• Ολομέλεια – ΣΝ “Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις”

  Ομιλία Βουλευτή Ν. Χίου, κ. Κωστή Μουσουρούλη

  επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών “Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις”

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο φόρος ιδιοκτησίας θεσπίζεται κάτω από τις πολύ δύσκολες, κοινωνικές και οικονομικές, συνθήκες της χώρας. Το δημόσιο ταμείο, όμως, έχει ανάγκη από έσοδα, έχει ανάγκη από τον ΕΝΦΙΑ. Το δημόσιο ταμείο απευθύνεται κυρίως στους αδύναμους.

  Με αυτή την έννοια, κύριε Καραθανασόπουλε, δεν εκτιμώ ότι είναι αντιλαϊκός ο φόρος, γιατί στο δημόσιο ταμείο προσβλέπουν οι αδύναμοι της χώρας. Αν η πραγματική οικονομία είχε τώρα τη δυνατότητα, δηλαδή, η παραγωγή και η απασχόληση να δημιουργήσουν εισόδημα, να παράγουν εισόδημα και άρα, έσοδα -νέα έσοδα- δεν θα είχαν κληθεί να συνεισφέρουν σε τέτοιο ύψος και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

  Όμως, πιστεύω -και νομίζω ότι κανείς, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έχει αντίρρηση σ’ αυτό- ότι όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, οι κρατικές δαπάνες θα μειώνονται, τα έσοδα θα αυξάνονται και έτσι η αναλογία των φόρων θα μπορεί να βελτιώνεται. Το ότι αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην καθημερινότητα, ασφαλώς δίνουν ένα άλλοθι στο ΣΥΡΙΖΑ να τα αμφισβητεί. Όμως, τα αμφισβητεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χωρίς αυτοσυγκράτηση, αφού το φορολογικό πλαίσιο δεν απέχει και πολύ από τη δική του πρόταση.

  Όμως, κύριε Υπουργέ, είναι τέτοιο το πάθος τους για εξουσία που έρχονται απέναντι και σ’ αυτά που οι ίδιοι λένε, αλλά ακόμα και στο σκληρό πυρήνα της ιδεολογίας τους. Θα σας διαβάσω απόσπασμα από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν απ’ αυτό, όμως, διαβάζω τις απόψεις που είχε εκφράσει ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή: «Ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος κατοχής. Ο ΕΝΦΙΑ επεκτείνεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας». Μάλιστα.

  Τι λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, οι καταθέσεις στις τράπεζες, τα επενδυτικά προϊόντα κλπ.. Τι λέει για το φόρο μεγάλης περιουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα υπάρχουν υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της περιουσίας -παραδείγματος χάριν, 300.000 ευρώ ανά άτομο- ώστε να μη θιγεί η μικρή και μεσαία περιουσία. Θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα, θα καταργεί τα σχετικά τέλη που ισχύουν σήμερα -φαντάζομαι το ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο το καταργεί και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο- και θα στοχεύει στη συλλογή εσόδων από την περιουσία στο ύψος τουλάχιστον του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφαλώς εννοείτε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μάλιστα. Έχετε κάνει την άσκηση; Κάντε την λίγο και τα ξαναλέμε.

  Ο αντιπολιτευτικός οίστρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Η Αριστερά παραμένει πιστή στην ανάγκη μετάβασης της οικονομικής εξουσίας από το άτομο στο κράτος, αφού ο πλούτος είναι η εξουσία. Η Αριστερά αρχίζει και τελειώνει με φόρους.

  Ρωτώ, λοιπόν -και θα ήθελα να πάρω μία απάντηση- το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει κυβέρνηση, ω μη γένοιτο. Θα το ακυρώσει αυτό το φορολογικό πλαίσιο για την ιδιοκτησία; Δηλαδή, τα 2,65 δισεκατομμύρια θα τα βρει με κάποιον άλλο τρόπο; Πείτε το ευθέως: «Εμείς θα καταργήσουμε αυτόν το νόμο και θα φέρουμε κάτι άλλο». Να μας πείτε, όμως, και τι είναι το «κάτι άλλο». Δεν λέει λέξη ο ΣΥΡΙΖΑ, για το πώς θα αυξηθεί η πίτα ώστε να έχουμε έσοδα και για το πώς θα μειωθούν οι δαπάνες.

  Χθες είχαμε μία συζήτηση για τα ναυπηγεία. Ακούστηκε τίποτα για το πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη ναυπηγική παραγωγή για να αυξήσουμε τα έσοδα; Ξέρουμε -και εσείς της Αριστεράς πολύ καλά- για ποιο λόγο δεν είμαστε ανταγωνιστικοί στο κόστος και στο χρόνο. Ξέρετε, επίσης, γιατί εμποδίσατε κι εμποδίζετε συνεχώς να υπάρξει στα ναυπηγεία εργασιακή ειρήνη. Δικοί σας είναι αυτοί που ξεσηκώνονται και μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση, ειδικά στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, ξαναλέω δεν είναι μόνο το κόστος, είναι και ο χρόνος.

  Για μένα υπάρχει μία εξίσωση: ΣΥΡΙΖΑ ίσον ελλείμματα. Ελλείμματα ίσον υπονόμευση της μακροχρόνιας προοπτικής της χώρας, ίσον υπονόμευση της απασχόλησης, γιατί χωρίς μακροχρόνια προοπτική σε αυτήν τη χώρα επενδύσεις δεν γίνονται. Και προφανώς η απασχόληση από τις επενδύσεις θα προέλθει όχι δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος ούτε με την πρόσληψη όλων αυτών στους οποίους το έχετε υποσχεθεί στο δημόσιο τομέα.

  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΜΟΪΛΗΣ: Ποιος δημιούργησε τα ελλείμματα μέχρι τώρα;

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Το μείζον, όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είστε ούτε εσείς ούτε εμείς. Είναι η κρίση.

  Σήμερα πάμε καλύτερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Του χρόνου θα βγούμε στις αγορές και η χώρα θα ανακάμψει. Η οικονομική σταθεροποίηση είναι εδώ, η πιστοληπτική αξιοπιστία κτίζεται μέρα με τη μέρα, όπως και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όλα αυτά ασφαλώς και θα βελτιώσουν τις συνθήκες και στα ακίνητα, όπως θα βοηθήσει και η μείωση του φόρου μεταβίβασης που εισάγει το νομοσχέδιο. Όμως, δεν αρκούν αυτά. Τα ακίνητα μπορούν να στηρίξουν το ΑΕΠ, αρκεί η Κυβέρνηση να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλο το κτιριακό απόθεμα. Και δεν μιλώ μόνο μέσω της φορολογίας, αλλά με τη χρησιμοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, κυρίως, για το μείζον ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας.

  Φόρος, λοιπόν, υπάρχει γιατί υπάρχει ανάγκη γι’ αυτόν το φόρο σε αυτό το ύψος. Είναι, όμως, ενιαίος, διευρυμένης βάσης, δικαιότερα κατανεμημένος, λιγότερος για τους περισσότερους και λαμβάνει υπόψη και αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτούς που έχουν ημιτελείς οικοδομές, αλλά και όσους κατοικούν σε μικρά νησιά. Και αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό. Υπογραμμίζω για μία ακόμη φορά ότι όλα τα Υπουργεία εφαρμόζουν πλέον το ν. 4150/2013 και τη ρήτρα νησιωτικότητας.

  Παράλληλα, κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι οι βελτιώσεις που εισάγετε στα οργανωτικά ζητήματα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, θα βοηθήσουν ώστε να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο φαινόμενο σε ένα χρόνο να έχουν συσσωρευτεί φόροι τριών προηγούμενων ετών.

  Στα θετικά, επίσης, σταχυολογώ τη σημαντική συμβολή της ναυτιλιακής κοινότητας, την ελάφρυνση της φορολογίας των κατοίκων των μικρών νησιών, την εξαίρεση από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των δαπανών για έρευνα στις επιχειρήσεις.

  Υπάρχουν και επιμέρους αδικίες και θα ήθελα την προσοχή σας, αν μου επιτρέπετε, κύριε πρώην Υπουργέ και κύριε νυν Υπουργέ. Θέλω να αναφερθώ εν τάχει σε ένα ειδικό θέμα: Οι ιδιοκτήτες οικιών και οικοπέδων στον Κάμπο της Χίου, μιας ιστορικής, αγροτικού χαρακτήρα περιοχής, αυστηρά προστατευμένης ως προς τη δόμηση, αδικούνται βάναυσα. Δεν μπορεί αγροτεμάχια, που καλλιεργούνται εντός ζώνης και οικισμού, να αντιμετωπίζονται ως αστικά οικόπεδα. Από το 2010 ενενήντα Βουλευτές όλων των κομμάτων -και το ΚΚΕ στήριξε, αν και δεν υπέγραψε τη σχετική τροπολογία, έχουμε θέσει το ζήτημα επανειλημμένως.

  Ο συνάδελφός μου του ΠΑΣΟΚ κ. Τριαντάφυλλος κι εγώ πρόσφατα στείλαμε επιστολή στον κ. Στουρνάρα. Περιμένω από εσάς ή από τον κ. Υπουργό να τοποθετηθείτε ευθέως. Προσέξτε, αυτή δεν είναι μία περίπτωση για να με ψέξει κανείς για ρουσφετολογική αντιμετώπιση -σε καμία περίπτωση. Υπενθυμίζω ότι την τροπολογία την υπέγραψαν είκοσι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Την καταθέτω για τα Πρακτικά.

  (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΛΑΛΗΣ: Να διευρυνθεί για όλη την Ελλάδα. Να το κάνουμε για όλους, δηλαδή.

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Είστε άσχετος. Η Αριστερά είναι άσχετη.

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Με το θέμα είστε άσχετοι.

  Ένα λεπτό θέλω μόνο, κυρία Πρόεδρε.

  Θα κλείσω με το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο «Έθνος», είπε ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισμένες θέσεις του κόμματός του, μάλλον για εμάς που ρωτάμε καμιά φορά τι γίνεται με την άλλη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που λέει «όχι» στην Ευρώπη κλπ.. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι μία μερίδα – μεγάλη μάλιστα- του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει εκτός της κυβέρνησης οψέποτε γίνει, που δεν θα γίνει. Μας κάλεσε, επίσης, να ανοίξουμε την πόρτα της συνείδησής μας, εμάς του Βουλευτές της Συμπολίτευσης. Ρωτώ: Θα καλέσει και τον κ. Λαφαζάνη να ανοίξει τη δική του; Γιατί αν την ανοίξει ο κ. Λαφαζάνης, έχει φύγει την ίδια στιγμή.

  Είπε ακόμα ο Αρχηγός σας ότι είναι κρίμα για το ΚΚΕ του Χαρίλαου Φλωράκη, να έχει αυτή τη στάση. Εγώ έψαξα και βρήκα την ομιλία του Γιάννη Πασαλίδη, πρώτου Προέδρου της ΕΔΑ ως Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως το 1958, σε μία εποχή πολύ πιο ταραγμένη από τη σημερινή και με μία Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης και όχι ηγέτιδα της Ευρώπης, όπως θα γίνει σε λιγότερο από ένα μήνα. Τι έλεγε ο Πασαλίδης; Εδώ είναι η ομιλία του για όποιον θέλει να τη φωτοτυπήσει και να τη μελετήσει.

  Δεσμεύτηκε για εθνικά υπεύθυνη στάση. Προέταξε πάνω απ’ όλα τη σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας. Αποκήρυξε τη στείρα άρνηση και υποσχέθηκε καλόπιστο και δημιουργικό έλεγχο. Ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κάνετε εσείς.

  Ευχαριστώ.

   

Comments are closed.