• Δημόσιες επιλογές – Μια προσωπική αφήγηση. Κοινοτικοί πόροι: Ευκαιρίες και προκλήσεις

  Το βιβλίο, μια προσωπική αφήγηση, όπως αναφέρει ο τίτλος, άλλοτε καυστική, άλλοτε συναισθηματική, πάντα αποκαλυπτική, αποτυπώνει τις εμπειρίες του Κ. Μουσουρούλη από τη θητεία του, ως Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων & Ανάπτυξης στο τότε Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών (2004-2007). Αποτυπώνει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναλήφθηκαν, καθώς και την τεκμηρίωσή τους. Σε μια εποχή, όπου πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα γρήγορα ξεχνιούνται, με τη νηφαλιότητα λίγων χρόνων μετά, αναλύονται πολιτικές και τεχνικές επιλογές, παρουσιάζονται τα αποτελέσματά τους και τίθενται στην πληρότητά τους, στην κρίση των αναγνωστών.

  Από τις παλινωδίες που γνώρισε από πρώτο χέρι, ο Κ. Μουσουρούλης, στα δημόσια έργα και τις επιπλήξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι τους πανηγυρισμούς για τη διάσωση των Κοινοτικών πόρων, την επιτυχή διεκδίκηση περισσότερων και τις επιδοκιμασίες των Ευρωπαίων Εταίρων για τα απτά αποτελέσματα, πρόκειται -αν μη τι άλλο- για μια ενδιαφέρουσα πορεία.

  Είναι γεγονός ότι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η διαχείριση και η εφαρμογή του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ως εργαλείου προώθησης του αναπτυξιακού γίγνεσθαι της χώρας, αποτελεί μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, άγνωστη και καθόλου ελκυστική στο ευρύ κοινό.

  Η διασύνδεση της αναπτυξιακής διαδικασίας με τις διαρθρωτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέδειξε τρεις μεγάλες αδυναμίες της χώρας: την ανεπάρκεια πολιτικών, την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών διαχείρισης. Αναπόφευκτα, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης ταυτίστηκαν με την απορρόφηση πόρων, ενώ οι αναπτυξιακές πολιτικές περιορίστηκαν σε μια απλή καταγραφή των προς υλοποίηση έργων. Αποκάλυψαν, όμως, και ένα ακόμη σημαντικό έλλειμμα: την εγγενή αδυναμία της δημόσιας διοίκησης για επιτελικό σχεδιασμό και αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

  Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα οδοιπορικό στον νευραλγικό τομέα της δημόσιας διοίκησης που σχετίζεται με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Είναι η αφήγηση μιας διαδρομής, η καταγραφή επιλογών και εμπειριών, αλλά και η διατύπωση μίας αισιόδοξης άποψης, ότι με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις μπορούμε να επιτελέσουμε σημαντικό έργο.

  Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 12 Απριλίου 2010, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και πλήθος κόσμου.

  «Η πολιτική είναι η τέχνη, η τεχνική της διακυβέρνησης, δηλαδή της οργάνωσης, της διεύθυνσης και της διοίκησης. Αυτό ακριβώς αναδεικνύω στο βιβλίο, με το οποίο θέλησα επίσης να δείξω την αξία που έχει η υπεύθυνη Κοινοτική συμπεριφορά για μια χώρα που αποφάσισε πριν από 30 χρόνια να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχει η αναζήτηση λύσεων έξω από το πλαίσιο αυτό.  Κατά τη 18χρονη θητεία μου στις Βρυξέλλες, διαπίστωνα καθημερινά ότι οι αναπτυξιακές μας ανάγκες είναι περισσότερες από τα χρήματα που μας διαθέτει η Ένωση. Όμως, ταυτόχρονα, για συγκεκριμένους λόγους που παρουσιάζω στο βιβλίο, τα χρήματα αυτά είναι περισσότερα από την ικανότητα που έχουμε να τα απορροφούμε» (Κωστής Μουσουρούλης, από την Ομιλία του κατά την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου).

  Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2010
  438 σελ. ISBN 978-960-08-0501-7

  Διαβάστε εδώ όλο το βιβλίο

   

   

Comments are closed.