• Δήλωση Κωστή Μουσουρούλη για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι

    Ως τ. Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου έζησα από κοντά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με ένα διπλό στόχο: την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.


    Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα με μεγάλη σοβαρότητα και έχει να επιδείξει καλύτερο βαθμό ανταπόκρισης σε σχέση με άλλες περιπτώσεις διεθνώς, δεδομένων και των ειδικών συνθηκών και δυσκολιών, ιδίως στο Αιγαίο, χάρη στο υψηλό αίσθημα ευθύνης των στελεχών αυτών του Λιμενικού. Συνεχώς δε, αναδεικνύει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συνολικότερη αντιμετώπισή του.

    Λίγοι μπορούν πραγματικά να αντιληφθούν τη δυσκολία ενός εγχειρήματος διάσωσης, μεσοπέλαγα, στο σκοτάδι και εν μέσω ισχυρών ανέμων. Ένα τέτοιο περιστατικό έλαβε χώρα προ λίγων ημερών, στη θαλάσσια περιοχή Φαρμακονησίου. Πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος διέσωσε 16 συνανθρώπους μας από ένα αλιευτικό που έπλεε από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν κατόρθωσε να σώσει όλους τους επιβαίνοντες σε αυτό. Οι ακριβείς συνθήκες του τραγικού αυτού γεγονότος είμαι βέβαιος πως θα εξακριβωθούν μετά από την έρευνα που θα φωτίσει τα πραγματικά περιστατικά. Μέχρι τότε είναι συνετό να επικρατήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να μην σπεύδει κανείς να απευθύνει βαριές κατηγορίες σε άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού μας Σώματος, που έχουν διασώσει μέχρι σήμερα -υπό αντίξοες συνθήκες- χιλιάδες ανθρώπους που άλλοι έβαλαν σε βάρκες και που η ζωή τους κινδύνευε στη θάλασσα.

Comments are closed.