• K. Μουσουρούλης : Ναυτιλία ο μεγάλος «αιμοδότης» της Ελλάδας

  Ανοιχτή επιστολή Κωστή Μουσουρούλη, υποψηφίου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, πρώην Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου

  Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

   

  Πέραν από στοιχεία, αριθμούς και παραδόσεις, η  καταγωγή μου, ο τόπος που μεγάλωσα, οι εμπειρίες μου στη συνέχεια και οι γνώσεις μου έχουν εμπεδώσει την αντίληψη ότι η ναυτιλία είναι εκείνος ο τομέας οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας που εξακολουθεί να έχει, περισσότερο από τους άλλους τομείς, τη δυνατότητα να συμβάλλει αποφασιστικά σε έξοδο της πατρίδας μας σε «ήσυχες και γαλήνιες θάλασσες», σε ημέρες υγιούς -και όχι επίπλαστης- ευημερίας και σταθερής ανάπτυξης.

  Αναγνωρίζετε θεωρώ πως η Πολιτεία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και ανάλογα με τις δυνατότητές της, στην ενίσχυση της ναυτιλίας.

  Ως Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου την περίοδο 2012-2013 και με διαρκή, ουσιαστική και καλόπιστη συνεργασία και διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης των Ελλήνων εφοπλιστών και πλοιοκτητών, στόχευσα στην ενίσχυση της ναυτιλίας, κυρίως με:

  • την οργανωτική ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου σε έναν σύγχρονο διοικητικό φορέα με δυνατότητες, αξιοποιώντας γνώσεις, εμπειρίες, δομή και επαγγελματισμό εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες διαρκούς υποστήριξης της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας,
  • την αναβάθμιση των σχέσεών μας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδίως τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • τη λειτουργική αναβάθμιση του ελληνικού νηολογίου, μέσω απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών νηολόγησης, μείωση της γραφειοκρατίας και χρήση ηλεκτρονικών μέσων,
  • την έναρξη διακριτής συνεργασίας με την Κύπρο και τη Μάλτα, ως τα τρία μεγαλύτερα Κοινοτικά νηολόγια,
  • την επιτάχυνση και ρεαλιστική εναρμόνιση της ελληνικής έννομης τάξης με Διεθνείς Ναυτιλιακές Συμβάσεις και την Κοινοτική Νομοθεσία,
  • τη συνέχιση της δράσης κατά της πειρατείας και για την ενίσχυση του διαμετακομιστικού ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας στις εισαγωγές και εξαγωγές τρίτων χωρών και ιδιαιτέρως της Κίνας,
  • την ενίσχυση της εκπροσώπησης της εθνικής ναυτιλιακής διοίκησης σε νευραλγικές θέσεις στο εξωτερικό,
  • τη διαμόρφωση πολυετούς σχεδιασμού για τη ναυτική εκπαίδευση, ενισχύοντας την παράδοση ποιοτικών στελεχών για την εμπορική μας ναυτιλία.

  Είναι γεγονός ότι η χώρα μας, συμμετέχοντας σε θεσμούς και συμμαχίες, επηρεάζεται από αυτούς σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της ναυτιλίας. Αντίστοιχα, έχει τη δυνατότητα να τους επηρεάσει η ίδια.

  Ένας τέτοιος κορυφαίος θεσμός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η τιμή που μου έγινε να επιδιώξω τη συμμετοχή μου στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετίζεται για μένα προσωπικά με απτό έργο προς την κοινή επιδίωξη ενίσχυσης της εμπορικής μας ναυτιλίας, με την οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της πατρίδας μας.

   

  Αγαπητοί,

   

  Σκοπός της πρωτοβουλίας μου για αυτή μας την επικοινωνία είναι να υπάρχει ένας σταθερός δίαυλος μεταξύ μας που θα παρέχει τη δυνατότητα σε εσάς άμεσα να με ενημερώνετε για τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θεωρείτε ότι ένας Ευρωβουλευτής πρέπει να στρέφεται όπου συμμετέχει και σε εμένα, να σας ενημερώνω για τα αποτελέσματα της δράσης μου.

  Η ναυτιλία πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί τομέα-σύμβολο περηφάνιας και παραγωγικότητας για τους Έλληνες, όπως πάντοτε υπήρξε. Είναι επιχείρηση μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, αλλά είναι και παράδοση, κύρος και ιστορία.

  Ζητώ επομένως τις γνώσεις και εμπειρίες σας, την υποστήριξή σας σε μια κοινή επιδίωξη: Να γίνει το όραμα πράξη χρησιμοποιώντας, κάθε δυνατότητα και ευκαιρία που μας δίνεται, στο εθνικό και πανεθνικό επίπεδο. Να ζήσουμε σε μια καλύτερη πατρίδα και έτσι, υπεύθυνα, να την παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Comments are closed.