• Ολομέλεια – Ομιλία περί του νομοσχεδίου για ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Α μέρος)

  ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

  ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΘ΄

  «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις»

  Μ. Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Κύριε Βρεττέ, σας εύχομαι καλή επιτυχία. Ειλικρινά πιστεύω ότι νηφάλιες και τεκμηριωμένες απόψεις όπως οι δικές σας, χρειάζονται σ’ αυτήν την Αίθουσα, και την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα χρειάζονται ακόμα περισσότερο.

  Με αφορμή την τροπολογία για τους λαθρομετανάστες, και τη σύνδεσή της με τις επερχόμενες εκλογές, ειδικότερα για το κέντρο της Αθήνας, θέλω να προσθέσω ότι χθες, διαβάσαμε στον Τύπο για ένα απολύτως έωλο πρόγραμμα αναβάθμισης του κέντρου με τον τίτλο «Αθήνα ξανά». Το πρόγραμμα αυτό, το παρουσίασε η κ. Διαμαντοπούλου μαζί με το Δήμαρχο, τον κ. Καμίνη, τον οποίο και έσυρε σε κοινή ανακοίνωση με ξεκάθαρο στόχο την εκλογή της στην Α’ Αθήνας.

  «Αθήνα ξανά», λοιπόν. Ξενοδοχεία μετατρέπονται σε κέντρα στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Πάρκα φυτεύονται και αναβαθμίζονται. Εκατομμύρια από εδώ και από εκεί. Και μάλιστα, εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που ακόμα δεν το είδαμε και δεν το διεκδικήσαμε. Διαβάστε, κύριοι συνάδελφοι, το κείμενο αυτό και διαμορφώστε άποψη για ορισμένους πολιτικούς που φέρονται να προωθούν σύγχρονο πολιτικό λόγο, με αρώματα μεταρρύθμισης.

  Έρχομαι στο θέμα. Θα μιλήσω μόνο για τον Οίκο Ναύτου. Αναφέρθηκε και ο κ. Λοβέρδος στη χθεσινή του ομιλία. Επειδή έχω συνηθίσει να μιλώ τεκμηριωμένα, θα τον ρωτήσω συγκεκριμένα πράγματα επί της ομιλίας του αυτής.

  Είπε ο κ. Υπουργός ότι όλοι οι κλάδοι υγείας είναι πλέον στον ΕΟΠΥΥ και πως αυτός, ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή, είναι μια πραγματικότητα και δεν είναι στο χαρτί.

  Αυτό κρίνεται στην πράξη, πουθενά αλλού. Το σύστημα δεν λειτουργεί. Θα σας αποδείξω γιατί δεν είστε ακόμα έτοιμοι, γιατί αυτό μας είπε ο κύριος Υπουργός. Θα καταθέσω, επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Βουδούρης, στις 28 Μαρτίου του 2012, δηλαδή τρεις μέρες πριν από τη θεωρητική ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ. Στην επιστολή του αυτή, δίνει πληροφορίες για το ποιοι γιατροί θα συνταγογραφούν και με ποιον τρόπο, για το πώς θα προμηθεύονται τα φάρμακα οι φαρμακοποιοί και τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

  (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

  Η επιστολή αυτή επιβεβαιώνει με τις διατυπώσεις που έχει, ότι δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση των ιατρών και των ασφαλισμένων και καταδεικνύει την ανετοιμότητα υποδοχής των ασφαλισμένων. «Μέχρι νεωτέρας» αναφέρει το κείμενο.

  Πράγματι, λοιπόν, μετά από τέσσερις μέρες από την αποστολή της επιστολής αυτής και μια μέρα μετά την έναρξη του συστήματος, δηλαδή στις 2 Απριλίου, εστάλη νέα επιστολή με νέες οδηγίες από τον κ. Βουδούρη, την οποία καταθέτω επίσης για τα Πρακτικά.

  (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

  Τι προκύπτει από τη δεύτερη επιστολή; Ότι η ομαλή λειτουργία του Οίκο Ναύτου μέσα στον ΕΟΠΥΥ παραπέμπεται στο μέλλον, μέχρι να στηθούν οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και μέχρι να διευκρινιστεί ποιοι γιατροί θα συμβληθούν. Και η κατακλείδα, κύριε Υπουργέ, προς τους γιατρούς: «Θα αναμένετε νέες οδηγίες» τους λέει.

  Πείτε μου, κύριοι συνάδελφοι, ποια άλλη απόδειξη χρειάζεται για την ανετοιμότητα. Είναι αυτές οι δύο επιστολές η απόδειξη. Θέλω να τις διαβάσει ο Υπουργός, αν δεν τις έχει ήδη διαβάσει.

  Πέρα όμως από το πλήγμα αυτό, με στεναχωρήσατε παρά πολύ, κύριε Υπουργέ, γιατί εμφανιστήκατε απέναντι στους ναυτικούς ειρωνικός και θα πω το γιατί. Όταν τους λέτε: «Αν θέλετε, να μπει στον ΕΟΠΥΥ ο Οίκος Ναύτου έχει καλώς. Αν όχι, δεν έχει φράγκο τσακιστό. Να γίνετε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και να λύσετε το πρόβλημά σας». Αυτό είναι ειρωνικό, για να μην πω προσβλητικό. Και θα το εξηγήσω. Οι άνθρωποι αυτοί, οι ναυτικοί, έχουν πληρώσει για τις παροχές. Ενώ το ΝΑΤ και ο Οίκος Ναύτου ήταν υγιή ταμεία, αυτοχρηματοδοτούμενα ταμεία, κάποιοι είχαν φροντίσει να πέσουν έξω. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της δεκαετίας του ’80 που έπνιξε το ΝΑΤ και τον Οίκο Ναύτου στους ναυτικούς «μαϊμούδες», αλλά είναι και το άγριο ΠΑ.ΣΟ.Κ. των τελευταίων δύο ετών που ρήμαξε τα οικονομικά τους. Τους στέρησε τη χρηματοδότηση. Αναφέρθηκα χθες στα 50 εκατομμύρια που αφαιρέθηκαν το 2011 και στη συνέχεια στα 100 εκατομμύρια που θα αφαιρούνται κάθε χρόνο από το 2012 και μετά, για να μην πω και για το ΚΑΕΟ. Αυτά δείχνουν έλλειψη μνήμης, αν δεν συνιστούν πρόκληση.

  Τώρα, θέλω να διευκρινίσω και άλλα δύο σημεία της ομιλίας σας. Είπατε, κύριε Υπουργέ, πως ο Οίκος Ναύτου ήταν στον πρώτο σχεδιασμό και πως τα ταμεία τότε ήταν πέντε, Ο.Γ.Α. ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, Ι.Κ.Α. και Οίκος Ναύτου. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ, στο ν. 3965, δεν υπήρχε καμία αναφορά στον Οίκο Ναύτου. Η μόνη αναφορά έγινε στο ν. 4052 με μια ξερή ημερομηνία: «Ένταξη από 1ης Απριλίου 2012».

  Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε, αλλά όταν φέρνετε ένα νόμο με μία προθεσμία, υποθέτει κανείς πως έως την έναρξη της προθεσμίας αυτής, θα έχει γίνει όλη η προετοιμασία για να ξεκινήσει η εφαρμογή. Εσείς βάλατε την προθεσμία και δεν φροντίσατε για την προετοιμασία, δηλαδή για τους δικαιούχους, το προσωπικό, τα διοικητικά, τα οικονομικά θέματα, τα θέματα παροχών σε χρήμα και ακίνητης περιουσίας. Ούτε καν προβλέψατε ένα μεταβατικό στάδιο ενημέρωσης και των δικαιούχων ναυτικών και των ιατρών. Αυτό όμως, κύριε Υπουργέ, -και είναι άλλο το ερώτημα- το πράξατε στον ΟΠΑΔ. Και ενημέρωση υπήρχε και μεταβατικό στάδιο υπήρχε για τον ΟΠΑΔ.

  Είπατε επίσης πως ο Οίκος Ναύτου έδινε διάφορες υποσχέσεις για εξορθολογισμό των δαπανών του, και πως το 2011 υπερέβη κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης. Νομίζω ότι αυτά είναι ανακρίβειες. Όλες οι δαπάνες του Οίκου Ναύτου είναι μειωμένες. Και η φαρμακευτική δαπάνη του 2011 μειώθηκε. Έχετε στοιχεία να καταθέσετε; Εγώ έκανα έρευνα πάνω στο θέμα αυτό. Μίλησα με πολύ κόσμο, ακόμα και με τον προκάτοχο της σημερινής Προέδρου του Οίκου Ναύτου και πρώην Βουλευτή Χίου, τον κ. Θανάση Βαρίνο.

  Μετά απ’ όλα αυτά αναρωτηθήκατε γιατί τώρα υπάρχουν εντάσεις, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και όχι όταν αποφασίστηκε η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή συνδέσατε τις τεκμηριωμένες ενστάσεις μας με την απεργία της ΠΝΟ. Αυτό κάνατε.

  Εγώ δεν θα μιλήσω για την ΠΝΟ. Οι ενστάσεις που είχαμε και τότε ως Νέα Δημοκρατία και που όπως είπατε χθες στην ομιλία σας, σάς ανάγκασαν να μετακινήσετε την ένταξη – ήσασταν έτοιμοι, είπατε, αλλά λόγω διαμαρτυριών τη μετακινήσατε- οι ίδιες ενστάσεις ισχύουν και σήμερα. Αυτό είναι το πρόβλημα κι εκεί είναι η αντίθεσή μας.

  Είναι προφανές ότι το πρόβλημα θα προέκυπτε με την ΠΝΟ κι εδώ είναι η δική σας ευθύνη. Εμείς είπαμε ήδη ότι η απεργία θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα. Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε υψηλόμισθους συνδικαλιστές –είμαστε ξεκάθαρα απέναντι σ’ όλα αυτά. Είναι όμως εντελώς διαφορετικό αυτό, από το μπάχαλο που συζητάμε σήμερα με το να εντάσσεις χιλιάδες ανθρώπους μέσα σ’ ένα σύστημα που δεν μπορεί να λειτουργήσει.

  Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν θύλακες ναυτικών – δεν είναι οριζόντιο το θέμα. Για παράδειγμα, στη Χίο, έχουμε δεκατέσσερις χιλιάδες ναυτικούς δικαιούχους, οι οποίοι το καλοκαίρι γίνονται είκοσι χιλιάδες. Μιλάμε δηλαδή για το 20% με 25% του πληθυσμού. Μα, και τέλεια οργανωμένο να ήταν το σύστημα και να είχαν ενταχθεί σε αυτό όλοι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει εάν από τη μία στιγμή στην άλλη του μεταγγίζεις τέτοιο βάρος. Μπορεί στον Πειραιά να δουλέψει, αλλά στη Χίο δεν θα δουλέψει.

  Συνοψίζοντας, εμείς πιστεύουμε ότι για άλλη μία φορά έγιναν βίαιες αλλαγές στην πλάτη ευαίσθητων πληθυσμών, όπως είναι οι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτου, χωρίς να έχει γίνει αναλογιστική μελέτη, που ακόμη κι η τρόικα ζητά, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση γιατρών και ασφαλισμένων, όπως φαίνεται από τις δύο επιστολές που κατέθεσα, του κ. Βουδούρη, χωρίς να υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των πολλών ιδιαιτεροτήτων που έχει ο Οίκος Ναύτου και τέλος, χωρίς μεταβατική περίοδο, όπως έγινε και για άλλα Ταμεία. Ανέφερα το παράδειγμα του ΟΠΑΔ.

  Εμείς δεν ζητάμε διακριτική μεταχείριση. Αντιθέτως, ζητάμε να μην υπάρχει δυσμενής αντιμετώπιση των ναυτικών, όπως εσείς φροντίσατε να μην γίνει σε άλλες περιπτώσεις. Ξαναλέω το παράδειγμα του ΟΠΑΔ. Νομίζω ότι είναι κι άλλες οι περιπτώσεις.

  Για όλους αυτούς τους λόγους, κύριε Υπουργέ, για τις βεβιασμένες σας κινήσεις έχετε την ευθύνη. Έχετε την ευθύνη, για την απεργία, για την ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και των ναυτικών που δεν ξέρουν πώς και πού θα δουν γιατρό και από πού και πώς θα πάρουν φάρμακο. Σας είπα ότι στη Χίο υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου που αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Πάρτε τώρα τη σωστή απόφαση. Σας την προτείναμε. Δώστε λύση στο τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα.

  Ευχαριστώ.

Comments are closed.