• Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του ΣΝ του ΥΠΑΑΤ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ο Βουλευτής Ν. Χίου Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ότι ο αγροτικός τομέας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προγραμματικής κατεύθυνσης, καθώς οι εθνικές ανάγκες και δυνατότητες είναι ήδη γνωστές, παρά μάλλον, πρόβλημα πολιτικής διεύθυνσης με την έννοια συμβατότητας των ρυθμίσεων και του σχεδιασμού.

    Επικροτώντας την εισήγηση του ΥΠΑΑΤ σχετικά με τη διευκόλυνση των νεοεισερχομένων στον αγροτικό τομέα μέσω της κατάργησης εισοδηματικών κριτηρίων και του προαπαιτούμενου της διετούς ασφάλισης στον ΟΓΑ, αναφέρθηκε επίσης και στη θεσμοθέτηση της αγοράς των παραγωγών ζητώντας να συμμετάσχουν σε αυτήν και οι συλλογικοί φορείς των αγροτών.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Κ. Μουσουρούλης, αναφερόμενος στην υποχρέωση των ετεροπαγγελματιών να τηρούν βιβλία για έσοδα άνω των 10.000, ζήτησε να βρεθεί λύση έτσι ώστε η υποχρέωση αυτή να μην επιβαρύνει με γραφειοκρατικά προβλήματα τους καλλιεργητές, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, όπως π.χ. στη Χίο.

    Τέλος, ο Βουλευτής υπενθύμισε την υποχρέωση που έχει θεσμοθετηθεί με το ν. 4150/2013 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σύμφωνα με την οποία όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να μελετώνται ως προς τις επιπτώσεις τους στο νησιωτικό χώρο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, εφόσον δε απαιτείται να διαφοροποιούνται αναλόγως.

    Ακολουθεί  το video http://youtu.be/YRvabI_466E και η πλήρης ομιλία από τα Πρακτικά της Βουλής.

    ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

    ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ  ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΒ΄

    ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ & ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΙΑΚΗΣ & ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΤΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

    Πέμπτη 23.01.2014

     

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον αγροτικό τομέα δεν υπάρχει πρόβλημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ίσως να υπάρχει πρόβλημα πολιτικής διεύθυνσης με την έννοια των ρυθμίσεων και του προγραμματισμού.

    Τα πάντα είναι γνωστά, οι εθνικές ανάγκες και δυνατότητες. Πού πρέπει να πάμε,  σε ποια προϊόντα, δηλαδή. Τι πρέπει να κάνουμε στον τομέα της παραγωγής, της μεταποίησης του μάρκετινγκ έτσι ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές και φιλικοί προς το περιβάλλον. Τι πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε νέους στο αγροτικό επάγγελμα. Έχουν ξεκαθαρίσει όλα αυτά.

    Έρχομαι στον τομέα της διεύθυνσης με την έννοια των ρυθμίσεων και του  σωστού προγραμματισμού. Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι οι νόμοι πρέπει να θέτουν το γενικό πλαίσιο και στη συνέχεια οι όποιες εξειδικεύσεις να υλοποιούνται μέσω Υπουργικών Αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων.

    Στην περίπτωση του νομοσχεδίου που συζητάμε τώρα – και ειδικά στο δεύτερο κεφάλαιο – έχουμε αρκετές αλλαγές σε σχέση με παλαιότερους νόμους, εκτεταμένες αλλαγές. Και θα ήθελα να ρωτήσω –νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε- αυτές οι αλλαγές πού οφείλονται, ποιοι είναι οι λόγοι; Διότι, μιλάμε για πρόσφατους νόμους.

    Ο πρώτος προφανής λόγος είναι ότι οι νόμοι θα ήταν ελλιπείς. Ποιος φταίει για αυτό; Η Κυβέρνηση που τους εισηγήθηκε και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που τους επεξεργάστηκε.

    Ο δεύτερος λόγος είναι –αυτός που υπονόησα- ότι οι ρυθμίσεις είναι εξαντλητικές, είναι λεπτομερείς, Όπως για παράδειγμα, οι κυρώσεις στο νομοσχέδιο, αλλά και οι ρυθμίσεις που παρουσιάζονται στο νόμο σχετικά με τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες επαγγελματικών ή επιστημονικών φορέων. Πάρα πολλά πράγματα, κύριε Υπουργέ! Καταλαβαίνω ότι οι φορείς επιθυμούν να κατοχυρώσουν –πιστεύουν ότι κατοχυρώνουν- μέσα από τη νομοθεσία διάφορα τέτοια δικαιώματα. Η εξήγηση είναι προφανής. Δεν θέλω να επεκταθώ. Καλύτερα να προχωρήσω σε ορισμένα επιμέρους άρθρα.

    Το πρώτο –και πολύ θετικό- είναι το γεγονός ότι για την έναρξη της αγροτικής δραστηριότητας δεν πρέπει πλέον να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα και δεν θα αποτελεί προαπαιτούμενο η διετής συνεχόμενη ασφάλιση στον ΟΓΑ. Αυτό σε σχέση με αυτό που είπα για την πολιτική είναι θετικό για τους νεοεισερχόμενους στον τομέα και το επικροτώ!

    Έχω κάποιους ενδοιασμούς σε σχέση με τη διαχείριση των ΑΠΕ, των μικρών κάτω από 100KW και τη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων. Εκεί βέβαια έχουμε χρόνια ένα θέμα με την ασφάλιση, ΟΑΕΕ ή ΟΓΑ. Έπρεπε να τα είχαμε λύσει ως Κυβέρνηση. Έστω και τώρα, αν δεν τα έχουμε λύσει, ας τα λύσουμε.

    Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη για τις ΑΠΕ, πολύ δε περισσότερο όταν η ίδια η πολιτεία ενθάρρυνε τους αγρότες να «φυτέψουν» φωτοβολταϊκά. Για να χαρακτηρίσουμε, όμως, κάποιον επαγγελματία αγρότη, αν μη τι άλλο θα πρέπει να υπάρχει και μία ελάχιστη αγροτική δραστηριότητα.

    Ο θεσμός των αγορών των παραγωγών είναι σωστός. Πιστεύω πως θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ενώσεις και οι συλλογικοί φορείς των αγροτών.

    Ένα σημαντικό μέτρο, όπως ειπώθηκε από πολλούς συναδέλφους, για να λειτουργήσει σωστά μία κτηνοτροφική επιχείρηση, είναι και ο «κτηνίατρος εκτροφής». Σας άκουσα. Δικαιολογήσατε αυτή τη ρύθμιση επικαλούμενοι γεωγραφικούς λόγους, δηλαδή, λόγω του ότι βρισκόμαστε κοντά σε τρίτες χώρες κ.λπ. Σαφώς είναι ωραίο και αυτό, όμως οι λόγοι που σας οδήγησαν στη ρύθμιση είναι το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν κτηνιάτρους, ιδίως στην περιφέρεια. Είναι και αυτό ένα θέμα. Δεν λέω ότι πρέπει να προσλάβουμε δημόσιους υπαλλήλους, λέω όμως ότι εάν αυτή η ρύθμιση, που λειτουργεί ως  τεστ, αποδώσει στην πράξη -και πιστεύω ότι θα αποδώσει, παρά τις διαφωνίες- θα μπορούσε να γίνει κάποια αντίστοιχη στο μέλλον, όπως ειπώθηκε και στην Επιτροπή, για το «γεωπόνο αγροτικής εκμετάλλευσης».

    Είναι σαφές ότι δεν αρκεί η εμπειρία. Αυτήν Την διαθέτουν οι Έλληνες αγρότες. Οι επιστημονικές συμβουλές θα έχουν αντίκρισμα και στην ποιότητα και στην τιμή του προϊόντος, για να το συνδέσω αυτό και με τη γενικότερη ανταγωνιστικότητα, που είναι ο βασικός στόχος της πολιτικής μας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη αυτή τη συζήτηση έχει διαπιστώσει ότι αυτά που λέμε εδώ είναι πολυτέλεια. Είναι μία συζήτηση, λέει, άκαιρη για τους παραγωγούς, ακριβώς διότι η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να εμβαθύνουν σε αυτά.

    Εγώ πιστεύω ότι ασφαλώς και όλα αυτά τους αφορούν. Ασφαλώς και αφορά αυτό το νομοσχέδιο τους παραγωγούς. Όμως, κύριοι συνάδελφοι, ο καημός σας είναι άλλος. Είναι να φύγετε από την ευθεία της ουσίας και να στρέψετε τη συζήτηση πού; Στα οικονομικά προβλήματα, στα αγροτικά δάνεια. Και αυτό δεν το κάνετε μόνο εδώ, αλλά σε κάθε νομοσχέδιο. Πρόσφατο νομοσχέδιο είναι το ενεργειακό και θα επανέλθω σε αυτό.

    Εγώ πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –απευθύνομαι προς αυτή την πτέρυγα- δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Νομίζω ότι έχει πει ο Αριστοφάνης ότι είναι αδύνατο να διδάξεις στο καβούρι να πηγαίνει ευθεία. Πάντα θα κάνετε αυτές τις στροφές. Θα συζητούμε για την ουσία και εσείς θα λέτε ό,τι εξυπηρετεί τη γνωστή ψηφοθηρική πολιτική σας.

    Κύριε Υπουργέ, θέλω να πω κάτι ακόμη. Ποτέ δεν τελειώνουμε με την ψήφιση των ρυθμίσεων ενός νόμου. Χρειάζεται παρακολούθηση, αξιολόγηση και έλεγχος. Θα αναφέρω δύο παραδείγματα. Η βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα μητρώα, η εγγραφή στα οποία αποτελεί προϋπόθεση και για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων, αλλά και για να λειτουργήσουν οι ρυθμίσεις. Το ερώτημά μου είναι εάν επικαιροποιούνται αυτές οι βάσεις δεδομένων, εάν συμπληρώνονται, εάν είναι προσβάσιμες σε όλους.

    Το ίδιο ισχύει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και για τη διάταξη νόμου του 2011, σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις προς την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, η οποία απ’ ότι φαίνεται –από την αντίστοιχη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο έκανε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο, δεν είχε θέσει αυστηρές προϋποθέσεις ορθολογικής και διαφανούς διαχείρισης. Αντίστοιχες περιπτώσεις θα δούμε και στα ενεργειακά την άλλη εβδομάδα, όπου είμαι Εισηγητής σε ένα νομοσχέδιο. Γι’ αυτό με την τροπολογία που καταθέσαμε με τους συναδέλφους από την Κρήτη, τον κ. Βολουδάκη και τον κ. Σενετάκη, αλλά και τον κ. Στύλιο από την Άρτα δεν βαλλόμεθα  κατά των θεσμών, αντίθετα προασπίζουμε την ανεξαρτησία των θεσμών έναντι του κράτους. Το γεγονός ότι ορισμένες χρηματοδοτήσεις προς αυτές τις οργανώσεις δόθηκαν μέσα από τον ΕΛΓΑ, δηλαδή πληρώθηκαν από τους αγρότες, αποτελεί ένα λόγο παραπάνω για να υπερψηφίσετε και να αποδεχθείτε αυτή τη ρύθμιση.

    Θα θέσω δύο τελευταία ζητήματα. Το ένα αφορά τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες, δηλαδή δημοσίους υπαλλήλους, δικηγόρους και συνταξιούχους και άλλους. Όσοι εξ αυτών υπερβαίνουν τα χαμηλά όρια που έβαλε μια πρόσφατη ΠΟΛ υποχρεούνται να τηρούν βιβλία. Εάν αυτό, κύριε Υπουργέ, δεν αλλάξει, σημαντικές καλλιέργειες στην Περιφέρεια και κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, οι οποίες στηρίζονται σε ετεροεπαγγελματίες αγρότες, κινδυνεύουν να ατονήσουν. Ένα παράδειγμα είναι η μαστίχα Χίου, όπου οι παραδόσεις αναστάλθηκαν  μέχρι να διευκρινιστεί το καθεστώς. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαστιχοπαραγωγών δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Έχω καταθέσει ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, όχι σε εσάς, στους άλλους, αλλά προτρέπω κι εσάς να τη δείτε.

    Να θυμίσω και κάτι ακόμη. Ο ν.4150/2013 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου επιβάλλει –δεν είναι απλή υποχρέωση, είναι παράβαση νόμου για όποιον δεν το εφαρμόζει- να έχουμε διακριτή μεταχείριση, κύριε Υπουργέ, στις νησιωτικές περιοχές.

    Παρακαλώ όλους τους συναδέλφους –όσοι έχουν ευαισθησία βεβαίως- να το αναφέρουν ρητά. Αφορά και το γεωργικό τομέα. Το τελευταίο θέμα αφορά στην πυρκαγιά της Χίου το 2012. Θέλω να ευχαριστήσω από αυτό το Βήμα για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με τον Υπουργό και τα στελέχη του, με την οποία πετύχαμε πολύ γρήγορη έγκριση του προγράμματος αποκατάστασης και αποζημίωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Επίσης, θέλω να αναφέρω τη συνεργασία που είχε ο Γενικός Γραμματέας σας με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και για τις λύσεις που βρέθηκαν, προκειμένου να μη μείνουμε σε ένα συντριπτικά χαμηλό ποσοστό αποζημίωσης των δικαιούχων.

     

    Ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.