• Ομιλία στην 20η Σύνοδο των επικεφαλής των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

  Ο Βουλευτής Χίου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Κωστής Μουσουρούλης, εκπροσώπησε τη Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014, τη Νέα Δημοκρατία στην 20η Σύνοδο των επικεφαλής των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
  (ΕΛΚ) που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel BARROSO, του Προέδρου του ΕΛΚ Ευρωβουλευτή Joseph Daul, του Αντιπροέδρου του ΕΛΚ Ευρωβουλευτή Paulo RANGEL, καθώς και του νέου υποψηφίου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, JeanClaude JUNCKER.

  MoussouroulisBarroso MoussourloulisBarroso JunckerMoussouroulis`

   

   

   

  Ο κ. Μουσουρούλης ως συμπρόεδρος της Συνόδου λόγω της Ελληνικής Προεδρίας, αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου 2014 που θα διεξαχθούν σε 28 χώρες, τονίζοντας πως «θα αποτελέσουν ορόσημο για την Ένωση στο σύνολό της, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

  Τέλος, ο Βουλευτής παρουσίασε τα έως τώρα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας υπενθυμίζοντας ότι  οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αποτελούν και προτεραιότητες της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι η πολιτική είναι η χρυσή τομή μεταξύ του οράματος και του αποτελέσματος, των χρήσιμων λύσεων.

  Ακολουθούν αναλυτικά τα σημεία παρέμβασης του Κ. Μουσουρούλη.

  Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών πρόσφατα στην Αθήνα, μίλησε για το όραμα μιας Ευρώπης που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους, θα δείχνει αλληλεγγύη προς όλους, θα ζητά ευθύνες από όλους.

  Η εξέλιξη της ενοποιητικής διαδικασίας δείχνει ότι το όραμα αυτό μπορεί να γίνει πράξη. Η αξία του για τους  Ευρωπαίους θα κριθεί στις επερχόμενες εκλογές. Το κλίμα απαιτεί προσοχή. Αν υπάρξει σημαντική άνοδος της αποχής των πολιτών και κυρίως των νέων και αν αναπτυχθούν σημαντικά τα αντιευρωπαϊκά κόμματα ή ακραία απολιθώματα, οι ανατροπές θα είναι αλυσιδωτές και η αναδίπλωση δεδομένη.

  Η πολιτική όμως είναι η χρυσή τομή μεταξύ του οράματος και του αποτελέσματος, των χρήσιμων λύσεων. Η πολιτική μας οικογένεια, το ΕΛΚ, είχε και το όραμα και τις χρήσιμες λύσεις για την Ευρώπη.

  Αλλά οι χρήσιμοι δεν είναι πάντα πειστικοί στους πολίτες, ιδίως σήμερα που η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η ανεργία, η ανέχεια διαμορφώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα για τους περισσότερους Ευρωπαίους.

  Αυτός είναι ο πιο σημαντικός κίνδυνος για την Ευρώπη. Το μυστικό του μέλλοντος είναι στο παρόν, όπως έχει ειπωθεί ξανά. Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσες και πειστικές λύσεις για το σήμερα.

  Ένας εξίσου σημαντικός κίνδυνος είναι η λήθη του παρελθόντος. «Όποιος δεν τα θυμάται, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει», είχε πει ο Ισπανός φιλόσοφος Santayana.

  Προ του θαύματος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας υπήρξε το δράμα του πολέμου, της αστάθειας και της ανέχειας. Κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά.

  Το ΕΛΚ θα αναδειχθεί η πρώτη και ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη. Αν εργαστούμε όλοι για τη μεταστροφή του κλίματος, η σημερινή μας συνάντηση θα συμβάλει σημαντικά σ’ αυτή την κατεύθυνση.

  Η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και η προστασία της κοινωνικής συνοχής, η εμβάθυνση της ένωσης και ιδιαίτερα της ΟΝΕ, η αντιμετώπιση των εξωτερικών προκλήσεων, καθώς και η προώθηση οριζόντιων πολιτικών, όπως η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, αποτελούν το πλαίσιο προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, μιας Προεδρίας που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο  πυκνός  -λόγω εκλογών- αλλά ουσιαστικός χρόνος.

  Στο χρόνο που έχω, θα επιχειρήσω να δώσω μια συνοπτική αποτίμηση, ένα στίγμα των πιο σημαντικών στοιχείων που συνθέτουν το  μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της ελληνικής Προεδρίας, για κάθε μία προτεραιότητα.

  Για την τόνωση της ανάπτυξης και της  απασχόλησης και προστασία της κοινωνικής συνοχής

  Η υιοθέτηση της νομοθετικής δέσμης περι ιδίων πόρων θα εξασφαλίσει την έγκαιρη και σταθερή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Συμφωνήθηκαν, επίσης, οι νέοι κανόνες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης (επιτρέπουν την ταχύτερη αντίδραση του Ταμείου σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και την παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές εντός της ΕΕ).

  Στον τομέα της αγροτικής πολιτικής αλιείας, εξίσου σημαντική υπήρξε η έγκριση από το Συμβούλιο της τελικής συμβιβαστικής πρότασης της Προεδρίας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, γεγονός που διασφαλίζει την απρόσκοπη χρηματοδότηση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ένωσης.

  Προώθηση της Ολοκλήρωσης της Πρώτης και Δεύτερης Πράξης της (Ενιαίας Αγοράς)

  Ανάλογες επιτυχίες έχουν ήδη σημειωθεί και στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, μέσω νομοθετημάτων που συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς, όπως:

  1. Οδηγία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, η οποία θα μειώσει τα εμπόδια εισόδου στην αγορά, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας παράλληλα στην εναρμόνιση και τη συμβατότητα των συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης των Κ-Μ.
  2. Ο κανονισμός για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά που διασφαλίζει ασφαλείς, αξιόπιστες και φιλικές προς τον χρήστη ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, των πολιτών και των δημοσίων υπηρεσιών (e- commerce).
  3. Η οδηγία για τη δημοσιοποίση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες ευρωπαικές εταιρίες και ομίλους. Ενίσχυση της διαφάνειας με στόχο τη συνολική ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της ενιαίας γοράς, συμβάλλοντας παράλληλα και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

  Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Οικονομίας  (για υποδομές και ΜμΕ).

  • Υιοθετήθηκε πακέτο επενδύσεων στον τομέα της καινοτομίας, το οποίο εισάγει μια νέα γενιά συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας της Ένωσης.
  • Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, υιοθετήθηκε η οδηγία   για την λήψη μέτρων μείωσης του κόστους ανάπτυξης ηλεκτρονικών δικτύων επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας: αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση των επενδύσεων σε δίκτυα επόμενης γενιάς, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας με στόχο τη σημαντική μείωση του κόστους τους.
  • Εγκρίθηκε ο Κανονισμός για τις κατευθυντήριες οδηγίες για την ανάπτυξη και τη διαλειτουργικότητα των διευρωπαϊκών δικτύων τηλεπικοινωνιών.

  Στον τομέα της απασχόλησης, κύριος στόχος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Ελλάδα ειδικότερα, είναι η μείωση της ανεργίας και ειδικά των νέων. Σε αυτό το πλαίσιο, πολύ σημαντική είναι η επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί της συμβιβαστικής πρότασης που παρουσίασε η Προεδρία όσον αφορά στην ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης, η οποία αναμένεται νε βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των υπαρχουσών δομών καταπολέμησης της ανεργίας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει και στην αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

  Για την εμβάθυνση της Ένωσης και της ΟΝΕ

  α. Το Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Κανονισμό για την Τροποποίηση ορισμένων διατάξεων σχετικά με την χρηματοοικονομική διαχείριση για κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά στην χρηματοοικονομική σταθερότητα.

  β. Συμφωνία κομβική στην προσπάθεια εμβάθυνσης της Ένωσης αποτελεί η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον SRM, τον μηχανισμό  εξυγίανσης, ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

  Για την εναρμόνιση των πολιτικών των κρατών μελών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, υιοθετήθηκαν επίσης:

  • Οδηγία αναφορικά με τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων, που απλοποιεί και εναρμονίζει τα εθνικά συστήματα ΕΕ και ισχυροποιεί  την προστασία των καταθετών και των καταθέσεων τους μέχρι 100.000 Ευρώ.
  • Οδηγία για τα Κεντρικά Αποθετήρια Αξιών, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας του συστήματος διακανονισμού αξιών και το άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών  κεντρικών αποθετήριων αξιών.

  Τέλος επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά:

  • Στην οδηγία και τον Κανονισμό για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (ενισχύεται η ασφάλεια και διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και διασφαλίζεται η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και η προστασία των επενδυτών).
  • Στην  Οδηγία για τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, όσον αφορά τις απαιτήσεις θεματοφυλακής, τις πολιτικές αποζημιώσεων  και τις κυρώσεις – ενίσχυση της χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνου και ενίσχυση της εμπιστοσύνης και προστασίας των επενδυτών.

  Για τη μετανάστευση, διαχείριση των συνόρων και κινητικότητα των πολιτών της Ένωσης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας

  Τα ζητήματα μετανάστευσης και η διαχείριση τους αποτελούν βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είτε πρόκειται για νόμιμη μετανάστευσση και κινητικότητα, είτε για παράνομες μεταναστευτικές ροές. Στο πλαίσιο αυτό τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ελληνικής  Προεδρίας  αφορούν στην αναθεώρηση του καταλόγου των τρίτων χωρών, οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, καθώς και αυτών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή. Εξίσου σημαντική είναι η υιοθέτηση της Οδηγίας για τις συνθήκες εισδοχής και  παραμονής των υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχική  απασχόληση, καθώς και η στήριξη από το COREPER II της συμβιβαστικής πρότασης που πέτυχε η Προεδρία κατά τους τριλόγους της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά στη Οδηγία για τους όρους εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεπιχειρησιακής μετάθεσης.

  Αξίζει να αναφερθεί η υιοθέτηση του Κανονισμού για την επιτήρηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ένωσης  που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία στο πλαίσιο της υπηρεσιακής συνεργασίας που συντονίζεται από τον FRONTEX.

  Στον τομέα της δικαιοσύνης ουσιαστική πρόοδος υπήρξε σε νομοθετήματα που προστατεύουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης αλλά και των ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων μέσω της εναρμόνισης των νομοθεσιών και της συνεργασίας των Κ-Μ σε  αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

  Πιο συγκεκριμένα, υιοθετήθηκαν:

  • Οδηγία για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου για την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από παραχάραξη και κιβδηλεία μέσω του ποινικού δικαίου.
  • Οδηγία για το πάγωμα και τη δήμευση των προϊόντων εγκλήματος εντός της ΕΕ. Η εν λόγω Οδηγία θα διευκολύνει την καταπολέμηση του διασυνοριακού και οργανωμένου εγκλήματος, μέσω της εναρμόνισης των εθνικών νομοθεσιών όσον αφορά τρίτες  χώρες και μέσω της θέσης σε ισχύ εκτενών δικλείδων ασφαλείας.
  • Κανονισμός για τη θέσπιση ευρωπαϊκής διαταγής δεσμεύσεως λογαριασμού, με σκοπό τη διευκόλυνση διασυνοριακής ανακτήσεως οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις ενισχύοντας τη διασυνοριακή επιχειρηματική δραστηριότητα.

  Για τις Ευρωπαϊκές Θαλάσσιες Πολιτικές – οριζόντιες πολιτικές

  Η επικύρωση από το Συμβούλιο των προτάσεων οδηγιών αφενός μεν για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αφετέρου δε για τον εξοπλισμό των πλοίων αποτελούν πολύ σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας, καθώς συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και τη διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ αναμένεται να έχουν ουσιαστικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στο περιβάλλον.

  Σημαντική  πρόοδος έχει ήδη επιτευχθεί όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

  Χαρακτηριστηκά παραδείγματα αυτής αποτελούν η έγκριση από το Συμβούλιο των συμφωνιών που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία

  • Για την καθιέρωση κανόνων και διαδικασιών όσον αφορά στην εισαγωγή περιορισμών σχετικών με το θόρυβο στη λειτουργία των αεροδρομίων της Ένωσης,
  • Για την τροποποίηση του Κανονισμού για την  μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα νέα ελαφρά επαγγγελματικά οχήματα από το 2020 και μετά, για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της κοινότητας όσον αφορά στις εκπομπές της αεροπλοΐας για την τροποποίηση του Κανονισμού για τη μεταφορά αποβλήτων.

  Οι παραπάνω συμφωνίες καταδεικνύουν την κεντρική θέση που κατέχει ο ευρωπαίος πολίτης στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και της Ένωσης.

  Στον τομέα του Πολιτισμού μία από τις πρώτες επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας υπήρξε η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά στην Απόφαση για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση αυτού του τόσο σημαντικού ευρωπαϊκού θεσμού.

  Η Ελληνική Προεδρία πέτυχε την ομόφωνη έγκριση από τα κράτη – μέλη της άτυπης συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Οδηγία για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που αφαιρέθηκαν παράνομα από το έδαφος ενός κράτους μέλους, η οποία αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών που διασφαλίζουν την επιστροφή των εθνικών θησαυρών των κρατών μελών.

  Ολοκληρώνω με δύο συμφωνίες σε θεσμικά ζητήματα:

  • Για τον Κανονισμό για το καθεστώς και την χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων. Ο νέος αυτός Κανονισμός  αποτελεί κορυφαίο επίτευγμα της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα των θεσμικών ζητημάτων, αφού αναμένεται να οδηγήσει σε ποιοτική αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της  ανάδειξης πραγματικά διεθνικών ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να γεφυρώσουν το υφιστάμενο χάσμα ανάμεσα στις εθνικές και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
  • Μετά από την εντολή από το COREPER για την έναρξη του πρώτου άτυπου τριλόγου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την αναθεώρηση του Καταστατικού του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ και συγκεκριμένα τον αριθμό των δικαστών του τελευταίου.

  Κυρίες και κύριοι,

  Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αποτελούν και προτεραιότητες της Ευρώπης. Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι δρόμος δύσκολος και δύσβατος . Ένας δρόμος που απαιτεί μεγάλες θυσίες, θάρρος και αντοχή.

  Η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Πυξίδα όμως γι’ αυτό πρέπει να αποτελούν επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες. Οι προσπάθειες πρέπει και μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Απαραίτητη προυπόθεση όμως γι αυτό είναι οι προσπάθειες να είναι κοινές: γιατί μόνο μαζί και ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, και να κάνουμε πράξη το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα: μια ενωμένη Ευρώπη, μια Ευρώπη που στέκεται αλληλέγγυα και αποτελεσματικά στους πολίτες της, μια Ευρώπη για τους λαούς της.

  Σας ευχαριστώ.

  Ευχαριστήρια επιστολή από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Paulo RANGEL.

Comments are closed.