρίτως κάθε διαδήλωση, δεν εκτοξεύει λάτιν απειλές σε επενδυτές, δεν απειλεί υπουργούς με φυλακές, δεν προσκαλεί Βουλευτές να ρίξουν τη νόμιμη Κυβέρνηση.
Μία σοβαρή αντιπολίτευση τεκμηριώνει ό,τι προτείνει. Και γι’ αυτό λέμε, ΣΥΡΙΖΑ ίσον τρισχειρότερα.
Και σας πιέζουμε, να αποδείξετε ότι έχετε συγκροτημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, ακριβώς όπως είχε χαρακτηρίσει ο κ. Τσίπρας το Εκλογικό σας Πρόγραμμα του Μάιου 2012.
«Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν την αντικατάσταση του Μνημονίου από το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας» μας είπε ο αρχηγός σας για το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή; Ποια είναι η πολιτική πρόταση για να βελτιωθεί η κατάσταση;
Παράδειγμα συγκεκριμένο:
Η Κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο ΕΣΠΑ, που είναι αναπτυξιακό εργαλείο.
Εσείς κάνατε καμία πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης; Καμία.
Ή με ποιον Αναπτυξιακό Νόμο θα πορευτείτε με τις «παραγωγικές δυνάμεις» του τόπου, με τις οποίες επιτέλους αρχίσατε να συνομιλείτε;
Τον έχετε γράψει; Προσωπικά το έχω κάνει δύο φορές και τις δυο με απτά αποτελέσματα και με την έγκριση της Ε.Ε.
Αναφέρεστε συχνά στους «υγιείς επιχειρηματίες». Ποιοι είναι αυτοί;
Σε ποια βάση και με ποια κριτήρια τους θεωρείτε «υγιείς»;
Γιατί δεν μιλάτε και για υγιές κράτος;
Πιστεύω ότι σοβαρό σχέδιο για τη χώρα θα είστε σε θέση να γράψετε μόνον όταν θα πάψετε να αρνείστε τις αιτίες της κρίσης.
Ο γιατρός το αίτιο της ασθένειας ψάχνει, αρχίζοντας από το σύμπτωμα.
Αλλιώς δεν είναι γιατρός, αλλά η κυρά μας η μαμή!
Η κοινωνία μας όμως δεν είναι ματιασμένη, έχει σοβαρά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εργαζόμαστε για λύσεις. Και βλέπουμε την ελπίδα, πλέον πολύ καθαρά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Ο προϋπολογισμός του 2014, τον οποίο υπερψηφίζουμε, μπορεί να μην είναι τέλειος, όμως είναι προϋπολογισμός ελπίδας.
Ευχαριστώ.